16.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere, amorsă pentru bomba ecologică din Bucureşti

Electroputere, amorsă pentru bomba ecologică din Bucureşti

Peste 130 de tone de substanţe foarte toxice, preluate de la Electroputere Craiova de reţeaua Petromar, au ajuns în apropierea Bucureştiului. Dotările pe baza cărora Petromar a obţinut autorizaţia de mediu au fost închiriate de la o firmă controlată de Cristian Burci. Deşeurile aşteptau să ajungă la export, în Germania. Capii afacerii sunt personaje controversate, implicate în businessuri cu Sergiu Băhăian.

Tonele de substanţe periculoase din incinta Electroputere SA Craiova au ajuns bombe ecologice în apropierea Bucureştiului prin reţeaua Petromar. În 2009, 67 de tone de uleiuri reziduale au fost preluate de această firmă. Petromar Intermed SRL se angajase în 2009 să ecologizeze trei obiective din incinta Electroputere SA Craiova: autoclave, compresoare şi condensatori. Acestea conţineau bazine, rezervoare, terenuri şi alei contaminate cu reziduuri petroliere. În iulie 2010, Electroputere a mai scăpat de 65 de tone de condensatoare infestate cu PCB.
PCB sunt bifenili policloruraţi – un grup de substanţe chimice industriale, foarte toxice, destinate lubrifierii/răcirii în echipamente electrice, precum transformatoarele. Pe 17 mai 2004, a intrat în vigoare convenţia de la Stockholm, care interzice fabricarea şi utilizarea unora dintre cele mai toxice substanţe pentru oameni. Dintre toate substanţele eliberate în natură în fiecare an, cele din clasa POP (poluanţi organici persistenţi), din care fac parte şi PCB, figurează între cele mai periculoase. Prin actul adiţional din 15 iulie 2010, contractul dintre Electroputere SA şi Petromar Intermed SRL a fost prelungit cu un an.
„Lucrăm de mult timp cu cei de la Petromar. Ni s-au părut o firmă serioasă, care avea contracte de câteva milioane de euro. Obiectivele au fost ecologizate şi nu există nici un fel de problemă“, spune Adrian Dumitriu, directorul general al Electroputere Craiova.

Autorizaţie pe baza dotărilor închiriate

Ca argumente pentru lucrul cu Electroputere SA, Petromar Intermed SRL a adus o autorizaţie de mediu (nr. 120/2009), emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Ilfov, prin care îşi argumenta dotările din depozitul de la Chitila, închiriate de la City Gate SA: spaţiu de 1.000 mp (platformă betonată şi acoperită – magazie), o cameră cu destinaţie de dormitor, o cameră cu destinaţie de birou şi două rezervoare metalice calibrate cu capacitatea de 30 de tone. De asemenea, mai deţinea o platformă de decontaminare a solurilor, cu suprafaţa de 500 mp. Interesant este tratamentul aplicat uleiurilor infestate cu PCB. „Referitor la echipamentele ce conţin uleiuri cu PCB (…), acestea nu suferă nici o transformare, se preiau practic de la generator şi se transportă la amplasamentul de la Chitila în vederea strângerii unei cantităţi rezonabile pentru justificarea transportului şi se exportă în Germania“, se scrie în autorizaţia respectivă. Ceea ce a urmat se ştie: deşeurile au ajuns o bombă ecologică, fiind depozitate în diverse locaţii din Chitila, Bucureştii Noi, Jilava şi Albeşti – Ialomiţa. După ce cazul a explodat în presă, capii afacerii – Nelu Găină, Maricel Bartic şi Constantin Furtună – au fost arestaţi.
Investigaţiile au scos la iveală faptul că în ultimii ani firmele controlate de cei trei au avut contracte de zeci de milioane de euro, cu cele mai mari combinate industriale din ţară. Printre clienţi s-ar număra CFR, Azomureş Târgu Mureş, Amonil Slobozia, Comcen Călăraşi, Electroputere Craiova etc. Potrivit poliţiştilor, Petromar a abandonat în depozitele din apropierea Bucureştiului peste 2.250 de tone de deşeuri periculoase, printre care mercur, arsenic, cianuri şi uleiuri cancerigene.

Bartic – partener cu Sergiu Băhăian

Cel mai vizibil dintre cei implicaţi în această afacere a fost Maricel Bartic. Familia Bartic a prestat în ultimii ani activităţi de ecologizare, transport şi neutralizare de deşeuri toxice. Maricel (sau Marcel) Bartic mai este implicat la Euro Oil Transport SRL, Eco Atlas Group SRL şi Petromar Impex SRL – ultimele două în insolvenţă din 2009. El era unul dintre oamenii de încredere ai controversatului Sergiu Băhăian, omul de afaceri bănuit de crimă organizată şi execuţii în stil mafiot. În firma Petromar Intermed SRL, înfiinţată în 2008, el controlează pachetul majoritar de acţiuni (55%) prin Zenovia Bartic, originară din Craiova. Nelu Găină controlează şi el 10% din firmă, prin Maria Găină, restul de acţiuni fiind împărţit între Laurenţiu Gheorghiu, Mihail Francisc Stan, suceveanul Gheorghe Tcaciuc, precum şi un alt personaj-cheie Daniel Peia (10%).
Daniel Peia este fratele lui Ninel Peia – directorul executiv al APM Ilfov, cea care a acordat autorizaţia firmei Petromar. Ninel Peia era, la un moment dat, vicepreşedinte al PSD Ilfov, iar în 2008 a fost şi candidatul partidului în colegiul uninominal doi la Camera Deputaţilor.

Active închiriate de la firma lui Burci

Interesant este şi cine este societatea City Gate, cea care a închiriat către Petromar activele pe baza cărora firma s-a autorizat. Înregistrată la Chitila, societatea funcţionează din 2001, fiind deţinută majoritar (98,9%) de International Railway Services (IRS) SA Luxemburg, companie controlată de magnatul Cristian Burci. IRS deţine 32,2% din acţiunile constructorului de nave Servernav Drobeta Turnu Severin. Burci mai controlează, prin International Railway Systems (IRS) Luxemburg, grupul de transport feroviar Servtrans Invest SA, precum şi constructorii de vagoane Meva Severin, Astra Vagoane Arad şi Romvag Caracal, dar şi constructorul de drumuri şi cale ferată ICIM Arad. A cumpărat active importante în Serbia (holdingul Friulexport), Slovacia (institutul de proiectare Rail Project) şi Cehia (fabrica MSV Metal Studenka). Cristian Burci a deţinut şi afaceri în media, printre care Kiss FM şi Prima TV, fiind un apropiat şi partener de afaceri al liderului PSD Miron Mitrea.
Firma Petromar este o noutate în Craiova, pentru că de obicei firmele locale care vor să scape de deşeurile periculoase apelează la Guardian SRL Craiova sau Setcar Brăila. Posibil ca simpatiile economice şi politice să fi adus puncte în plus pentru Petromar. Preşedintele CA al Electroputere Craiova, omul de afaceri Fathi Taher, este un apropiat al PSD şi al liderului social-democrat Viorel Hrebenciuc.
Primarul din Albeşti, Marin Constantin, spune că la ora actuală substanţele provenite de la Electroputere SA sunt analizate. „Ştim de la IGPR că există contract între Petromar şi Electroputere. Pe unele recipiente apare menţiunea «Electroputere». S-au luat probe şi se fac analize. Nelu Găină era administrator la firma Men CL din Albeşti, cea care avea terenul pe care s-au depozitat deşeurile“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII