5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBătaie de joc la adresa persoanelor cu handicap

Bătaie de joc la adresa persoanelor cu handicap

Persoanele cu handicap posesoare de permis de conducere nu pot să-şi parcheze maşinile pe locurile rezervate lor pentru că sunt ocupate.

În majoritatea parcărilor din Târgu Jiu, locurile destinate persoanelor cu handicap care posedă autovehicule sunt ocupate de maşinile celorlalţi şoferi. Această situaţie a ieşit la iveală ieri, când Poliţia Comunitară şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Persoanele cu Handicap din Oltenia au întreprins o acţiune de sancţionare, dar şi de conştientizare a conducătorilor auto care nu respectă locurile de parcare pentru această categorie de persoane. Poliţiştii comunitari au aplicat peste 20 de amenzi şoferilor indisciplinaţi. În toate parcările verificate, locurile destinate maşinilor deţinute de persoanele cu handicap erau ocupate. Mai grav este că şi în parcările de lângă instituţiile publice nu se respectau semnul şi marcajul care delimitează aceste locuri, iar o parte dintre maşinile parcate ilegal aparţineau chiar funcţionarilor şi angajaţilor din unităţile respective. Această situaţie a fost întâlnită în cele două parcări de lângă Primăria Târgu Jiu şi în cea de la Prefectura şi Consiliul Judeţean Gorj.

 

„O persoană sus-pusă chiar m-a înjurat“

 

Vasile Tufiş suferă din naştere de un handicap locomotor şi are permis de conducere de 19 ani. Bărbatul deţine un autoturism pentru care a obţinut de la primărie un card special cu semnul distinctiv de persoană cu handicap. Cu toate acestea, nu are unde să-şi parcheze maşina, pentru că locurile special destinate sunt ocupate de alte autoturisme. „Atunci când mă duc la o instituţie publică pentru a obţine un document sau când merg la magazin, aceste locuri de parcare sunt ocupate de alte persoane. Eu mă deplasez foarte greu şi am nevoie să opresc aproape de locul unde trebuie să ajung. O singură dată s-a întâmplat ca un şofer care parcase pe locul meu să-şi ceară scuze. Oamenii care au o anumită educaţie şi conduc instituţii mi-au vorbit foarte urât când le-am atras atenţia. O persoană sus-pusă, care face parte din apartul de stat, chiar m-a înjurat“, a spus Vasile Tufiş.

 

Legea, ignorată

 

Mircea Andrei, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia, a precizat că legea nu se aplică: „Trebuie tras un semnal de alarmă privind faptul că acest drept al persoanei cu handicap este încălcat. Legea nr. 448/2006 privind protecţia persoanelor cu handicap stabileşte că 4% din locurile de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, să fie rezervate acestei categorii. Am constatat că, în aproape toate parcările din oraş, locurile destinate autovehiculelor deţinute de persoanele cu handicap sunt ocupate de şoferi valizi. Trebuie intervenit pentru ca acest drept să fie respectat“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII