24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePasaport pentru armele vânatorilor

Pasaport pentru armele vânatorilor

Incepând cu 1 ianuarie, vânatorii, colectionarii de arme, sportivii si antrenorii de tir si armurierii au nevoie de pasaport european pentru armele de foc si cartea de identitate a acestora daca vor sa plece intr-un stat din Uniunea Europeana cu ele.


Conducerea Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice Dolj spune ca nu este vorba de o modificare a legislatiei, ci ca aceste schimbari au aparut dupa ce, la sfârsitul lunii decembrie, au fost publicate in Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor. „Mai exact, au aparut normele metodologice de aplicare a capitolului 6 din Legea nr. 295 care se refera la tipurile de documente de insotire ale armelor de foc in Comunitatea Europeana. Astfel, cei care detin arme de foc au nevoie de anumite documente pentru a calatori intr-o tara membra a CE insotiti de arme“, a explicat comisarul-sef Nelu Gruia, seful Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice Dolj.


Pasaport si carte de identitate pentru arme


La Biroul Arme, Explozivi si Substante Toxice Dolj sunt inregistrati 2.270 de detinatori de arme de foc letale, toate de vânatoare, si 937 de arme de foc neletale. Daca vor sa participe la o partida de vânatoare intr-un alt stat membru UE, vânatorii doljeni au nevoie de o multime de acte. Astfel, când parasesc teritoriul tarii, acestia trebuie sa aiba la ei permisul de arma, documentul prin care o persoana fizica dovedeste dreptul de a detine, de a purta si folosi arme letale ale caror tip, marca, serie si calibru sunt inscrise in el, precum si munitia aferenta. Urmatorul document necesar este pasaportul european pentru arme de foc, care atesta dreptul titularului de a calatori pe teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene cu armele de foc si munitia inscrise in el.


Pe lânga acestea, vânatorii trebuie sa aiba cartea de identitate a armei, in care sunt prevazute toate datele de identificare ale armei, certificatul de detinator. Dupa caz, este necesar si ordinul de serviciu, adica documentul eliberat de persoana juridica autorizata sa detina si sa foloseasca arme, prin care se acorda persoanei angajate pe baza de contract de munca dreptul de a purta si folosi arma si munitia in timpul si pentru executarea sarcinilor de serviciu.


Conditii si pentru straini si armurieri


Aceeasi lege prevede ca strainii care calatoresc in România pentru a participa la concursuri oficiale de tir sau pentru a practica vânatoarea pot fi autorizati sa detina, sa poarte si sa foloseasca armele de vânatoare sau de tir pe care le detin numai daca acestea sunt inscrise in documentele de trecere a frontierei. Avizul de introducere a armelor in tara se poate acorda strainilor de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, când acestia fac dovada detinerii legale a armelor, in statul de unde provin, iar arma indeplineste conditiile normelor de omologare. In cazul armelor de vânatoare, strainii trebuie sa prezinte o invitatie nominala de la o asociatie de vânatoare din România sau de la Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pentru a participa la o vânatoare organizata.


Armurierii trebuie sa obtina un permis de transfer al armelor, document eliberat de autoritatile române competente, prin care se permite efectuarea unei operatiuni de transfer de arme si munitii de pe teritoriul României catre un stat membru al Uniunii Europene.


Straini in Dolj


Conform ofiterilor de la Biroul Arme, Explozivi si Substante Toxice Dolj, in anul 2006 au participat la partide de vânatoare pe raza judetului Dolj aproximativ 40 de cetateni straini. Acestia au fost interesati de toate tipurile de vânat, de la fazani si rate pâna la iepuri, mistreti si capriori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU