12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacilităţi pentru eficienţa energetică a firmelor

Facilităţi pentru eficienţa energetică a firmelor

O firmă din Bucureşti a investit în eficienţă energetică 2,4 milioane de euro, din care a primit cu titlu nerambursabil suma de 362.000 de euro de la Uniunea Europeană. Firma a izolat termic o hală de producţie, şi-a montat panouri solare noi, un sistem de încălzire nou şi a înlocuit unele maşini-unelte. În urma investiţiei, compania a realizat o economie de energie de 52% şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60%. Aşa sună una dintre poveştile de succes postate pe internet de cei care administrează programul de eficienţă energetică finanţat de UE şi BERD.
Şi firmele private din industria doljeană pot accesa fonduri europene dacă investesc în eficienţă energetică. În perioada 19-23 aprilie, în Dolj se va desfăşura o misiune a programului UE/BERD Energy Efficiency Finance Facility (EEFF), adică facilităţi de finanţare pentru eficienţa energetică. Firmele pot să împrumute până la 2,5 milioane de euro de la băncile participante în program, să cheltuiască banii pentru investiţii în eficienţa energetică, urmând ca după finalizarea investiţiei să primească un grant (bani nerambursabili) prin programul UE/BERD EEFF, dar nu mai mult de 375.000 de euro. Un consultant va fi prezent în Craiova în perioada amintită pentru a discuta cu managerii firmelor din industrie dispuşi să investească în eficienţă energetică. EEFF este o linie de credit pe bază de granturi înfiinţată de Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), administrată în România de Tractebel Engineering SA, firmă care asigură consultanţă tehnică gratuită. Firmele pot să finanţeze investiţii care au drept scop un consum mai mic de energie, cum ar fi cele pentru: sisteme de cogenerare, reabilitarea cazanelor (automatizări, economizoare, arzătoare, izolaţii). Mai pot fi eligibile investiţiile pentru îmbunătăţirea proceselor tehnologice, îmbunătăţirea distribuţiei aburului, recuperarea căldurii prin procese tehnologice, automatizări şi sisteme de control, sisteme eficiente de iluminat etc. Nu sunt eligibile, adică nu pot solicita finanţări prin EEFF investiţiile greenfield (fabricile noi), investiţiile în energie regenerabilă sau cele care aduc o economie de energie mai mică de 20%. Asemenea misiuni de informare vor avea loc în mai multe judeţe ale Olteniei, dat fiind că în această zonă nu prea au existat companii interesate de facilităţile pentru investiţii în eficienţa energetică.

Firmele nu au bani

Problema este că firmele locale au resursele secătuite. Foarte puţine companii din industrie îşi permit investiţii în plină recesiune economică şi puţine sunt cele care obţin noi credite bancare. Nici măcar nu mai solicită credite. „Cele mai multe companii nu accesează credite noi, ci fac tot posibilul să restructureze împrumuturile vechi“, spunea recent un bancher craiovean de la o bancă de top. Însă scopul unor asemenea investiţii în eficienţa energetică este tocmai acela de a diminua costurile cu energia în anii ce urmează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS