21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova, fara arhitect-sef

Primaria Craiova, fara arhitect-sef

Plecarea efectiva a directorului demisionar de la Urbanism lasa Primaria Craiova in imposibilitatea de a mai emite vreo autorizatie de construire, singurul arhitect ramas lucrând pe baza de contract de colaborare, fara drept de semnatura.


Astazi ar fi trebuit sa expire termenul pâna la care Mihaela Al Basthawi, directorul Directiei Urbanism a Primariei Craiova, era obligata sa asigure conducerea compartimentului.


Al Basthawi si-a depus demisia pe 23 octombrie, insa a lucrat inca 30 de zile in primarie, potrivit legii. Seful Serviciului resurse umane din primarie, Ioan Acrivopol, sustine ca Mihaela Al Basthawi va ramâne inca trei zile in serviciu, fiindca, in perioada de 30 de zile prevazuta de normative pentru pastrarea competentelor in caz de demisie, directoarea a avut si un concediu medical de trei zile. „Practic, se prelungeste termenul cu trei zile, ceea ce inseamna ca Directia urbanism are sef pâna pe 26 noiembrie“, a spus Acrivopol.


Insa si asa situatia se complica pentru municipalitate, postul de arhitect-sef neputând fi scos la concurs pe plan local. Iar fara arhitect-sef, autoritatea locala nu poate emite nici o autorizatie de construire. Acrivopol a mai declarat ca Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), singura institutie indreptatita sa organizeze examen pentru ocuparea functiei de director in administratia publica, nu a stabilit inca o data pentru concurs si, tinând cont de termene si proceduri, nici nu este posibila sustinerea unei testari mai inainte de 30 de zile.


„Noi am transmis la ANFP tematica si numele membrilor comisiei de examinare din partea Primariei Craiova inca de la sfârsitul lunii octombrie, insa ANFP tine concursul si trebuie sa publice organizarea acestuia in Monitorul Oficial cu cel putin 30 de zile inainte“, a declarat Ioan Acrivopol. In concluzie, intre 26 noiemebrie si 23 decembrie primaria nu mai poate elibera autorizatii de construire, intrucât, potrivit legii, acestea sunt valabile numai cu semnatura arhitectului-sef.


Cojocaru mai asteapta doua luni


Pe lânga directoarea Al Basthawi, in primarie mai lucreaza un singur arhitect, Mihai Cojocaru, insa numai pe baza de contract de colaborare, asadar fara drept de semnatura pe un act administrativ. Cojocaru vizeaza functia de director, insa nu are de gând sa astepte o vesnicie dupa concursul ANFP. „Am acceptat sa vin aici pentru a conduce Urbanismul, dar am ramas pentru a ajuta. Inteleg ca sunt niste proceduri care trebuie urmate si un examen de trecut, insa mai astept doua luni. Daca pâna atunci nu se va organiza concurs, am sa plec“, a afirmat Cojocaru. Primarul Antonie Solomon nu crede ca problema este atât de grava: „O sa ne mai interesam, sa vedem daca putem sa-l delegam pe Cojocaru, sa semneze el“. Consilierul juridic al primarului Solomon, Teodor Radu, sustine ca Mihai Cojocaru va fi angajat cu contract la primarie, dupa care, prin dispozitie a primarului, va fi delegat sa semneze autorizatiile de construire, insa nici aceasta situatie nu este clara. Ahitectul-sef este o functie publica de conducere si nu poate fi ocupata de un salariat contractual, cum probabil va fi cazul lui Cojocaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS