16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNebunie la Cardiologie

Nebunie la Cardiologie

Suspendarea hotărârii de guvern care desfiinţa Centrul de Cardiologie Craiova are efecte
neaşteptate, bulversând atât funcţionarea spitalului, cât şi pe cea a unităţii sanitare care ar trebui reînfiinţată

Curtea de Apel Craiova a decis pe 11 aprilie suspendarea Hotărârii de Guvern nr. 105/2011, privind comasarea Centrului de Cardiologie cu Spitalul de Urgenţă Craiova. Sentinţa instanţei are efecte complexe şi nebănuite. 

Ce spune spitalul

Din punctul de vedere al Spitalului de Urgenţă Craiova, HG nr. 105/2011 şi-a produs efectul şi nu mai este nimic de făcut pentru a fi schimbată.
„Am fost înştiinţaţi de Centrul de Cardiologie de sentinţa privind suspendarea Hotărârii de Guvern nr. 105 până la pronunţarea instanţei de fond. Nu avem cunoştinţă să existe un dosar pe instanţa de fond. Şi, în al doilea rând, s-a decis suspendarea la ceva care nu s-a dispus. Din punctul nostru de vedere, hotărârea de guvern a fost suspendată în sensul că s-a emis la nivelul consiliului judeţean un ordin de schimbare a patrimoniului, prin care Centrul de Cardiologie a trecut în patrimoniul spitalului. De asemenea, actele de predare-preluare au fost întocmite, aşa că la această dată nu mai există nimic de executat“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Acesta a mai spus că sentinţa Curţii de Apel Craiova ar putea crea probleme serioase Centrului de Cardiologie, care ar putea rămâne fără finanţare, neavând un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Ce spune centrul

Reprezentanţii Centrului de Cardiologie Craiova susţin însă că adevăratele probleme financiare au apărut după preluarea de către spital, când centrul a rămas practic fără finanţare. „După pierderea personalităţii juridice, am rămas fără fonduri de la CAS şi acum trăim din rezerve, iar unele medicamente care erau în cantităţi mici s-au terminat“, a susţinut prof. dr. Dan Dominic Ionescu.
Destul de complicată este şi situaţia personalului. Angajaţii centrului au fost preluaţi, iar o parte redistribuiţi pe alte posturi şi sunt acum ai Spitalului de Urgenţă, susţine managerul Florin Petrescu. „Spitalul a trimis la Ministerul Sănătăţii şi noua structură organizatorică, aceasta incluzând şi Centrul de Cardiologie“, a precizat Petrescu. Acesta a mai spus că, dacă Centrul de Cardiologie are nevoie de posturile respective, să facă angajări. Teoretic, cei care ar vrea să treacă la Centrul de Cardiologie ar trebui mai întâi să-şi dea demisia de la Spitalul de Urgenţă. Potrivit conducerii spitalului, Centrul de Cardiologie ar trebui să-şi angajeze inclusiv manager, pentru că fostul manager, dr. Mirela Văcaru, se numără printre angajaţii preluaţi şi redistribuiţi. Reprezentanţii centrului spun, în schimb, că ar trebui să se revină la situaţia dinaintea aplicării HG nr. 105, caz în care angajaţii ar risca să nu-şi primească salariile pe luna martie.
Hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Craiova ar trebui să ducă la derularea inversă a tuturor procedurilor desfăşurate până acum. În acelaşi timp, guvernul şi Ministerul Sănătăţii ar putea ataca hotărârea cu recurs, ultimul cuvânt urmând să-l aibă instanţa supremă. Anularea propriu-zisă a hotărârii de guvern care comasa Centrul de Cardiologie cu Spitalul de Urgenţă Craiova va face obiectul unui proces separat, care se anunţă lung şi anevoios, iar victimele colaterale nu vor înceta să apară. Din păcate, aceste victime vor fi bolnavii, care deja se confruntă la Centrul de Cardiologie cu lipsa unor medicamente.

Finanţare

Decizia Curţii de Apel Craiova a creat un precedent, care a pus în încurcătură şi Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. CAS Dolj este acum în consultaţii cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru a stabili detaliile tehnice în vederea încheierii actului adiţional la contractul pe 2010, care ar trebui să asigure finanţarea Centrului de Cardiologie. Reprezentanţii CAS Dolj au apreciat totuşi că este o chestiune de zile până când Centrul de Cardiologie va primi finanţare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII