30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Filantropia, începutul sfârşitului

Spitalul Filantropia, începutul sfârşitului

Cel mai vechi spital din Craiova îşi trăieşte ultimii ani. Unitatea sanitară va dispărea după ce majoritatea clădirilor sale au fost sau vor fi retrocedate, iar personalul medical va fi preluat de Spitalul de Urgenţă.

Sezonul de retrocedări la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova se apropie de sfârşit. După ce în primăvară a fost retrocedată clădirea în care funcţiona policlinica de copii, a venit rândul altor clădiri care au aparţinut până de curând unităţii sanitare respective să aibă un nou proprietar.

În urmă cu două săptămâni a fost retrocedată clădirea în care funcţiona laboratorul de anatomie patologică şi este aşteptată dintr-o clipă în alta decizia de retrocedare a clădirii unde funcţionează de câteva luni Clinica de oncologie.

De asemenea, sediul administrativ de pe strada Constantin Brâncuşi – unde se află inclusiv biroul managerului Mihai Coman – este în litigiu. Managerul susţine că până la retrocedare mai are un oarecare răgaz pentru a stabili ce este de făcut pentru a nu se trezi cu birourile în stradă.

În litigiu este şi clădirea din vecinătatea Curţii de Apel Craiova, în care a funcţionat până în 1990 policlinica spitalului, şi care este „vânată“ în instanţă de Casa de Pensii Dolj.

Mutări strategice

 

La atâtea retrocedări, găsirea unor noi spaţii în care să fie mutate secţiile evacuate a devenit o problemă serioasă pentru conducerea spitalului. Pentru policlinica de copii a fost găsită o locaţie în incinta Spitalului de Copii de lângă Parcul „Nicolae Romanescu“. Localul a fost renovat cu investiţii proprii şi deschis publicului în luna august.

Alţi bani, altă distracţie şi pentru mutarea laboratorului de anatomie patologică. Potrivit managerului Mihai Coman, pentru amenajarea laboratorului de anatomie patologică a fost mutată mai întâi Clinica de oncologie într-o clădire la rândul ei revendicată, iar în spaţiul respectiv s-a amplasat laboratorul. „Lucrările de reamenajare au costat 70.000 de lei, iar fondurile au fost puse la dispoziţie de Primăria Craiova“, a precizat Coman.

În ceea ce priveşte Clinica de oncologie, Coman spune că singura variantă este plata unei chirii către noul proprietar, care este obligat să-l menţină pe chiriaş încă cinci ani după pronunţarea sentinţei. După calculele serviciului contabil, valoarea acestei chirii se ridică la 5.000 de lei pe lună. Acelaşi serviciu contabil a făcut un calcul aproximativ şi pentru chiria pe care spitalul ar trebui să o plătească în cazul în care va fi pierdut în instanţă sediul administrativ. Este vorba de alţi 3.000 de lei pe lună.

Casa de Pensii nu se lasă

 

O situaţie aparte este cea a clădirii fostei policlinici. Imobilul a fost revendicat de Casa de Pensii. Dacă va pune mâna pe clădire, Casa de Pensii va reuşi să creeze probleme serioase spitalului, după cum a precizat Coman: „În cazul în care Casa de Pensii ar câştiga clădirea, activitatea spitalului ar fi grav afectată. Acolo se desfăşoară, practic, 30% din activitatea spitalului. Este vorba de două clinici medicale cu 110 paturi, laboratorul de analize medicale şi serviciul de radiologie“.

Conducerea spitalului mai spune că este posibil să nu se ajungă aici, având în vedere că până la sfârşitul anului 2008 sunt preconizate finalizarea lucrărilor de ridicare a Spitalului Regional şi dispariţia Spitalului Filantropia prin integrarea lui în actualul Spital de Urgenţă. „Odată cu construirea Spitalului Regional, acesta va prelua o parte din personalul şi paturile Spitalului de Urgenţă. Spitalul «Filantropia» va trebui să completeze atunci structura Spitalului de Urgenţă cu paturile din dotare şi personalul medical“, a mai spus Coman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII