10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntrarea în legalitate sau cum să-ţi salvezi balconul

Intrarea în legalitate sau cum să-ţi salvezi balconul

Craiovenii care vor să-şi salveze balcoanele construite fără autorizaţii sau fără respectarea acestora pot urma câţiva paşi pentru a intra în legalitate. În primul rând, oamenii trebuie să ştie că nu se autorizează decât balcoanele care respectă profilul celor construite deasupra, la etajele superioare. Dacă noua construcţie este mai mare decât celelalte balcoane din bloc, aceasta are toate şansele să fie demolată.
Intrarea în legalitate urmează aceiaşi paşi prevăzuţi în solicitarea pentru autorizaţia de construire. Pentru autorizaţia de construire, în primul rând trebuie obţinut certificatul de urbanism de la primărie. Pentru acesta, solicitantul are nevoie de o cerere-tip şi două formulare tip certificat de urbanism, un act pentru deţinerea terenului, două exemplare cu planuri topografice la scara 1:500 şi 1:200 şi chitanţa cu care s-a achitat taxa.
După obţinerea tuturor avizelor, deţinătorii de balcoane trebuie să ia certificatul de urbanism, actul de proprietate în copie legalizată, certificatul de impunere de la Serviciul public pentru finanţe publice locale, titlul de proprietate pentru cota-indiviză aferentă apartamentului şi să meargă la Serviciul autorizaţii. Aici vor lăsa Proiectul de obţinere Autorizaţie de Construire, întocmit de un arhitect, şi vor aştepta răspunsul.
„Prevederi cu privire la condiţiile de intrare în legalitate a unor construcţii realizate fără autorizaţie se regăsesc în Ordinul 839/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
În articolul 59 din legea respectivă se spune: „În situaţia în care construcţia realizată fără autorizaţie de construire întruneşte condiţiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administraţiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizaţii de construire în vederea intrării în legalitate, în coroborare cu luarea măsurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică pentru cerinţa esenţială de calitate «rezistenţa mecanică şi stabilitate» privind starea structurii de rezistenţă în stadiul fizic în care se află construcţia, precum şi pentru cerinţa esenţială de calitate «securitatea la incendiu», numai după emiterea Acordului de mediu, în condiţiile legii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII