10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParis: Încercare de percheziţionare a reşedinţei preşedintelui

Paris: Încercare de percheziţionare a reşedinţei preşedintelui

Doi magistraţi au încercat astăzi să percheziţioneze un departament al Palatului Elysee, reşedinţa preşedintelui francez, într-o anchetă privind moartea unui judecător francez. Iniţiativa de a percheziţiona palatul Elysee, prima de acest gen de la proclamarea celei de a cincea republici în 1958, a intervenit într-un moment în care Chirac conducea ultima şedinţă de cabinet dinainte de alegerile de duminică, în care va fi desemnat succesorul său.

Magistraţii au sosit cu o echipă de specialişti şi ofiţeri de poliţie pentru a percheziţiona departamentul de afaceri africane. Accesul le-a fost însă blocat de un cordon de poliţie. "Li s-a spus că potrivit articolului 67 din Constituţie, cererea lor nu poate fi acceptată", a declarat o sursă de la biroul lui Chirac, adăugând că preşedintele Franţei nu poate face obiectul unei anchete câtă vreme este în funcţie.

Sindicatul magistraţilor (USM) a calificat decizia administraţiei prezidenţiale drept o tentativă de obstrucţionare a justiţiei. "Nici preşedintele, nici biroul său nu făceau obiectul" percheziţiei, a declarat pentru Reuters preşedintele USM, Bruno Thouzellier.

În aprilie, magistraţii au vizitat Ministerul de Externe şi Ministerul Justiţiei şi au confiscat numeroase documente în acest caz, în care ar fi existat presiuni politice asupra sistemului judiciar. Percheziţiile au avut loc, în pofida opoziţiei poliţiei, care se temea că acestea vor fi folosite în campania electorală.

Investigaţia a fost deschisă în martie, în paralel cu ancheta privind moartea judecătorului Bernard Borrel, al cărui cadavru ars a fost găsit în 1995 în Djibouti, în Cornul Africii. Cauza morţii sale a rămas necunoscută. Autorităţile din Djibouti au anunţat iniţial că Borrel, care lucra ca şi consultant la Ministerul Justiţiei, s-a sinucis, dar văduva sa a acuzat oficiali locali de implicare în moartea acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS