10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnalize la stat, doar pe bani

Analize la stat, doar pe bani

CNAS scoate de pe piaţa serviciilor medicale policlinicile de stat. Pe motiv că nu au certificate ISO pentru analize medicale, radiografii şi ecografii, acestea nu vor mai avea voie să încheie contracte cu CAS.

Veşti rele pentru bolnavi. De la 1 mai, analizele medicale, radiografiile, investigaţiile de rezonanţă magnetică (RMN), tomografiile şi ecografiile se vor putea face gratis sau compensat doar în policlinici particulare. Policlinicile spitalelor de stat au fost scoase de pe lista furnizorilor de astfel de servicii medicale chiar de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu concursul Ministerului Sănătăţii, prin introducerea în contractul-cadru pe 2010 a unor condiţii pe care spitalele nu le îndeplinesc, neputând astfel să încheie contract cu casele de asigurări de sănătate. Aceste condiţii au fost publicate zilele trecute şi pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Astfel, potrivit CAS, „furnizorii de servicii medicale paraclinice (privaţi şi spitale) care nu deţin certificare ISO (pentru analize medicale de laborator, radiologie şi ecografii) nu vor mai desfăşura activitate în relaţie contractuală cu CAS Dolj“.
În judeţul Dolj, majoritatea policlinicilor de stat nu au certificat ISO pentru laborator de analize, radiologie şi ecografie, motiv pentru care nu vor mai putea avea contracte cu CAS. Răul făcut policlinicilor de stat va fi în beneficiul laboratoarelor şi policlinicilor private care au certificate ISO. În lipsa concurenţei făcute de spitalele de stat, privaţii se vor alege cu toţi pacienţii din ambulatoriu şi banii de la CAS pentru serviciile respective.

Nici un spital de stat nu are certificare ISO

Cei mai mari furnizori de analize medicale din Dolj erau până astăzi policlinicile Spitalului de Urgenţă Craiova şi Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. De la 1 mai, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, cele două policlinici nu vor mai putea să acorde investigaţii paraclinice decât contra cost. „Nu vom putea să încheiem contracte pentru ecografii, analize de laborator şi radiografii. Ecografiile se făceau oricum contra cost pentru că anul trecut nu au fost incluse în contractul nostru cu CAS, iar acum este nevoie de certificare ISO“, a declarat dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, managerul Spitalului „Filantropia“ din Craiova. Aceasta a mai spus că va încerca să obţină certificare ISO, chiar dacă acest lucru necesită timp şi costuri (în jur de 3.000 – 4.000 de euro).
Situaţia este şi mai gravă la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde bolnavii nu vor putea face nici tomografie sau RMN fără să plătească integral aceste investigaţii. „Nu a existat preocupare în trecut pentru obţinerea certificatului ISO, aşa că rămâne în sarcina noastră să încercăm să rezolvăm această problemă, pentru că altfel vor fi afectate destul de serios veniturile spitalului. Vom încerca să convingem Casa de Asigurări de Sănătate să semneze cu noi contractul pentru aceste investigaţii, chiar dacă nu îndeplinim condiţiile, şi un act adiţional, eventual, prin care să ne acorde un termen de graţie pentru ca noi să obţinem certificatele ISO. Probabil o să dureze trei-patru luni şi o să ne coste câteva sute de milioane de lei“, a precizat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova. În contractul-cadru pe 2010 se mai precizează că medicii din specialităţile clinice, recuperare-reabilitare a sănătăţii şi paraclinic vor putea desfăşura activitate în relaţie contractuală cu CAS Dolj numai în baza unui singur contract în ambulatoriu (policlinică).
Tot de la 1 mai, bolnavii vor fi nevoiţi să plătească ecografiile şi investigaţiile EKG în cazul în care aleg să le facă la medicul de familie.

Fără ISO
Potrivit CAS Dolj, la încheierea contractelor pe 2009, 23 de laboratoare de analize medicale (mai mult de jumătate) nu aveau certificate ISO RENAR, însă la vremea aceea nu era obligatorie prezentarea acestor documente. Numărul laboratoarelor care nu deţin certificate ISO ar putea să fie acum mult mai mic. Numărul lor va fi ştiut abia pe 16 aprilie, data-limită de depunere a documentelor la CAS în vederea semnării noilor contracte. Dintre unităţile sanitare, nu aveau certificat ISO RENAR pentru servicii medicale paraclinice Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul „Filantropia“, Spitalul Băileşti, Spitalul Filiaşi, Spitalul Segarcea şi Spitalul Dăbuleni.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII