30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCuponarii, daţi dispăruţi la bursă

Cuponarii, daţi dispăruţi la bursă

Acţionarii Programului de Privatizare în Masă au renunţat să-şi mai vândă titlurile la BVB după ce cotaţiile s-au prăbuşit din cauza crizei economice. În România, există 9,4 milioane de acţionari la companii listate, din care 300.000 din Dolj.

 

Posesorii de certificate de acţionar primite în anii ’90 în cadrul Programului de Privatizare în Masă (PPM) sunt în scădere masivă în ce priveşte tranzacţiile cu titluri ale societăţilor listate la Bursa de Valori Bucreşti (BVB), indică statisticile. Potrivit datelor BVB, numărul conturilor prin care investitorii români – persoane fizice – au realizat luna trecută cel puţin o tranzacţie de vânzare s-a redus până la aproape de 7.000, cel mai mic nivel din 2005. Brokerii susţin că, în anii trecuţi, conturile de vânzare depăşeau constant pragul de 100.000, deoarece cuprindeau în principal tranzacţiile făcute de românii care primiseră acţiuni în cadrul PPM.

Pe de altă parte, mulţi cuponari şi-au vândut certificatele de acţionari în decursul ultimului an, mai ales deţinerile la SIF-uri, ale căror cotaţii au atins maxime istorice în cursul anului 2007. Spre exemplu, la SIF Oltenia, cuponarii mai deţin în prezent doar 25% din acţiuni. Anul trecut, procentajul atingea 45%, susţin reprezentanţii societăţii. Tot aceştia mai spun că un procent de 5-6% nu va fi vândut niciodată. Trebuie precizat că SIF Oltenia intenţionează să răscumpere în următorul an de pe piaţă circa 10% din capitalul social. Cu toate că acţionarii PPM nu mai sunt activi la BVB în această perioadă, numărul lor a rămas destul de mare. Cel puţin 9,4 milioane de români erau recent acţionari la una dintre societăţile listate la BVB. Aceste cifre au făcut ca România să ocupe primul loc în Europa în privinţa numărului de acţiuni în companii cotate. Numărul investitorilor activi la bursă se cifra însă, la sfârşitul lui 2007, la doar 55.000. Cu 300.000 de acţionari la companii listate, judeţul Dolj se afla printre primele în ţară din acest punct de vedere, situaţii asemănătoare înregistrându-se în Constanţa, Cluj, Timiş, Braşov şi Iaşi.

 

Brokerii resimt şi ei criza

 

Reprezentaţii Societăţilor de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) se confruntă în prezent cu efectele crizei. Toţi brokerii remarcă absenţa cuponarilor de pe piaţă, iar unii dintre ei au redus comisioanele pentru a-i atrage. „În prezent, cuponarii nu se mai înghesuie să vândă din cauza preţului scăzut la majoritatea acţiunilor tranzacţionate la bursă. Pentru a veni în sprijinul lor, noi am redus comisionul de la 8% la 3,5%“, a precizat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova. Alte firme au avut probleme din cauza numărului redus de tranzacţii. „Preţurile acţiunilor tranzacţionate la BVB au ajuns atât de scăzute încât acestea sunt neatractive pentru vânzare. Posesorii de cupoane fac comparaţia cu anul trecut şi realizează că obţin mult mai puţin pe cupoane. Numărul tranzacţiilor de acest fel a scăzut cu peste 90%. Din cauza crizei financiare, noi a trebuit să ne redimensionăm activitatea: am disponibilizat personal şi am închis câteva agenţii“, a spus Cristinel Sandu Popescu, reprezentant al Volt Invest Craiova.

Şi alţi brokeri susţin că vânzătorii cuponari au devenit o raritate. „Vânzările de certificate de proprietate au ajuns foarte rare. În încercarea de a atrage clienţii, am scăzut comisioanele percepute, dar acest lucru nu a avut efecte până acum. Cele mai multe tranzacţii se fac în această perioadă cu titlurile lichide, acţiunile SIF, precum şi ale societăţilor din petrochimie, industria farmaceutică etc.“, a declarat George Ciobanu, directorul Invest Trust Craiova.

Aşteptarea vânzătorilor a fost determinată de faptul că principalii indici au pierdut 70-80% de la începutul anului. În ultima perioadă, numărul cumpărătorilor a atins minime record. Cifrele spun că, în ultima lună, românii au retras de pe Bursă aproximativ două milioane de euro, iar străinii au realizat cele mai reduse plasamente din august 2005. Spre comparaţie, din ianuarie, străinii au retras 41 de milioane de euro, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut ei investiseră la BVB 208,8 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU