12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMogulii fictivi ciugulesc din Craiova

Mogulii fictivi ciugulesc din Craiova

Firme din Craiova cu datorii către bugetul de stat au fost cumpărate de „mogulul“ Daniel-Nicolae Cercel, patron peste 200 de firme. Printre vânzători ar fi şi fratele vicepreşedintelui CJ Olt, Ioan Ciugulea.
Relatam în ediţia de ieri despre modul în care unii afacerişti îşi vând firmele pline de datorii pentru a redeveni curaţi. Mii de firme din toată ţara sunt transferate chiar în aceste zile pe numele unor „boschetari“ din Bucureşti de către „consilierii“ în domeniu, contra unui comision de 5-10% din nivelul datoriilor. Site-ul Antitepari.ro informa că s-a ajuns la recorduri în materie: un tânăr de 20 de ani a ajuns patron peste 200 de firme numai în 2009. Printre achiziţiile „mogulului“ Daniel-Nicolae Cercel se află şi firma craioveană Genel Impex SRL, devenită acum Genel Auto Trade SRL. Acţionari la Genel Auto Trade sunt Cercel-Daniel Nicolae (95%) şi Jiloveanu Marian-Cătălin (5%). Dacă primul este implicat în 202 firme, al doilea figurează ca asociat la „numai“ 15 societăţi. La adresa din Craiova a societăţii au mai funcţionat Hrean Com SRL şi Medeea Construct SRL. Hrean Com SRL a fost şi ea vândută în 2009 şi transferată în Bucureşti, pe numele lui Bucur Gheorghe – patron la „numai“ 136 de firme şi Anton Rodica – acţionară la 110 firme. Chiar în timpul documentării acestui material, de la aceeaşi adresă Medeea Construct a zburat şi ea către Popeşti-Leordeni, în proprietatea lui Daniel-Nicolae Cercel. În varianta craioveană, firma era patronată de Dumitru şi Rodica Ciugulea. Numai Genel Impex şi Hrean Com datorau fiscului peste 685.000 de lei. La acestea, puteam contabiliza şi eventuale datorii către creditori privaţi. Dumitru Ciugulea, patronul Medeea, nu a fost de găsit la numerele de contact ale firmelor sale. Se pare că Ciugulea are fraţi mult mai norocoşi în ale afacerilor. Unul dintre ei ar fi Ioan Ciugulea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt şi preşedinte al filialei locale a PNL. Deţine firma de construcţii Delta Star SRL din Slatina, implicată şi la producătorul de energie electrică Delta Star Electric SRL. Copiii săi sunt şi ei, de asemenea, implicaţi în afaceri. Celălalt frate, Nicolae Ciugulea, este un cunoscut medic din Vulcan – Hunedoara. A apărut în atenţia presei atunci când a intrat cu maşina într-un grup de opt elevi sau când a stabilit recordul de zile de concediu medical acordat minerilor din localitate – 9.500 de zile într-un an.  

„Nu scapă!“

Organele fiscale spun că nimeni nu poate împiedica la ora actuală un patron să vândă o firmă. Conform legii, noul patron îşi asumă datoriile societăţii, pentru care răspunde juridic. Fiscul susţine însă că cei care fac asemenea „afaceri“ pot răspunde în faţa legii, deoarece organele de control pot cere în instanţă atragerea răspunderii materiale a foştilor acţionari.
„Se practică această metodă, dar nici o lege nu interzice vânzarea unei firme. Cei care le vând trebuie să ştie că fiscul poate atrage în instanţă răspunderea materială a foştilor patroni. Nu scapă“, a spus Eugen Călinou, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Conform noilor legi antievaziune, învinuiţii scapă mai ieftin dacă în timpul urmăririi sau judecăţii restituie sumele datorate. Dacă fiscul are unele proceduri, ne întrebăm cum s-ar descurca în această situaţie partenerii de afaceri ţepuiţi de aceşti afacerişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII