30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariul minim, întors din drum

Salariul minim, întors din drum

De la 1 iulie urma să intre în vigoare un salariu minim pe economie de 540 de lei, dar ministrul finanţelor refuză mărirea. Sindicatele au luat foc pentru că au negociat contracte colective de muncă pe noile grile stabilite de hotărârea de guvern în cauză.

 

La 1 iulie ar fi trebuit să crească salariul minim pe economie de la 500 de lei, cât este acum, la 540 de lei. Aşa spune Hotărârea de Guvern (HG) nr. 1.507/2007 privind stabilirea salariului minim brut pe ţară, pentru că aşa s-a stabilit anul trecut între confederaţiile sindicale şi guvern. Numai că, înainte cu o săptămână ca această creştere a salariului minim să intre în vigoare, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat că nu ar trebui să se facă această majorare, din cauză că inflaţia a luat-o „la galop“. Hotărârea de guvern amintită condiţionează creşterea salariului minim de trei factori care compun bugetul de stat pe 2008: creşterea produsului intern brut (PIB), mărirea nivelului productivităţii muncii şi menţinerea ţintei de inflaţie stabilite. Actul normativ spune că se majorează salariul minim brut pe ţară garantat în plată de la 1 iulie 2008, „în condiţiile realizării principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat“, şi sunt enumeraţi cei trei indicatori. Sindicaliştii spun că majorarea salariului minim ar conduce la creşterea mai multor salarii. Prin aplicarea coeficienţilor minimi de ierarhizare a salariilor stabiliţi prin contractul colectiv de muncă la nivel naţional pe perioada 2007-2010, nivelul salariului minim s-ar situa la 540 de lei, respectiv la 648 de lei – pentru muncitorii calificaţi încadraţi conform postului, la 675 de lei pentru cei cu studii postliceale şi la 1.085 de lei pentru cei cu studii superioare.

 

Contracte negociate pe noua grilă

 

Sindicatele au sărit ca arse când au auzit ce le pregăteşte guvernul de la 1 iulie. La nivel naţional, confederaţiile sindicale
s-au aşezat la masa discuţiilor pentru a găsi o soluţie. „S-au lăudat până acum că economia merge bine, iar acum nu vor să majoreze salariul minim. Este încă o prostie a guvernului. Toate confederaţiile sindicale analizează la nivel central ce măsuri vom
adopta dacă actualul guvern nu majorează salariul minim. În primul rând, vom cere demisia ministrului Vosganian“, a spus Victor Peţa, preşedintele Blocului Naţional Sindical, filiala Dolj.

Acesta a precizat că, dacă guvernul nu respectă HG nr. 1507/2007, se vor încurca rău lucrurile: „Toate contractele colective pe anul în curs s-au negociat pornind de la aceste creşteri salariale. Acest lucru are implicaţii în fiecare unitate“. „Zilele acestea analizăm la Bucureşti împreună cu Confederaţia ce măsuri vom lua în cazul în care nu se majorează salariul minim pe economie de la 1 iulie“, a precizat şi Marinela Didu, preşedinta Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, filiala Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII