30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrul Expoziţional, poveste fără sfârşit

Centrul Expoziţional, poveste fără sfârşit

Autorităţile locale au inaugurat ieri Centrul Expoziţional Transfrontalier, deşi este finalizată doar clădirea principală. Beneficiarul imobilului – Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj – a cerut încă o amânare de la Ministerul Dezvoltării şi speră ca lucrările să fie gata în… februarie 2010. Până atunci, Centrul nu poate găzdui nici o expoziţie.

În prezenţa oficialităţilor doljene şi a câtorva reprezentanţi ai mediului de afaceri, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj a inaugurat ieri clădirea Centrului Expoziţional Transfrontalier, cu prilejul manifestărilor dedicate „Zilelor Craiovei“. Nu a fost o inaugurare propriu-zisă, ci doar „o demonstraţie că lucrările s-au terminat“, a spus preşedintele CCI Dolj, Ioan Vigaru. Imobilul se află pe Calea Severinului, în curtea bazei RAT Craiova.
În ceea ce priveşte interiorul, lucrările au fost încheiate, în timp ce exteriorul va fi gata abia la anul. Pavilionul expoziţional este impresionant. Se întinde pe 2.500 de metri pătraţi, din care sala imensă destinată expoziţiilor are peste 2.000 de metri pătraţi, iar restul spaţiului este destinat unei săli de conferinţe şi birourilor. CCI Dolj a realizat centrul în parteneriat cu alte camere de comerţ din ţară (Mehedinţi, Olt şi Teleorman) şi din Bulgaria (din regiunile Vidin, Vraţa, Montana, Pleven).

De la 800.000 de euro la peste două milioane de euro

Preşedintele CCI Dolj, Ioan Vigaru, a prezentat o scurtă istorie a clădirii, precizând că încă din anul 2002 Camera a căutat teren pentru a ridica o astfel de construcţie, dar abia în 2007 s-a şi găsit suprafaţa necesară, pe un teren ce aparţine Primăriei Craiova. Imobilul a fost realizat cu bani europeni, printr-un proiect PHARE CBC, însă de anul trecut, de când a demarat, şi până acum, lucrarea a ajuns să coste de la 800.000 de euro la peste două milioane de euro. A costat mai mult decât se programase iniţial pentru că soluţiile tehnice au fost schimbate, iar beneficiarul a cerut lucrări în plus faţă de proiectul iniţial, aşa cum au afirmat oficiali ai CCI în urmă cu câteva luni. „Valoarea totală a clădirii este de peste două milioane de euro, deşi s-a plecat iniţial de la 800.000 de euro. Din total, 644.000 de euro reprezintă bani europeni“, a precizat Ioan Vigaru. O parte din bani provin de la CCI, iar altă parte (600.000 de euro) reprezintă un împrumut bancar, pentru care Camera a pus garanţie propriul sediu de pe strada Brestei. Cum constructorii, proiectanţii şi beneficiarul nu s-au înţeles de la început, finalizarea Centrului Expoziţional Transfrontalier a fost amânată de trei ori, iar pentru a nu se pierde finanţarea europeană, CCI Dolj a obţinut amânări de la autoritatea contractantă, în speţă, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, aspecte detaliate în numerele trecute ale GdS. Ultimul termen era 30 noiembrie, dar beneficiarul lucrării a obţinut încă o amânare, până la sfârşitul lunii februarie 2010, pentru a nu se pierde banii europeni din cel de-al doilea proiect.

Clădirea va găzdui expoziţii abia din 2010

Preşedintele CCI Dolj a menţionat că imobilul este finalizat, dar numai pe interior, iar pentru exterior s-a mai obţinut un proiect cu finanţare europeană, s-a mai organizat o licitaţie câştigată de alt constructor, dar deja se solicită o prelungire de la autoritatea contractantă, timp în care în imobil nu pot fi organizate expoziţii. „Imobilul nu poate fi pus în practică pentru că există un nou proiect pentru amenajarea exterioară a clădirii, în valoare de peste 368.000 de euro, din care 37.000 de euro reprezintă contribuţia CCI. Acest proiect urmează să fie finalizat în februarie 2010. Termenul era de 30 noiembrie 2009, dar am obţinut o prelungire de la Ministerul Dezvoltării până în luna februarie. Avem un calendar expoziţional de 17 acţiuni pe tot anul 2010, dar, din păcate, cele planificate în ianuarie şi februarie nu vor putea fi organizate în acest centru“, a adăugat Vigaru. El a mai spus că urmează să se organizeze licitaţia pentru proiectul din curtea exterioară a centrului Expoziţional Transfrontalier. Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a precizat că nu îşi explică de ce a mai fost nevoie de încă o licitaţie pentru exteriorul clădirii, dar a arătat că mediul local de afaceri îşi dorea un astfel de centru, care să găzduiască expoziţii importante româno-bulgare.

Ce nu este finalizat la Centrul Expoziţional

Proiectul exterior cuprinde construirea altui pavilion expoziţional,  a unei rampe de încărcare-descărcare, precum şi iluminat exterior pe stâlpi. Ioan Vigaru spune că, din cauza întârzierilor repetate la clădirea propriu-zisă a centrului, exista riscul să se piardă finanţarea pe cel de-al doilea proiect european, care trebuia finalizat pe 30 noiembrie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII