30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinanţiştii penali merg la Curtea Constituţională

Finanţiştii penali merg la Curtea Constituţională

Avocaţii celor 35 de finanţişti doljeni, judecaţi pentru restituirile ilegale de TVA date firmelor lui Boerică, Sprânceană sau Fotescu, au cerut sesizarea Curţii Constituţionale în cazul articolului de lege ce reglementează efectuarea expertizelor financiar-contabile

La aproape patru luni de când Curtea de Apel Craiova a început judecarea recursului formulat de cei 36 de angajaţi ai DGFP Dolj, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, inculpaţii au cerut sesizarea Curţii Constituţionale în cazul unui articol din Legea 202/2010.
Cei 35 de finanţişti doljeni au fost trimişi în judecată în iulie 2009, fiind acuzaţi că au produs un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro bugetului de stat, semnând documentele în baza cărora 42 de firme controlate de afaceriştii Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu au beneficiat de returnări ilegale de TVA între anii 2001 – 2004.
După doi ani de proces, în iulie 2011, din cei 35 de inculpaţi, Judecătoria Craiova a găsit vinovaţi şi condamnat 32. Judecătorii au ţinut cont de „buna conduită a infractorului înainte de săvârşirea infracţiunii“, astfel că 18 dintre inculpaţi – Doina Dorobanţu, Mihaela Nicolae, Georgeta Croitoru, Georgeta Seftulescu, Nicu Ciurlin, Costin Gheorghiţă, Adriana Iordache, Milica Ionescu, Doiniţa Văduva, Mihaela Ionicoiu, Sorin Celea, Cristina Ciucă, Magdalena Florea, Eugen Dincă, Laura Voicu, Eugenia Barbu, Manuela Coca Popa şi Veronica Domnişoru – au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Alexandru Cojocaru, Lenuţa Corneanu, Dan Bozdogescu, Violeta Corcoveanu, Violeta Popescu, Liana Răcăreanu, Stelian Voicu, Petrida Dragomir, Carmen Mariana Săseanu, Georgeta Rodica Cojocaru, Ioseev Neagoe şi Daniela Zanfirescu au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare.
Ceilalţi patru – Constantin Osiac, Cătălin Cristea, Nicoleta Tudor şi Adrian Matei – au fost achitaţi. Eugenia Ghiga, fostă şefă de serviciu, plecată între timp din Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, este singura care a fost condamnată cu executare, aceasta primind trei ani de închisoare.

Vor expertiză pe legea veche

Atât inculpaţii, cât şi procurorii au făcut recurs împotriva sentinţei Judecătoriei Craiova, care se judecă la Curtea de Apel Craiova începând cu 21 februarie 2012.
La termenul de joi, instanţa a admis o cerere formulată de avocaţii inculpaţilor şi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale pentru soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate a art.24, alin. 1 din Legea 202/2010.
Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Craiova, avocaţii finanţiştilor vor să solicite o expertiză financiar-contabilă în dosar, dar şi ca aceasta să fie făcută în baza art. 201 din Codul de Procedură Civilă din anul 2008 (când a început urmărirea penală a angajaţilor DGFP Dolj), articol care a fost modificat prin Legea 202/2010. Astfel, art. 201 a stipulat până în 2010 că instanţa poate numi, la cererea părţilor sau din oficiu, unul sau trei experţi, stabilind prin încheiere punctele asupra cărora ei urmează să se pronunţe şi termenul în care trebuie să facă expertiza.
Din 2010, legiuitorul a adăugat că, după numire, instanţa poate convoca o audiere a expertului sau a experţilor ca să comunice costul estimativ al expertizei, cât şi durata acesteia. Ulterior, în funcţie de poziția expertului şi a părţilor, instanța va fixa termenul de depunere a raportului de expertiză şi condițiile de plată a cheltuielilor.
Reprezentanţii Curţii de Apel Craiova au mai precizat pentru GdS că avocaţii finanţiştilor trebuie să depună la următorul termen solicitarea pentru efectuarea expertizei, dar şi că judecarea recursului nu a fost suspendată până la pronunţarea Curţii Constituţionale.

Prejudiciu

Anchetatorii au calculat în acest dosar un prejudiciu total de 117.769.671,967 lei la data trimiterii în judecată a celor 36 de inculpaţi. Pentru recupererea banilor, Judecătoria Craiova a menţinut sechestrul pe bunurile celor 32 de inculpaţi condamnaţi şi l-a ridicat de pe averea celor patru achitaţi. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS