5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFrăţia consilierilor

Frăţia consilierilor

Să vă daţi demisia! Să nu punem piedică investitorilor în Dolj! Sunt doar câteva dintre versurile „colindelor“ cu care s-au gratulat consilierii judeţeni din Dolj la ultima şedinţă din acest an, în care s-a supus la vot un proiect care, teoretic, ar aduce în judeţ o investiţie de 60 de milioane de euro şi 1.000 de locuri de muncă.

Cu poftă de strigături şi „urări“, că doar este perioada colindelor, consilierii judeţeni s-au certat din nou pe modul în care ar trebui atraşi investitorii pentru suprafaţa de 85 de hectare de teren de lângă Aeroportul internaţional Craiova. Mărul copt al discordiei a fost o suprafaţă de aproape 24 de hectare pe care un investitor din Cehia, Point Park Properties, şi-a exprimat intenţia de a construi un parc logistic, investiţie evaluată la 60 de milioane de euro plus TVA. Intenţia investitorului nu este de ieri, de azi, ci de acum şapte luni. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, anunţa astă-vară, cu emoţie, aşa cum îi place să spună, că Point Park Properties a trimis o scrisoare de intenţie în luna mai, una din singurele două scrisori, de altfel, primite de CJ în urma avalanşei de dosare de prezentare trimise pe adresa firmelor puternice din lume. Cehii doreau „să pună în operă“, o altă expresie folosită intens de Ion Prioteasa, construirea mai multor spaţii de birouri şi de depozitare potrivite pentru furnizarea de servicii logistice, companii de distribuţie sau comercianţi din industria uşoară. Point Park dorea de fapt concesionarea unei suprafeţe de teren de 24 de hectare, ceea ce presupunea parcurgerea mai multor paşi procedurali în CJ. Primul şi cel mai important era aprobarea unei hotărâri de consiliu prin care să se valideze intenţia de concesionare şi realizarea unui studiu de oportunitate. La vremea respectivă, consilierii PDL şi cei ai USL au scos flăcări pe nas în şedinţa care a urmat. Pedeliştii, minoritari în consiliu, i-au acuzat pe uselişti de interese ascunse, dar nu au convins pe nimeni de ce se opun unei posibile investiţii. Cei din USL le-au reproşat că doresc răul Craiovei şi că de aceea fug investitorii de noi. După ce şi-au spart capul la figurat şi s-au şters de spume la colţul gurii, consilierii au trecut la vot. Pedeliştii nu au votat, useliştii, da, astfel că proiectul a trecut.

Chelfăneală politică

Timpul a trecut, studiul de oportunitate a fost realizat, iar în şedinţa din noiembrie a fost supus aprobării în plen. Consecvenţi, dar nu la fel de încrâncenaţi, pedeliştii s-au abţinut de la vot. Aflaţi la putere în consiliu, cei de la USL au aprobat studiul. Tot ce le mai rămânea de făcut era să supună la vot concesionarea terenului pentru demararea licitaţiei. Şi a venit ziua de ieri, când Sărbătorile i-au înmuiat pe consilieri, mai ales după ce au ascultat o rundă de colinde de la un grup de copii. Deşi pătrunşi de fior, aleşii judeţului au servit totuşi o porţie de chelfăneală politică. Cel care a dat tonul strigăturilor a fost consilierul PDL Ştefan Stoica. Spre deosebire de şedinţa în care s-a opus proiectului fără să convingă, acum Stoica a propus o îmbunătăţire a acestuia. „Şi noi suntem pentru atragerea investitorilor, dar, dacă avem 200 de hectare de teren, de ce nu le scoatem pe toate la licitaţie? De ce să aşteptăm să trimită cineva scrisoare de intenţie ca să facem cunoscut faptul că avem teren pentru concesionare?“, a spus Stoica. Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristian Iovan, i-a răspuns spunând că a fost scoasă la concesionare doar suprafaţa de 24 de hectare, bazându-se pe masterplanul referitor la dezvoltarea aeroportului şi a zonei din jur şi că celelalte loturi de teren ar urma aceeaşi procedură pe măsură ce sunt depuse scrisori de intenţie. „Avem un masterplan care prevede ca o suprafaţă de 85 de hectare să fie împărţită în şase loturi, fiecare cu funcţionalităţile lui, iar acesta este un prim lot pentru care şi-a exprimat intenţia Point Park Properties. Nu le putem scoate pe toate la concesionare, deoarece au preţuri diferite. Acum transmitem un semnal investitorilor“, a spus Iovan. Ştefan Stoica i-a dat replica, spunând că oricum terenul va fi scos la licitaţie şi că nu este vorba despre o asociere, motiv pentru care nimic nu ar împiedica CJ Dolj să le scoată pe toate la licitaţie. „Cum să afle investitorii că avem teren de concesionat dacă nu îi anunţăm în felul acesta? De ce să aşteptăm doi ani, poate sunt investitori interesaţi acum de terenuri?!“, a spus Stoica. Încercând să liniştească spiritele, Prioteasa a intervenit: „Acum este această scrisoare de intenţie. Firma care a trimis-o este posibil să nu câştige licitaţia. În şedinţa următoare, dacă vreţi, le scoatem pe toate“, a propus el.

 Daţi-vă demisia!

Chemat să ofere un punct de vedere, arhitectul-şef al judeţului, Radu Pappa, a pus paie de foc. „Ar fi valabil ce spune domnul Stoica dacă este un investitor pentru toată suprafaţa. Ar fi şase licitaţii simultan, iar tehnic nu se poate realiza de către aparatul consiliului judeţean“. „Daţi-vă demisia!“, i-a strigat atunci Stoica. „Ne învârtim în jurul cozii. Imaginaţi-vă că va trebui să facem de şase ori ceea ce facem acum. Pierdem şase luni“, a intervenit şi consilierul Marcel Marcea, de la PDL. „Eu vă întreb ce făceam dacă aveam şase scrisori de intenţie, câte una pentru fiecare lot. Nu am fi ajuns tot la ceea ce propune domnul Stoica?“, a spus şi consilierul Brezniceanu. Văzând că se încing spiritele, Prioteasa a cerut atunci time-out. După o pauză de zece minute, beligeranţii s-au întors zen: pedeliştii reuşiseră să-l convingă pe Ion Prioteasa să accepte cererea lor. Astfel că, după ce îşi dăduseră la gambe timp de o oră, consilierii au votat cu voioşie, în masă, noua formă a proiectului care prevede concesionarea tuturor celor şase loturi de teren în suprafaţă de 85 de hectare. „Mulţumim“, a spus Stoica. „Ne felicităm pentru înţelepciunea de a ajunge la un numitor comun“, a spus Iovan. Cel care a pus capăt dulcegăriilor a fost consilierul Gheorghe Preotu, care, în râsetele tuturor, a spus că este o dovadă a „coeziunii şi unităţii consiliului judeţean“. Ca să nu li se aplece de la atâtea vorbe frumoase, fără conţinut, consilierii au gustat un pahar de şampanie şi s-au pupat pe obrăjori. Lupta continuă la anul! 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII