22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdăposturi provizorii pentru oamenii străzii

Adăposturi provizorii pentru oamenii străzii

Spitalele, centrele medico-sociale şi cele două adăposturi ale Primăriei Craiova, dintre care unul neîncălzit, sunt locurile în care pot fi găzduiţi temporar oamenii fără locuinţă pe perioada codului galben.

Patru oameni fără locuinţă au fost adunaţi de pe străzi în weekendul trecut de echipajele Serviciului de Ambulanţă Dolj, înainte ca gerul crunt să-i doboare. Este vorba de două bătrâne şi doi bărbaţi cu probleme de sănătate, care au fost cazaţi temporar în Unitatea de Primiri Urgenţe. Alte nouă cazuri se află internate de peste o săptămână în alte secţii din Spitalul de Urgenţă Craiova.

A rămas pe drumuri la bătrâneţe

Nimeni nu ştie cine este şi de unde a venit. Dacă o întrebi, îţi spune că este o unguroaică din zona Clujului, care s-a căsătorit cu un oltean. Aşa a ajuns la Craiova. Restul poveştii este un mister chiar şi pentru ea.
„Nişte oameni m-au luat la ei în casă. Pentru că nu aveam pensie, mă trimiteau la cerşit. Stăteam toată ziua lângă scările de la Mercur şi oamenii îmi dădeau bani. După un timp, am plecat de la proprietar pentru că îmi lua toţi banii pe care îi câştigam“, povesteşte Maria Terheş. Femeia de 80 de ani povesteşte că are doi copii, pe undeva pe la Cluj, pe care nu i-a mai văzut de mult timp. Trecutul devine dintr-o dată neclar în mintea bătrânei. Chipul i se luminează apoi la fel de repede şi începe să-şi laude gazdele: „Aici la spital este bine, mă simt ca acasă. Mi s-a oferit un pat şi un castron de mâncare şi mi-am făcut prieteni. Aş vrea să pot rămâne aici, că o bucăţică de pâine mi-o da şi mie lumea, să nu mai stau singură“. Bătrâna este sociabilă. Infirmierele au îndrăgit-o şi mişună tot timpul în jurul ei, mirate de cât de curată este bătrâna şi de câte lucruri ştie.

Doi pacienţi cu degerături

Rodica Muga are 65 de ani. Memoria îi joacă feste. Nu mai ştie exact unde are casa. Pe buletinul de identitate scrie satul Popânzăleşti, comuna Drăgoteşti. Femeia spune însă că asta a fost demult, când era căsătorită. Între timp, bărbatul i s-ar fi prăpădit, iar ea ar fi stat o vreme în comuna Breasta la fratele ei, înainte să ajungă pe drumuri. Nu poţi însă să te bazezi pe ce spune. După o oră vine cu altă poveste. Cadrele medicale au vrut să o trimită la Centrul Medico-Social de la Bechet, însă bătrâna a refuzat. Spune că vrea să stea mai aproape de Craiova.
Constantin Stănculescu, de 46 de ani, din Cetate, a ajuns la Spitalul de Urgenţă Craiova cu degerături la picioare. Spune că şi-a vândut casa, iar acum stă pe unde apucă. Un consătean l-a găsit aproape îngheţat pe drum şi a chemat Salvarea.
Dumitru Drăghici, de 37 de ani, din Şimnicu de Sus, este un client mai vechi al Spitalului de Urgenţă. Bărbatul spune că suferă de epilepsie şi nu îşi mai aminteşte cum a ajuns la spital, însă cadrele medicale spun că bărbatul are probleme mari şi cu alcoolul, fiind adunat periodic de pe stradă de echipajele de salvare, alertate de trecători.
„De trei ori a ajuns la spital într-o săptămână. Suferă de epilepsie, are probleme şi cu alcoolul şi pleacă mereu de acasă“, susţine Daniela Mădălina Vintilă, asistentul social de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).
Alt om al străzii, de data aceasta un bărbat de 62 de ani, din comuna Pleniţa, a fost internat cu degerături de gradul II la picioare, în Clinica de Chirurgie III, pentru a fi operat. Ieri-dimineaţă, în UPU şi-a făcut apariţia şi o adolescentă de 17 ani. Fata a spus că a fugit de acasă după ce s-a certat cu mama ei şi a rugat angajaţii spitalului să o lase să se încălzească în sala de aşteptare. Adolescenta a fost cazată temporar în spital, iar cadrele medicale au anunţat poliţia care încearcă să-i găsească părinţii.

Adăposturi

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a luat zilele acestea o serie de măsuri pentru protejarea sănătăţii persoanelor fără adăpost. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, au fost suplimentate paturile la Spitalul de Urgenţă Craiova, în UPU, iar Serviciul de Ambulanţă Dolj a primit dispoziţie să adune cerşetorii pe care îi găsesc pe străzi şi să îi ducă la spital sau în adăposturile primăriei. Aceeaşi misiune o au poliţiştii, jandarmii şi poliţia comunitară.
Poliţiştii Secţiei 3 din Craiova au ridicat duminică seară din clădirea în construcţie a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ doi copii fugiţi de acasă. Aceştia au fost la un pas de a produce un incendiu după ce au dat foc la nişte ambalaje pentru a se încălzi. Cei doi au fost încredinţaţi familiei în aceeaşi zi. Şi poliţiştii comunitari au dus la adăposturi 14 oameni găsiţi pe stradă, în cursul nopţii de duminică spre luni.
Din păcate însă, deşi primăria a anunţat că are două adăposturi pentru săraci, unul la Căminul de Bătrâni de pe strada Tabaci – cu 22 de paturi – iar celălalt, de zece paturi, pe strada Râului, nr. 42, doar adăpostul de la Căminul de Bătrâni era încălzit.
„Dacă nu vor fi suficiente locuri în adăposturile primăriei, atunci oamenii vor fi aduşi cu salvarea la Spitalul de Urgenţă şi vor aglomera Unitatea de Primiri Urgenţe“, a spus dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
DSP Dolj a luat legătura şi cu primăriile din judeţ, pentru ca acolo unde există centre medico-sociale să poată fi cazate temporar persoanele fără locuinţă. Autorităţile sanitare spun că, până în prezent, în Dolj nu a fost semnalat nici un deces din cauza hipotermiei.

Spital fără căldură

O situaţie deosebită este la Calafat, unde tot oraşul – inclusiv spitalul din localitate – a rămas fără căldură, pentru că Uzina Termică nu a mai avut combustibil. Potrivit DSP Dolj, spitalul are câteva saloane încălzite cu aeroterme, unde pot fi internaţi bolnavii, iar restul cazurilor sunt direcţionate spre alte unităţii sanitare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII