18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanalizari clandestine in Craiovita

Canalizari clandestine in Craiovita

Actiunea de decolmatare a unor canale din cartierul Craiovita, demarata de Regia de Apa Craiova in urma proiectului „Fii vocea cartierului tau!“, a scos la iveala racordari ilegale la retea.


Craiovenii au reusit sa-si racordeze ilegal apartamentele si firmele de la parterul blocurilor pâna si la reteaua de canalizare a orasului, sustin specialistii Regiei Autonome de Apa Craiova.


Acestia au constatat ca in zona blocului 64B, din cartierul Craiovita, unde a fost reclamata infundarea canalizarii si unde regia a intervenit chiar a doua zi dupa sesizarile de la intâlnirea „Fii vocea cartierului tau!“, organizata de Gazeta de Sud, exista mai multe conducte prin care apa menajera de la imobilele invecinate ajunge in canalul pluvial. „Este clar ca bransamentele sunt clandestine, fiindca in aceasta retea nu au ce sa caute tevi de la cladiri. Serviciul tehnic mi-a confirmat ca aceste comunicari vin de la blocuri. Nu stim cine anume a realizat aceste racorduri si cine beneficiaza de ele. Am solicitat asociatiei de proprietari respective sa-i notifice legal pe toti proprietarii ca vom face verificari, fiindca numai prin asociatie putem face astfel de controale. Banuim ca majoritatea instalatiilor apartin unor societati comerciale de la parterul blocurilor si ca acestea sunt si cauza pentru care canalizarea se infunda frecvent“, a spus directorul general al Regiei Autonome de Apa, Constantin Stamatoiu. Acesta a mai spus ca in perimetrul blocurilor 64B si 66B, pe Aleea Castanilor, nu inclinarea canalizarii este cauza functionarii defectuoase, ci tocmai acest gen de legaturi necontrolate din pricina carora debitul efectiv depaseste debitul maxim care poate fi preluat de sistem. In plus, Stamatoiu a mai afirmat ca si in zona canalului colector din Cornitoiu, aflat in plin proces de reabilitare, au fost descoperite numeroase conducte pentru deversarea apelor menajere montate fara avizele Regiei Autonome de Apa.


648 de metri, canalizare in doi ani


Reparatiile, decolmatarea si inlocuirea unor tronsoane de canalizare in Craiova s-au intins, din 2004 si pâna astazi, pe doar 648 de metri, a aratat ieri directorul general al Regiei de Apa, Constantin Stamatoiu. Schimbarea conductelor a fost suportata integral de consiliul local municipal, iar regia a sustinut doar interventii izolate, pe câteva zeci de metri, care nici macar nu pot fi contabilizate. Viceprimaul craiovean Gheorghe Nedelescu spune ca operatorul din Banie s-a multumit cu putin, nu a intocmit studii de necesitate si s-a lasat pacalit doar cu fondurile ISPA pentru Statia de epurare de la Facai si reabilitarea canalizarii pe câtiva kilometri. „Este inadmisibil sa putem prezenta astfel de date. La preluarea mandatului de viceprimar si, implicit, de responsabil cu activitatea acestei regii erau inlocuiti, atentie, 22 de metri liniari de conducta de canalizare. Nici noi nu am reusit prea mult, dar cred ca macar e un inceput. Fostele conduceri au crezut ca banii de la ISPA rezolva tot. Nu e asa“, a declarat viceprimarul Nedelescu.


Acces limitat in apartamente


Potrivit legilor in vigoare, reprezentantii asociatiei de proprietari si factorii raspunzatori avizati de acestia nu pot face verificari in apartamente decât cu preaviz de 15 zile. Ei pot accede imediat in caz de inundatii, epidemii sau alte situatii de urgenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS