18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegimul comunist, nelegitim si criminal

Regimul comunist, nelegitim si criminal

Presedintele Traian Basescu a prezentat ieri, cu intreruperi, raportul Comisiei Tismaneanu de condamnare a comunismului, in huiduielile parlamentarilor PRM si ale lui Corneliu Vadim Tudor, care a facut adevarate crize de isterie sub privirile stupefiate ale mai multor oaspeti de seama din tara si din strainatate.


Sedinta comuna a parlamentului convocata pentru prezentarea de catre presedintele Basescu a raportului Comisiei Tismaneanu s-a transformat in circ inainte de a incepe. Citirea raportului a fost intârziata cu zece minute din cauza cererii PRM ca mesajul prezidential sa fie dezbatut ulterior in parlament. Propunerea PRM a fost respinsa cu o majoritate covârsitoare de voturi pe fondul fluieraturilor lui Vadim Tudor, ale colegilor sai si ale celor aproape 300 de peremisti, adusi cu autocarele la parlament pentru boicotarea discursului lui Traian Basescu. Spiritele s-au incins, in ciuda avertismentelor presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a amenintat ca-i evacueaza din sala pe turbulenti. Descumpaniti de comportamentul golanesc al peremistilor, parlamentarii Aliantei D.A. au strigat insistent: „A innebunit Vadim! Halatul! Aduceti halatul!“, au urlat acestia. Pe lânga jignirile si insultele mojicesti la adresa presedintelui României, pe care l-a facut „vierme“ si „nenorocit“, Vadim Tudor l-a catalogat golan pe Lech Walensa, fostul presedinte al Poloniei, simbol al luptei impotriva comunismului, invitat de Traian Basescu in sedinta parlamentului, alaturi de Vaclav Havel, Adam Michnik, Jeliu Jelev si regele Mihai. De asemenea, presedintele Comisiei prezidentiale de anchetare a comunismului, Vladimir Tismaneanu, a fost numit de Vadim „derbedeu“ si amenintat ca va fi palmuit in public. Nici oamenii de cultura reprezentativi ai României nu au scapat furiei nebune a tribunului parlamentar cuprins parca de paranoia. Incercând sa-si introduca oamenii cu forta in aula parlamentului, Vadim i-a amenintat pe Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu ca ii arunca de la balcon, iar pe primii doi i-a numit sobolani. „Este foarte grav ca un presedinte de partid sa se comporte ca Vadim Tudor. Sa ne spuna textual ca ne arunca de la balcon pe toti este un limbaj suburban. Acest om conduce un partid din România si foloseste metode comuniste care se foloseau si la alegerile din 1946“, a spus Gabriel Liiceanu, potrivit NewsIn.


Date cutremuratoare despre Gulagul românesc


Traian Basescu a reusit sa anunte in haosul creat de simpatizantii PRM ca a gasit in continutul raportului realizat de Comisia Tismaneanu ratiunile pentru care poate fi condamnat regimul comunist fara drept de apel. Presedintele a spus ca isi insuseste intru totul raportul, care conduce la concluzia ca regimul comunist a fost „nelegitim si criminal“. „A fost un regim ilegitim, bazat pe o ideologie fanatica“, a spus seful statului.


Presedintele Basescu a explicat ca nu se cunoaste inca numarul exact al victimelor comunismului pentru ca istoricii s-au confruntat cu „ascunderea sistematica de catre Securitate, Militie, trupe de granita a informatiilor“ despre persoanele care au fost oprimate de regimul comunist, dar a precizat ca numarul victimelor comunismului in România poate fi estimat intre 500.000 si doua milioane. Traian Basescu a cerut scuze, in numele statului român, victimelor comunismului si familiilor lor care au suferit in timpul regimului totalitar, exprimând in numele statului român compasiunea pentru victimele dictaturii comuniste si enumerându-i pe cei ce au avut de suferit de pe urma comunismului, de la sefii partidelor istorice la Mircea Dinescu, potrivit NewsIn.


Basescu a mentionat ca raportul ofera date cutremuratoare despre Gulagul românesc, referindu-se la lagarele de la Sighet, Aiud, Gherla, Pitesti, Canalul Dunare-Marea Neagra. Presedintele a condamnat si politica de persecutare a femeilor si copiilor, in urma interzicerii avorturilor si a metodelor contraceptive. „Nu trebuie uitate actiunile represive impotriva Bisericii Ortodoxe Române, a Bisericii Greco-Catolice si a cultelor protestante sau neoprotestante“, a mai spus presedintele. De asemenea, seful statului a precizat, la finalul alocutiunii, printre huiduielile si fluieraturile peremistilor, ca mesajul sau se constituie, potrivit prevederilor constitutionale, intr-un act oficial al statului român.


Ce condamna raportul lui Tismaneanu


Raportul intocmit de Comisia Tismaneanu reprezinta o sinteza a abuzurilor regimului comunist dupa opt luni de cercetari si condamna comunismul in ansamblul sau, pe intreaga perioada – de la momentul instalarii sale in România pâna in decembrie 1989. Raportul cuprinde o lista a responsabilitatilor politice pentru propagarea si mentinerea sistemului declarat ilegitim. De asemenea, acesta cuprinde si lista victimelor comunismului, nume ale politicienilor si ale disidentilor care au pierit sau ale caror destine au fost mutilate pentru ca s-au ridicat impotriva terorii. Infiintata in aprilie 2006, Comisia a avut in componenta membri precum Constantin Ticu Dumitrescu, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Marius Oprea si Stelian Tanase. Aceasta a investigat principalele institutii care au facut posibila perpetuarea dictaturii comuniste, incalcarile drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in functionarea acestui sistem. Pentru a-i sprijini activitatea, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, la propunerea presedintelui, o hotarâre prin care toate institutiile ce detineau arhive ale PCR au fost obligate sa le predea Comisiei, pentru cercetari. Desi au beneficiat de tot sprijinul din partea institutiei prezidentiale, membrii Comisiei sustin ca au existat totusi documente oficiale la care nu au avut acces.


Premiera nationala


Gestul presedintelui Basescu de condamnare a comunismului este primul demers de reparatie morala pe care il intreprinde statul român la nivel oficial in raport cu regimul comunist, toate celelalte dezbateri publice in 17 ani legate de raportarea României postdecembriste fiind exclusiv initiative ale societatii civile. Dupa 17 ani de la Revolutia din decembrie ’89, nu exista nici astazi un verdict in controversatul dosar. Cazul este in momentul de fata pe rolul instantei supreme.


Cele 20 de crime ale comunismului din raportul Tismaneanu:


(1) Abandonarea intereselor nationale prin servilism in relatiile cu URSS.


(2) Anihilarea statului de drept si a pluralismului prin inscenari si fraude.


(3) Distrugerea partidelor politice si a continuitatii constitutionale a statului român, prin abdicarea fortata a regelui Mihai.


(4) Sovietizarea totala, prin forta, a României, mai ales in perioada 1948-1956.


(5) Politica de anihilare a unor intregi categorii sociale in numele luptei de clasa.


(6) Persecutia minoritatilor etnice, religioase, culturale ori de orientare sexuala.


(7) Exterminarea grupurilor de partizani care reprezentau rezistenta anticomunista armata in munti (1945-1962).


(8) Represiunea impotriva cultelor si exterminarea sau persecutarea tuturor celor care se opuneau comunismului, deopotriva din rândul majoritatii etnice românesti, cât si din rândul minoritatilor; oprimarea Bisericii Ortodoxe, desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, persecutiile impotriva miscarii sioniste.


(9) Arestarea, uciderea, detentia politica sau deportarea taranilor care opuneau rezistenta fata de colectivizare. Lichidarea violenta a revoltelor taranesti (1949-1962).


(10) Deportarile cu scop de exterminare. Represiunile etnice. Gonirea si „vânzarea“ evreilor si germanilor.


(11) Represiunea impotriva culturii, eradicarea valorilor nationale, respingerea artei si culturii occidentale, cenzura, arestarea si umilirea intelectualilor neinregimentati ori protestatari (1945-1989);


(12) Reprimarea miscarilor si actiunilor studentesti din 1956. Procesele impotriva studentilor protestatari, organizate de PMR, UTM, UASR si Securitate (1958-1960), precum si inscenarile din 1965 si din anii urmatori.


(13) Reprimarea miscarilor muncitoresti din Valea Jiului (1977), Brasov (1987) si a celorlalte greve din anii 1980. Arestarea si deportarea muncitorilor protestatari.


(14) Reprimarea oponentilor si disidentilor in anii ’70 si ’80. Arestarea si asasinarea celor mai curajosi oponenti – omorârea inginerului Gheorghe Ursu, condamnarea la moarte a diplomatului Mircea Raceanu, arestat si judecat in 1989; condamnarea la moarte a persoanelor pe care regimul le considera vinovate de tradare.


(15) Distrugerea patrimoniului istoric si cultural prin demolarile din anii ’80. Constrângerea unei parti a populatiei României de a-si parasi locuintele in numele politicii de „sistematizare“ a zonelor rurale.


(16) Consecintele dezastruoase ale „politicii demografice“ (1966-1989), soldata cu mii de morti.


(17) Impunerea unor norme aberante privitoare la „alimentatia rationala“, infometarea populatiei, oprirea caldurii, starea de mizerie, de disperare provenita din degradarea fizica la care regimul a condamnat un intreg popor.


(18) Utilizarea mizeriei materiale si morale, precum si a fricii, ca instrumente de mentinere a puterii comuniste.


(19) Distrugerea reperelor morale ale societatii românesti si a valorilor ei de solidaritate.


(20 ) Masacrarea cetatenilor revoltati, din ordinul lui N. Ceausescu, cu aprobarea conducerii PCR si cu participarea efectiva a unor unitati ale Armatei si Securitatii, in timpul Revolutiei anticomuniste din decembrie 1989.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII