24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExpulzatii doljeni, liberi prin Europa

Expulzatii doljeni, liberi prin Europa

Integrarea in Uniunea Europeana le-a adus doljenilor expulzati din strainatate pentru ca depasisera termenul legal de sedere stergerea interdictiilor.


Politistii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Dolj spun ca reducerea sau anularea perioadei pentru care a fost luata masura interdictiei poate fi aplicata doar de catre autoritatile statului respectiv. „Interdictia de intrare intr-un stat din Spatiul Schengen este o masura aplicata de autoritatile statului in cauza, ca urmare a nerespectarii prevederilor legale pe teritoriul acelei tari, iar anularea interdictiei se aplica tot de autoritatile acestui stat“, a declarat subinspector Danut Rudareanu, purtator de cuvânt al IJPF Dolj. Politistii de frontiera doljeni precizeaza ca, in conformitate cu legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români in strainatate, depasirea de catre cetatenii români a termenelor de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit nu constituie un motiv de restrictionare a dreptului la libera circulatie. Cetatenii Uniunii Europene, deci si românii, au dreptul de a rezida pe teritoriul unui stat membru pentru o perioada de pâna la trei luni, fara alte formalitati, decât sa detina o carte de identitate sau un pasaport valabil. Pentru o sedere mai mare de trei luni, persoana in cauza trebuie sa se inregistreze la autoritatile competente de pe teritoriul statului de destinatie.


Doljeni expulzati


Conform conducerii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Dolj, in anul 2006 au fost returnati 1.010 doljeni, majoritatea din statele membre UE. Alti 215 doljeni au fost retinuti sau arestati pentru comiterea de diferite infractiuni pe teritoriul altor state. Din cele 1.010 persoane care au fost returnate in cursul anului trecut, pentru 576 a fost restrictionat de catre instantele judecatoresti dreptul de a parasi tara. In evidentele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Dolj figureaza alti 144 de doljeni care nu au voie sa paraseasca tara prin ordinul instantelor.


Control minim si la noi, si la ei


La frontierele cu statele membre UE – Ungaria si Bulgaria – cetatenii europeni sunt supusi unui control minim, asa cum este prevazut in articolul 7 din Regulamentul nr. 562/2006 al Parlamentului si Consiliului European, document ce a devenit aplicabil la nivelul autoritatilor române in momentul aderarii.


Controlul presupune verificarea rapida a documentului de calatorie prezentat la controlul de frontiera, consultarea, in mod aleatoriu, a bazelor de date nationale si europene, astfel incât autoritatile de control sa se asigure ca respectivele persoane nu reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne, a ordinii sau sanatatii publice or a relatiilor internationale ale statelor membre. De asemenea, politistii de frontiera verifica, ori de câte ori este nevoie, bazele de date nationale care sunt actualizate permanent. Controlul poate fi extins si asupra mijlocului de transport sau obiectelor aflate asupra persoanei care tranziteaza frontiera, in cazul in care exista indicii temeinice. Intr-un document al Ministerului de Interne italian se stipuleaza ca, in cazul cetatenilor români, controlul la frontiera se face tot in baza Regulamentului nr. 562/2006.


Drept de circulatie si sedere libera


Conform unui document emis de Ministerul de Interne italian la inceputul anului, se considera anulate, incepând cu 1 ianuarie, efectele deciziilor de expulzare emise fata de cetatenii români si bulgari. Acestia se vor bucura de dreptul de circulatie si sedere libera pe teritoriul statelor din UE. Nu se anuleaza deciziile de expulzare motivate de incalcari ale normelor de ordine publica, de siguranta si sanatate publica.Totusi, de acum, o condamnare penala nu mai justifica expulzarea, care poate fi hotarâta de Curtea de Justitie italiana in cazurile grave. Astfel, românii care au primit interdictie de a intra in Spatiul Schengen in ultimii ani, pentru ca au depasit termenul legal de sedere, au ocazia sa o ia de la capat. Practic, cei care au depasit in trecut termenul legal de sedere in Uniunea Europeana si au fost expulzati din aceasta cauza, ramânând fara dreptul de a intra in regiune, pot reveni in aceste tari.


Cum documentul italian precizeaza ca românii nu mai pot fi expulzati, insa pot fi indepartati pentru incalcari ale normelor de ordine publica, de siguranta si sanatate publica, dreptul la circulatie al acestora poate fi ingradit insa de autoritatile române. Astfel, in situatia in care persoana in cauza a fost depistata de autoritatile statului respectiv incalcând legea si a fost returnata in România, se poate aplica masura restrângerii dreptului la libera circulatie – interdictia temporara de a calatori in acel stat – de catre autoritatile române competente.


Opriti la frontiera


La nivelul punctelor de trecere a frontierei de stat din cadrul IJPF Dolj, de la inceputul anului au fost inregistrate doua cazuri de cetateni români carora nu li s-a permis iesirea din tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS