18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDascălii au răspuns prezent preşedintelui

Dascălii au răspuns prezent preşedintelui

Profitând de vizita cu prilejul Zilelor Craiovei, Traian Băsescu a avut o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, dar şi cu dascălii preuniversitari. Noua lege a educaţiei, dar şi câteva probleme majore din învăţământul universitar au fost principalele subiecte dezbătute de preşedinte.

Sala filarmonicii din Craiova a devenit neîncăpătoare pentru sutele de profesori care au spus „da“ invitaţiei preşedintelui. Principala problemă pusă în discuţie de Traian Băsescu a fost noua lege a educaţiei, ce a stârnit atâtea controverse: „Noua lege a educaţiei nu a ieşit perfectă, însă respectă Pactul pentru Educaţie semnat în 2007. Când, în 2006, pe biroul meu a ajuns un raport de evaluare cu privire la standardele europene în domeniul educaţiei, am avut surpriza să descopăr multe probleme în învăţământul naţional. Atunci am înţeles că olimpicii sunt o excepţie. A fost aşadar nevoie să formez o comisie prezidenţială, care să pună un diagnostic educaţiei naţionale, dar care să găsească şi soluţii. A urmat Pactul pentru Educaţie, pe care l-au semnat toate partidele politice. Noua lege a educaţiei se află acum la Curtea Constituţională, urmând să ajungă la promulgare“.

Anul pregătitor – obligatoriu

Preşedintele ţării a precizat dascălilor doljeni că noua lege a educaţiei schimbă sistemul de învăţământ din România. Profesorii trebuie să transforme sistemul bazat pe memorare în unul practic, care să dezvolte capacităţile sau abilităţile elevilor, pentru a-i integra mai uşor pe piaţa muncii. Pe lângă dezvoltarea abilităţilor, preşedintele a militat pentru introducerea anului pregătitor obligatoriu la preşcolari.
„S-a constatat o diferenţă majoră între copilul care a urmat un an pregătitor înainte de începerea clasei I şi altul care a stat acasă. Specialiştii au ajuns la concluzia că acest an face diferenţa şi nu poate fi recuperat nici măcar până la finele clasei a VIII-a. Cadrul didactic va fi remunerat şi în funcţie de ce face cu copilul la clasă. Va fi un sistem de testare permanentă pentru a elimina decalajele dintre elevi. Bacalaureatul se va simplifica odată cu intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei, va fi susţinut doar la trei materii, ca pe vremea mea: la limba română, la o materie în funcţie de specialitatea profilului şi o probă la alegere“, a adăugat Traian Băsescu.
Odată cu noua lege a educaţiei, vor fi reintroduse şi examene de admitere la liceu, dar şi la facultate, sistemul actual negarantând „selecţia“ candidaţilor. Şi procesul de descentralizare a învăţământului a fost pus în discuţie de preşedintele ţării, puterea de decizie privind soarta şi evaluarea cadrelor didactice sau managerilor de şcoli trecând în mâna dascălilor – o treime, a administraţiei localei – o treime şi a părinţilor.

Nici o universitate românească în top 500 din lume

Deşi profesorii universitari nu au fost prezenţi la întâlnirea cu preşedintele ţării, Traian Băsescu a făcut referire şi la câteva probleme majore din mediul academic. „România nu are nici o universitate în clasamentul primelor 500 de universităţi din lume, deşi fiecare ţară fostă comunistă are cel puţin o instituţie academică. De exemplu, Polonia are trei universităţi prezente în acest top, Cehia – două, Ungaria – două, Rusia, de asemenea… La noi în ţară, se fac masterate sau doctorate de la Caracal la Vânju Mare. Vom impune însă ca doar facultăţile care desfăşoară studii de cercetare să poată organiza doctorate“, a adăugat Traian Băsescu.
Întâlnirea dascălilor doljeni cu Traian Băsescu a durat aproximativ două ore. Preşedintele a mărturisit că şi acum, după atâţia ani de când a terminat studiile, în preajma profesorilor are emoţii…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII