33.6 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarii investitori dau târcoale Aeroportului Craiova

Marii investitori dau târcoale Aeroportului Craiova

Preşedintele Consi-liului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat recent că peste 60 de „mari dezvoltatori“ din Europa sunt interesaţi să investească în zona Aeroportului din Craiova, unde compania Halcrow România realizează un masterplan.
Şeful administraţiei judeţului spune că masterplanul la care Halcrow lucrează şi pe care ar trebui să-l predea la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie va fi prezentat tuturor companiilor cu potenţial mare de investit. Prioteasa susţine că mai mulţi dezvoltatori din Europa se interesează deja de posibilităţile de a investi în zona Aeroportului din Craiova.
„Peste 60 dintre marii dezvoltatori din Europa şi din lume ştiu despre proiectul de la Craiova. Am vrea ca pentru fiecare clădire şi fiecare obiectiv, să intrăm fie într-un parteneriat public-privat, fie într-o asociere, pentru că autoritatea publică este eligibilă pe programe cu finanţare externă“, a mai spus Prioteasa.
Consiliul Judeţean Dolj nu exclude posibilitatea de a mai aloca bani pentru achiziţionarea de terenuri în zonă. „În săptămânile următoare, când vor avea mai multe date şi nişte planşe, o să venim în faţa presei să prezentăm cum ar arăta întreaga zonă a aeroportului, până la Hanul Doctorului, şi, bineînţeles, celelalte terenuri pe care noi le avem dincolo de pistă, spre Gherceşti. E posibil chiar să mai cumpărăm ceva teren, dacă ne vor spune că se dezvoltă zona aceea, că sunt şi preţurile mai mici acum“, a mai spus Prioteasa.
„Am cerut firmei Halcrow să aibă o abordare şi un studiu de fezabilitate pentru fiecare obiectiv, în aşa fel încât, în momentul în care trecem la faza următoare, la construcţie, să ne putem duce cu acest masterplan la toţi dezvoltatorii mari din Europa“, a mai declarat Prioteasa.

Masterplanul trebuie să fie gata în 20 de săptămâni

„Noi ne-am întâlnit de câteva ori cu firma Halcrow şi, fără falsă modestie, cred că am ales cea mai bună firmă pe care puteam s-o alegem, aceea care a construit 32 de aeroporturi în lume. Ei ne spun că nu au mai găsit în România o asemenea deschidere: noi să le spunem ce vrem, dar să-i lăsăm pe ei să ne spună cum gândesc şi să vină cu variantele, iar noi, eventual, să alegem dintre ele una“, a declarat Prioteasa. Arhitectul-şef al judeţului, Radu Pappa, susţine că specialiştii Halcrow au la dispoziţie 20 de săptămâni pentru a preda documentul. „Realizarea masterplanului se desfăşoară pe parcursul a douăzeci de săptămâni şi are două etape. Prima etapă, de douăsprezece săptămâni, este realizarea masterplanului în sine, care se va concretiza şi cu un plan de dezvoltare. După cele douăsprezece săptămâni, masterplanul va fi supus deliberării şi aprobării plenului CJ, iar în următoarele opt săptămâni se fac studiile de fezabilitate, pentru obiectele care vor fi în incinta aeroportului“, a explicat Radu Pappa. În urmă cu trei luni, administraţia doljeană a organizat o licitaţie pentru realizarea unui masterplan în apropierea Aeroportului din Craiova, unde sunt situate terenurile primite în urmă cu doi ani de la Ministerul Apărării (terenuri care se întind pe o suprafaţă de 233 de hectare – n.r.).
Pentru masterplanul Aeroportului din Craiova a fost alocată suma de 2,6 milioane de lei. La deschiderea plicurilor cu ofertele s-au prezentat reprezentanţii a opt firme: Realtime Imobiliar SRL, PM Group LTD., YRM România&Cee SRL, Iberinsa România SA, Halcrow România SRL, Hochtief Airport, Iptana SA şi Ramboll România SRL. Câştigătoare a fost desemnată Halcrow România SRL.
Preşedintele CJ Dolj apreciază că zona Aeroportului din Craiova ar putea absorbi peste 500 de milioane de euro, „deşi unii spun că ar fi vorba de sume între 500 de milioane şi un miliard de euro, în anii următori“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII