5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu au drum şi circulă prin albia râului

Nu au drum şi circulă prin albia râului

Din cauza drumurilor pe care fiecare ploaie mai puternică le face impracticabile pentru automobile, locuitorii din satul mehedințean Pârlagele îşi duc bolnavii la spital cu căruţa, iar atunci când nici aceasta nu mai răzbeşte prin nămoale şi bălți, cei aflaţi în suferinţă sunt căraţi pe braţe până la drumul principal. În sat nu pot intra pompierii şi salvarea, iar pentru oameni e un calvar să-şi facă aprovizionarea. Până la şapte kilometri merg pe jos sătenii ca să ajungă la civilizaţie.
Cele trei drumuri care ajung în sat au fost distruse de ape după ploile din ultima săptămână. Acum, două dintre ele pot fi folosite, dar cel de-al treilea, care leagă satul de comuna Bâlvănești, de care aparține, este în continuare impracticabil.  
Acest drum trece pur şi simplu prin albia unui râu, care şi-a luat şi tributul. Este vorba de o viaţă de om curma­tă în iarna trecută, când o viitură l-a luat pe un bărbat de 50 de ani. Cum satul era izolat complet la acea vreme, din cauza apelor mari şi a zăpezii, anchetatorilor le-a fost imposibil să ajungă în localitate.
Sătenii dau vina pentru drumul rupt pe excavările fără noimă, dar şi pe indiferenţa primarului, care de mulți ani le promite că le va face un pod peste apă, dar niciodată nu a făcut nimic pentru ei.
„La noi umblă o vorbă: satul ăsta nu l-au găsit nemţii în cel de-al Doilea Război Mondial, dar l-au găsit acum hoţii ca să facă excavări de balast. Aici vin toţi şi iau nisip din albia râului după ce plouă, iar când se trage apa rămân gropile, un calvar pentru noi. Parcă suntem ai nimănui! Când m-am dus la domnul primar să îl întreb de ce îi lasă pe toţi să care balast mi-a răspuns că nu mă interesează pe mine, că oamenii ăia dau bani la primărie! Dar ce face cu banii?! De ce nu ne-a făcut şi nouă un amărât de pod, măcar din lemn ca pe timpuri, dar să avem peste ce să trecem! Nu a făcut nimic, nu a mişcat un deget“, s-a plâns un localnic.
Oamenii au încercat în nenumărate rânduri să îl convingă pe primarul Gâdea Anghel să investească o sumă de bani şi să refacă drumul, iar răspunsul edilului din comuna Bâlvăneşti este halucinant: drumul pe care localnicii din satul Pârlagele îl vor refăcut n-ar fi pe hartă! Şi totuşi, oamenii spun că ei îl folosesc de când se ştiu. „Cred că asta este doar aşa, o invenţie de-a domnului primar, ca să nu îl mai batem noi la cap să facă acest drum. Cum poate să spună că nu e pe hartă dacă pe aici s-a trecut când s-a făcut acest sat?! Poate s-o fi şters de pe hartă că l-a luat apa!“, a spus un bătrân.
„Parcă suntem pe timpuri, pe la noi prin sat dacă trece vreo maşină este sărbătoare! Pe unde să circulăm dacă nu există drum? Suntem izolaţi, nu avem ce să facem. Ferească Dumnezeu să fie nevoie de pompieri sau de ambulanţă că nu se poate ajunge decât prin aer! Domnul primar nici nu dă pe la noi prin sat…“, a spus Gheorghe Iovan, localnic din satul Pârlagele.
Edilul comunei Bâlvă­nești nu a fost de găsit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS