25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea din Calafat, la capătul puterilor

Termoficarea din Calafat, la capătul puterilor

Reorganizarea societăţii distribuitoare de agent termic din Calafat a împărţit aleşii locali în două tabere. Consiliul municipal trebuie însă să ia o decizie, proiectul urmând să fie aprobat într-o şedinţă extraordinară.

Soarta furnizorului de căldură, SC Uzina Termică SRL, din oraşul Calafat, a băgat zâzanie între consilierii locali, executivul primăriei şi sindicatul societăţii. De câteva săptămâni se încearcă găsirea unei soluţii de compromis care să mulţumească toate părţile implicate. Ieri, consilierii locali s-au întâlnit pentru a pune la punct un proiect pentru reorganizarea societăţii.
Problemele, susţine primarul municipiului, Petre Trăistaru, au apărut atunci când Consiliul de Administraţie al SC Uzina Termică SRL a fost schimbat, în
cursul lunii mai, 2005.
„Când a plecat vechea administraţie, aveam 4.000 de tone de combustibil şi 250.000 de dolari în cont. De atunci şi până acum, pe lângă faptul că nu au adus nici un profit, au consumat şi toate resursele pe care le aveam. În situaţia asta, cu cheltuielile pe care le avem, ne vedem nevoiţi să nu mai asigurăm căldură în iarna 2007-2008. Nu putem ajunge în această situaţie cu atâţia oameni“, a declarat Petre Trăistaru.

Uzina Termică, dizolvată şi transformată în direcţie a primăriei

Edilul-şef susţine propunerea cu care au venit unii consilieri locali de a dizolva societatea comercială şi a o transforma într-o direcţie a primăriei, angajaţii de aici fiind retribuiţi ca bugetari. Schimbarea presupunea însă diminuarea veniturilor salariale de aproximativ două ori. „Este soluţia optimă!“, este de părere şi unul dintre iniţiatori, consilierul PC Marian Filipescu. „Cheltuielile cu personalul reprezintă 35% din totalul costurilor. Este inadmisibil să plătim atât de mulţi bani pentru salarii, când noi nu vom reuşi să furnizăm agent termic“, a menţionat Filipescu. Consilierul a mai spus că iniţial sindicatul de la SC Uzina Termică SRL a venit cu propunerea de a disponibiliza 30 de salariaţi din cei 114, iar ceilalţi să rămână cu aceleaşi salarii. Deoarece majoritatea consilierilor nu şi-au dat acordul, pentru că asta ar fi însemnat reducerea doar cu 10% a cheltuielilor salariale, Filipescu susţine că sindicatul a venit cu propunerea să fie date afară încă 15 persoane.
„Ceilalţi trebuia să primească în continuare aceleaşi salarii, care le depăşesc cu mult pe cele ale restului angajaţilor din Calafat. Reorganizarea nu înseamnă să dăm afară din oameni, ci să reducem cele 3,2 miliarde de lei, cât cheltuim cu salariile, la cel mult 1,5 miliarde de lei“, a conchis Filipescu.

Sindicatul acuză CL Calafat de ilegalităţi

Problema reorganizării este privită cu reţinere de reprezentanţii sindicatului de la SC Uzina Termică SRL, care consideră că schimbarea cerută de Consiliul Local (CL) Calafat nu este legală. Liderul de sindicat, Ştefan Guliman, susţine că niciodată consilierii nu au ţinut cont de părerea lor când a venit vorba să ia o decizie. „Acum nici ei nu ştiu ce să facă. Noi am cerut să fie disponibilizaţi 30 de angajaţi şi să plece pe baza Ordonanţei nr. 116. Când au auzit că oamenii ar urma să ia bani pe baza actului normativ au spus că ei au altă idee de reorganizare, care ar fi dizolvarea societăţii şi transformarea ei în direcţie a primăriei. Am întrebat şi eu oamenii care au de-a face cu legile şi mi-au explicat că e ilegal ce vor ei să facă“, a declarat Guliman.
Liderul de sindicat a adăugat că membrii Adunării Generale a societăţii şi-au dat demisia, în această situaţie CL văzându-se obligat să preia atribuţiile acestora. În ceea ce-l priveşte pe viceprimarul Calafatului, Dorinel Trăistaru, acesta a concluzionat că o parte dintre consilieri ar vrea să trimită toţi oamenii în şomaj tehnic până în toamnă, când ar trebui furnizată din nou căldura. „Le-am spus că e periculos ce fac, pentru că toţi sunt specialişti şi nu o să stea câteva luni să moară de foame, ci o să plece peste hotare. Ne-am putea trezi în toamnă că nu mai avem pe cine angaja şi atunci ce mai facem?“, a spus Dorinel Trăistaru.

Japonezii, aşteptaţi să producă agent termic mai ieftin

Deşi consilierii nu au reuşit să cadă de acord asupra viitorului SC Uzina Termică SRL, edilul-şef s-a întâlnit deja cu investitori japonezi care ar vrea fie să modernizeze actualul amplasament, fie să construiască unul nou. Ideea este foarte bună, după cum a precizat primarul Calafatului, mai ales că în urma calculelor făcute de aceştia gigacaloria nu ar mai fi produsă la un preţ de 500 de lei, ca în prezent, ci la maximum 130 de lei. Asta ar duce şi la scăderea facturilor la căldură. Proiectul japonezilor ar urma să fie finalizat în maximum doi ani, atunci când CL ar deveni partener şi ar avea dreptul şi la o parte din profit. Petre Trăistaru susţine că preţul gigacaloriei este atât de mare în prezent deoarece combustibilul folosit este păcura, care are un preţ piperat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU