10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOri sub ape, ori sub secetă!

Ori sub ape, ori sub secetă!

Culturile de grâu şi floarea-soarelui din comuna Rast sunt compromise în totalitate de seceta prelungită din acest an. Proprietarii celor 1.500 ha cultivate cu grâu şi 400 ha cu floarea-soarelui vor adăuga un an prost la cei care au trecut.

Anul trecut, majoritatea terenurilor agricole din comuna Rast au fost înecate de apele revărsate ale Dunării. După luni bune în care apa a băltit, încet, încet s-a retras în vechea matcă lăsând în urmă terenuri scorojite şi tot prăpădul prăvălit peste sat. Guvernul a cârpit cum s-a priceput după prăpăd, iar oamenii au încasat câteva milioane de lei pentru că nu şi-au putut cultiva pământurile. Cei care au avut terenurile amplasate mai sus de albia Dunării au crezut că au scăpat măcar de foame şi au cultivat, ca în fiecare an, grâu în toamna trecută şi porumb şi floarea-soarelui în primăvara aceasta. Iarna fără zăpadă şi primăvara fără ploaie au pârjolit tot ce scăpase anul trecut din ghearele Dunării.

La omul sărac, nici boii nu trag

Toată floarea-soarelui cultivată la Rast pe 400 ha de teren a răsărit, având şanse mari să fie compromisă din cauza imposibilităţii folosirii sistemului de irigaţii. „Sistemul de irigaţii este în totalitate distrus şi nu putem iriga decât cu motopompe direct din canale, lucru extrem de greu şi costisitor de făcut. Anul trecut ne-a înecat Dunărea, iar anul acesta ne usucă Dumnezeu. Mai mult de 1.000 kg de boabe de grâu la hectar nu vom scoate în acest an, ceea ce înseamnă că nu vom acoperi cheltuielile cu înfiinţarea culturii. La noi este ca la omul sărac, căruia nici boii nu-i trag“, a spus primarul Iulian Silişteanu.
Într-un an agricol, cheltuielile făcute cu o recoltă proastă pot fi compensate cu profitul pe care l-ar aduce celelalte culturi. La Rast nu se va întâmpla acest lucru pentru că, din cauza secetei şi în lipsa unui sistem de irigaţii funcţional, tot ce s-a cultivat va fi distrus de secetă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU