5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIeri nevinovat, azi anchetat

Ieri nevinovat, azi anchetat

Anul trecut, directorul Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a fost sancţionat administrativ cu 1.000 de lei, alături de actualul director interimar, Marian Motocu, pentru că au participat la încheierea tranzacţiilor frauduloase.

 

Scos de sub urmărire penală (SUP) anul trecut, în dosarul în care era cercetat alături de alţi 14 colegi de la Complexul Energetic Turceni (inclusiv actualul interimar Marian Motocu), Dumitru Cristea este acuzat acum de aceleaşi fapte pentru care a fost exonerat de răspundere anul trecut, pe motiv că ar fi acţionat în calitate de subordonat al directorului general de atunci, Nicolae Simionescu, trimis deja în judecată.

Culmea este că, în prezent, Cristea este acuzat că a dispus subordonaţilor săi încheierea unor contracte, la fel ca şi Simionescu, pentru care procurorii efectuează cercetări penale şi faţă de alte persoane implicate în această activitate infracţională, ceea ce înseamnă că şi actualul director interimar, Marian Motocu, ar putea fi cercetat penal.

„În luna februarie 2007, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală (SUP) pentru acuzaţia de abuz în serviciu faţă de Dumitru Cristea şi Marian Motocu, considerându-se că fapta nu prezintă pericol social. Totodată, s-a dispus sancţionarea cu caracter administrativ a celor doi cu suma de 1.000 de lei fiecare, pentru că au participat la încheierea contractelor cercetate, luându-se în calcul că au acţionat sporadic, în baza relaţiilor de subordonare faţă de directorul general de atunci, Nicolae Simionescu“, a declarat Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

DNA informa în 2006 că procurorii anticorupţie din cadrul Biroului Teritorial Târgu Jiu au dispus, pe data de 17 mai a acelui an, începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave faţă de 15 cadre din conducerea Complexului Energetic Turceni. Aceştia erau directorul general Nicolae Simionescu, directorii Dumitru Cristea (adjunct al directorului general), Dan Gavrilescu (comercial), Gabriel Bîcu (economic), Marian Motocu (tehnic), Gheorghe Văduva (energetic), directorul de termocentrală Ionel Leu şi Corina Chiţu – inginer la Direcţia Comercială, consilierul juridic Vasile Boca, şeful Biroului Plan-Devize Paul Preda, contabilul-şef al Centrului de Cost, Emil Rădoi, juristul Octavian Florin Păsărelu, şeful Serviciului Achiziţii Servicii, Ovidiu Bălăcescu, inginerul-şef Exploatări Combustibili, Vlăduţ Virgil Paliu, şi şefa Biroului Disciplină Contractuală, Mihaela Mitroi.

 

CET a refuzat oferta mai avantajoasă a CFR Marfă

 

„În baza probelor administrate, procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada 2005-2006, învinuiţii au atribuit în mod direct (fără licitaţie) şi cu încălcarea prevederilor privind achiziţiile publice, contracte comerciale de servicii de transport auto pentru cărbune mai multor firme, prejudiciind patrimoniul SC CET SA cu aproximativ 700.000 de lei (200.000 de euro). În schimb, conducerea SC CET SA a refuzat oferta mai avantajoasă a societăţii CFR MARFĂ SA şi a anulat ilegal altă licitaţie al cărei câştigător a oferit un preţ avantajos. Cercetările urmează să fie extinse cu privire la alte contracte comerciale încheiate în frauda patrimoniului SC CET SA cu încălcarea legii“, nota DNA.

Pe 7 februarie 2007, numai cinci dintre persoanele amintite au fost trimise în judecată: directorul general Nicolae Simionescu, cel comercial – Dan Gavrilescu, cel economic – Gabriel Bîcu şi şeful Biroului juridic, Vasile Boca – acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată cu scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup.

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi şeful Serviciului Achiziţii, Ovidiu Bălăcescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj.

 

Acuzat că a cumpărat un utilaj vechi la preţul unuia nou

 

Recent, procurorii anticorupţie au decis începerea urmăririi penale faţă de Dumitru Cristea, solicitând chiar şi arestarea preventivă pentru 29 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, asimilată infracţiunii de corupţie prevăzute, de art. 132 din Legea nr. 78/2000. Solicitarea a fost însă respinsă de magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu, probabil din acelaşi motiv: că nu prezintă pericol social, iar procurorii au declarat recurs. Potrivit comunicatului DNA din 19 noiembrie, în cursul anului 2007, Cristea a dat dispoziţii personalului din subordine pentru a întocmi documentele necesare în vederea achiziţionării, recepţionării şi plăţii unui utilaj terasier pe şenile multifuncţional, semnând documentaţia de achiziţie realizată cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, în condiţiile în care, ulterior, utilajul s-a dovedit uzat, prin urmare, neutilizabil.

Prejudiciul astfel produs în dauna SC Complexul Energetic Turceni SA este estimat la peste 800.000 de lei, totodată fiind obţinute avantaje materiale pentru societăţile comerciale Voron Trans SRL Mediaş şi Tutto Mobili SRL Târgu Jiu, aceasta din urmă controlată de învinuitul Surupăceanu Mugurel prin persoane interpuse. Între timp, Dumitru Cristea şi-a dat demisia, în locul său fiind promovat Marian Motocu.

Eforturile noastre de a obţine părerea sa despre o posibilă incompatibilitate, fie ea şi morală, cu postul pe care-l deţine, au fost sortite eşecului.

Filmul pas cu pas

17 mai 2006 – procurorii Târgu Jiu dispun începerea urmăririi penale faţă de 15 persoane din conducerea CE Turceni, printre care Simionescu – directorul general, Dumitru Cristea – director general adjunct şi Marian Motocu – director tehnic.

7 februarie 2007 – cinci dintre cei 15 cercetaţi, Simionescu, Gavrilescu, Bîcu, Boca şi Bălăcescu, sunt trimişi în judecată pentru abuz în serviciu; pentru Dumitru Cristea şi Marian Motocu se dispune SUP şi amendă administrativă pentru că au încheiat contractele în calitate de subordonaţi.

19 noiembrie 2008 – Dumitru Cristea este reţinut pentru aceleaşi acuzaţii pentru care a fost trimis în judecată Simionescu şi se cere arestarea lui preventivă. Instanţa respinge cererea, dar procurorii anticorupţie declară recurs.

24 noiembrie 2008 – Dumitru Cristea îşi dă demisia în şedinţa Consiliului de Administraţie al CE Turceni. CA decide înlocuirea lui cu Marian Motocu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS