21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul judeţean, spaima transportatorilor

Consiliul judeţean, spaima transportatorilor

Administraţia judeţeană ar putea lua locul în curând Autorităţii Rutiere Române în activitatea privind transportul public între localităţile doljene. Un act normativ publicat recent transferă cea mai mare parte a sarcinilor legate de transportul persoanelor consiliilor locale şi judeţene.

Potrivit actului normativ apărut pe 19 aprilie în Monitorul Oficial, consiliile judeţene vor fi obligate să-şi înfiinţeze autorităţi publice, în cazul în care acestea nu există, pentru a coordona transportul de persoane între localităţile judeţului. Practic, dacă până acum singurul rol deţinut de administraţie în ceea ce priveşte transportul public judeţean era acela de aprobare aproape automată a programului curselor propus de ARR, o dată cu apariţia legii, consiliile vor prelua cea mai mare parte din atribuţiile ARR în acest domeniu. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, a declarat că deja se pregăteşte crearea unui departament care să se ocupe de activitatea de transport de persoane în Dolj, iar autorităţile au comandat un studiu privind fluxul de transport din judeţ. „Consiliile judeţene sunt obligate să înfiinţeze autorităţi de transport. Am comandat deja un studiu privind cerinţele de transport din judeţ şi vom înfiinţa un departament special care să se ocupe de trasee, de orar şi, în ultimă instanţă, dacă va trebui, vom organiza şi o unitate de transport public judeţean“, a spus Prioteasa.

CJ ar putea deveni şi transportator

Printre prevederile Legii nr. 92/2007, care nu beneficiază în prezent de norme de aplicare, se stipulează faptul că autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să stabilească traseele curselor judeţene, precum şi orarul acestora, să sancţioneze operatorii de transport în cazul în care aceştia nu respectă contractele şi să supravegheze tarifele aplicate de transportatori, adică exact aceleaşi atribuţii pe care le are în prezent Autoritatea Rutieră Română. Pe lângă activiatea de control al transportatorilor pe care o are consiliul, Legea nr. 92/2007 prevede şi o activitate de autorizare, deşi se specifică faptul că licenţa de transport este în continuare emisă de ARR. În plus, consiliile vor putea chiar să-şi înfiinţeze propria societate de transport în cazul în care se constată că anumite zone ale judeţului nu sunt acoperite de curse judeţene. Asta înseamnă că CJ ar putea deveni în curând, pe lângă autoritate de control, şi transportator, având astfel obligaţia de achiziţionare a unor autobuze.

Transferul lasă goluri în bugetul ARR

În timp ce autorităţile judeţene au fost luate prin surprindere de apariţia legii, dat fiind faptul că administraţia nu are angajaţi specialişti în domeniul transportului public, reprezentanţii ARR spun că lucrurile se vor reglementa o dată cu publicarea normelor de aplicare a Legii nr. 92/2007 şi că suprapunerea atribuţiilor celor două instituţii este un lucru posibil, dar puţin probabil. Iancu Crăciunoiu, directorul ARR Dolj, a declarat că transferul atribuţiilor se va produce în momentul în care va fi modificată şi Legea nr. 102/2006, aflată în vigoare, astfel încât atât ARR, cât şi consiliile judeţene vor şti exact cu ce se vor ocupa, însă pentru ARR mutarea va avea efecte negative pe plan financiar. „Era normală mutarea aceasta, însă, pentru noi, pentru ARR, reprezintă o pierdere de ordin financiar pentru că se încasau licenţe de transport. Mai multe amănunte vom şti după apariţia normelor de aplicare pentru că, dacă ne uităm peste lege, vom constata că unele articole se contrazic. Am fost zilele trecute la o întâlnire la Bucureşti şi ni s-a explicat că Legea nr. 102/2006, care este în vigoare acum, va fi modificată în sensul că atribuţiile date consiliului judeţean prin Legea nr. 92/2007 vor fi scoase din atribuţiile ARR ca să nu se suprapună. Principala chestiune asupra căreia se va ajunge la un compromis este activitatea de control“, a spus Iancu Crăciunoiu. Actul normativ prevede faptul că, în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, autorităţile centrale sunt obligate să publice şi normele de aplicare a legii, dată până la care sunt valabile prevederile Legii nr. 102/2006. Legea nr. 92/2007 poate fi consultată pe portalul legislatie.just.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU