21.2 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSAT, sesizat de majorarea salariilor

CSAT, sesizat de majorarea salariilor

Executivul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu aprobarea de parlament a majorării salariilor din învăţământ cu 50% şi va cere un punct de vedere din partea BNR şi CSAT, a declarat ieri ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. „Luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale pentru situaţia creată în urma deciziei de majorare a salariilor din învăţământ cu 50%“, a spus Vosganian, care a adăugat că este nevoie de un punct de vedere clar şi din partea Băncii Naţionale a României (BNR) şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). „O astfel de măsură ar antrena creşterea fără precedent a inflaţiei, iar BNR ar fi nevoită să modifice din nou dobânda de referinţă. Se ameninţă stabilitatea economică a României şi se creează un conflict între puterile statului. Doar parlamentul reunit în ambele Camere poate decide în privinţa majorării deficitului bugetar“, a adăugat ministrul.
Vosganian a făcut aceste declaraţii după o întâlnire cu sindicaliştii din administraţia publică, aceştia ameninţând cu greva generală dacă nu primesc şi ei o majorare a salariilor cu nivelul aprobat de parlamentari pentru profesori. Guvernul refuză însă să aprobe aceste solicitări, temându-se că ar arunca în aer echilibrul bugetar, şi aşa sub presiune după ultimele majorări de salarii şi pensii. „Creşterea salariilor funcţionarilor publici cu 50% este nesustenabilă şi va trimite economia românească în haos, fiind un atentat la siguranţa naţională“, ar fi spus Vosganian în timpul negocierilor, potrivit reprezentanţilor sindicaliştilor.
Ministrul economiei şi finanţelor a anunţat că va trimite motivaţia sa privind refuzul acceptării acestor noi creşteri salariale la Preşedinţia României, Curtea Constituţională şi CSAT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII