5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAverea misterioasa a Craiovei

Averea misterioasa a Craiovei

Situatia bunurilor de interes public si privat ale Baniei este inca o nebuloasa, primaria nedetinând in prezent un inventar explicit, mai ales la capitolul terenuri.


Zestrea publica a Baniei nu a fost reactualizata de patru ani, in ciuda faptului ca, anual, sute sau chiar mii de metri patrati de teren trec din domeniul public in domeniul privat al Primariei Craiova ori capata alt regim juridic prin diverse acte normative. Atestarea bunurilor de interes public din Craiova a fost facuta ultima data in 2002, prin Hotarârea de Guvern nr. 965. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, o noua inventariere se va realiza pâna la sfârsitul acestui an, informatiile urmând sa fie transmise guvernului, in vederea emiterii unei noi hotarâri care sa oficializeze actuale tipuri ale dreptului de proprietate la nivelul administratiei Craiovei.


Directorul Directiei patrimoniu, Ovidiu Vanghelie, recunoaste ca, din 2002 si pâna acum, nu s-a mai efectuat o trecere in revista a bunurilor care fac obiectul domeniului public al primariei. Cu alte cuvinte, nici un functionar public n-ar putea spune in acest moment câte hectare de pamânt apartin domeniului public si câte domeniului privat al Primariei Craiova. „Fata de anexele Hotarârii nr. 965 au survenit modificari, in sensul ca destinatia unora dintre elementele enumerate acolo a fost schimbata prin hotarâri ale Consiliului Local Municipal Craiova si nu numai. Având in vedere ca unele dintre elementele scoase din domeniul public au intrat in domeniul privat al municipalitatii, iar, mai departe, unele dintre acestea au fost vândute, este vorba si de redimensionarea domeniului privat al primariei“, a spus Vanghelie.


Directorul sustine insa ca fiecaruia dintre bunurile transferate i se poate identifica relativ usor soarta. „E drept ca nu avem un inventar listat, dar orice schimbare de destinatie este inregistrata la vremea ei si se regaseste in situatia de patrimoniu“, a mai declarat Ovidiu Vanghelie. Nici la capitolul administrare a bunurilor publice autoritatile din Banie nu au stat mai bine, regiile autonome si serviciile subordonate consiliului local primind oficial in administrare retelele, parcurile si constructiile pe care le ingrijesc si exploateaza abia in 2006.


Adunarea la inventar


Realizarea unui inventar al domeniului public depaseste cu mult posibilitatile fizice ale angajatilor Primariei Craiova, astfel ca sarcinile au fost impartite si unitatilor care au in folosinta obiectele: Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ – parcuri, gradini, semafoare, cladiri etc.; Serviciul Public de Salubritate – platforme, rampe etc.; Serviciul Administratia Pietelor si Târgurilor – piete, târguri, oboare, constructii etc.; Regia Autonoma de Apa – retele, instalatii, statii de tratare, bransamente, aductiuni etc.; Regia Autonoma de Termoficare – retele, echipamente termice etc.; Regia Autonoma de Transport – linia de tramvai, statii etc.


De inventarierea celorlalte bunuri se vor ocupa functionarii primariei. Conform Legii nr. 213 din 1998, privind proprietatea publica, domeniul public al municipiului cuprinde: „drumurile comunale, vicinale si strazile; pietele publice, comerciale, târgurile, oboarele si parcurile publice, precum si zonele de agrement; lacurile si plajele care nu sunt declarate de interes public national sau judetean; retelele de alimentare cu apa, canalizare, termoficare, gaze, statiile de tratare si epurare a apelor uzate, cu instalatiile, constructiile si terenurile aferente; terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea consiliul local si primaria, precum si institutiile publice de interes local, cum sunt: teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile si altele asemenea; locuintele sociale; statuile si monumentele, daca nu au fost declarate de interes public national; bogatiile de orice natura ale subsolului, in stare de zacamânt, daca nu au fost declarate de interes public national; terenurile cu destinatie forestiera, daca nu fac parte din domeniul privat al statului si daca nu sunt proprietatea persoanelor fizice ori a persoanelor juridice de drept privat; cimitirele orasenesti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS