22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect-mamut pe apa Doljului

Proiect-mamut pe apa Doljului

Operatorul regional de apă din Craiova beneficiază de cel mai mare proiect de investiţii în alimentare cu apă şi canalizare din ţară, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Până în 2015, peste 170 de milioane de euro vor intra în infrastructura de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate din localităţile Doljului. Proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj“ vizează intervenţii în cadrul sistemelor zonale de alimentare cu apă Craiova, Calafat, Călăraşi, Băileşti, Segarcea, Dăbuleni şi Bechet, precum şi din aglomerările de reţele de preluare a apelor reziduale Craiova, Calafat, Poiana Mare – Băileşti, Dăbuleni – Călăraşi – Bechet, Filiaşi şi Segarcea.
„Proiectul este estimat la peste 720 de milioane de lei şi va trebui finalizat până în 2015. Este termenul specificat în Directiva europeană 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, până la care România trebuie să se conformeze în totalitate cerinţelor UE în acest domeniu“, a precizat directorul general al Companiei de Apă „Oltenia“ SA, Doru Buruiană. Între lucrările incluse în proiect se găsesc: construirea de reţele noi de distribuţie a apei în lungime de peste 140 km, conducte de aducţiune – 34 km, reţele de canalizare – 305 km, conducte de refulare şi transfer a apelor uzate – 65 km, amenajarea a trei staţii noi de epurare, a şapte staţii de pompare a apei, a 34 de staţii de pompare a apelor uzate, staţii de clorare etc.
„În cazul altor zeci de kilometri de reţele şi zeci de staţii de diverse tipuri vor fi executate lucrări de reabilitare şi modernizare“, a mai spus directorul Doru Buruiană. Acesta susţine că documentaţia necesară aplicării masterplanului POS Mediu pentru alimentare cu apă şi epurare a apelor uzate din Dolj a ajuns la Bruxelles pentru avizare. Proiectul este susţinut financiar de Fondul de coeziune – 77,31 %, bugetul de stat – 11,82%, bugetele locale – 1,82%, şi Compania de Apă „Oltenia“ SA, prin împrumut, 9,05%.

Cine primeşte

Pentru Craiova au fost promovate în cadrul masterplanului investiţii în modernizarea şi reabilitarea staţiei de tratare a apei Işalniţa, înlocuirea unor tronsoane din reţeaua de distribuţie a apei în lungime de 35 km, extinderea şi reabilitarea reţelelor de canalizare menajeră în Craiova, în cartierele Bariera Vâlcii şi Romanescu, în total peste 68 km, extinderea capacităţii de stocare a nămolului la staţia de epurare de la Făcăi, aflată în curs de execuţie (halda specială pentru nămol cu capacitate de 100.000 de metri cubi). La Filiaşi urmează să se construiască o staţie de epurare nouă, extinderi la reţelele de alimentare cu apă – 19 km şi de canalizare – 34 km. Pe relaţia Calafat – Ciupercenii Vechi va fi amplasată o conductă de aducţiune de 8 km, iar la Ciupercenii Vechi va fi construit un centru nou de gospodărire a apei şi vor fi extinse reţelele de distribuţie a apei – 14 km şi de canalizare – 13 km. Extinderi de reţele vor mai fi făcute în Băileşti, 6 km – apă, 38 km – canalizare, Poiana Mare plus Tunarii Vechi, 41 km – apă, 40 km – canalizare, Dăbuleni, canalizare – 45 km, Călăraşi, apă – 11 km, canalizare – 20 km, Bechet, apă – 31 km, canalizare – 15 km, Segarcea, apă – 13 km şi reabilitare reţea apă – 17 km, canalizare – 36 km. Staţii noi de epurare vor fi construite la Rastul Nou, Cerăt şi Bechet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII