22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePamânturile, lasate in paragina

Pamânturile, lasate in paragina

In Dolj, ca si in celelalte judete ale tarii, e greu sa nu observi suprafete de teren pline cu buruieni si gunoaie. Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura, unul dintre motivele pentru care aceste suprafete sunt lasate in paragina este faptul ca multi dintre proprietarii de pamânt nu au bani suficienti pentru a-l cultiva.


Motivele pentru care producatorii agricoli nu cultiva terenurile pe care le au in posesie sunt din cele mai variate. „Unul dintre motivele posibile pentru care in judet exista suprafete agricole ramase necultivate este acela ca sunt multe terenuri aflate in litigiu. Fie ca e vorba de procese de partaj, fie ca e vorba de terenuri revendicate pe Legea nr. 1/2000 si Legea nr. 18/1991, procesele dureaza, iar in acest timp terenurile ramân nemuncite“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. Acesta nu exclude posibilitatea ca in judet sa existe si speculanti care sa fi cumparat pamânt cu o anumita suma si care spera ca, dupa aderare, sa-l vânda la un pret mult mai mare. Alta posibilitate este si aceea ca unele dintre aceste persoane sa fi cumparat teren arabil in apropierea localitatilor pentru ca ulterior sa-l transforme in teren intravilan si sa-l foloseasca pentru potentiale proiecte imobiliare.


Proprietarii de pamânt nevalorificat risca sa fie sanctionati


Fie ca nu au o situatie legala certa, fie ca au diverse interese, cert este ca in Dolj exista suprafete de teren ramase in voia Domnului. Si cum situatia este extinsa si la nivel national, recent, in mintea ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur, a incoltit ideea majorarii progresive a impozitului pe terenul necultivat. E posibil ca in curând, producatorii agricoli care aleg sa nu-si cultive terenul sa fie nevoiti sa plateasca taxe suplimentare catre stat. Prin acest tip de masuri coercitive ministerul spera sa-i determine pe proprietarii terenurilor fie sa lucreze pamântul, fie sa-l vânda sau sa-l arendeze celor care vor sa-l cultive.


Cu toate acestea, ca si in alte domenii, problema sociala este una dintre cele mai arzatoare. Astfel, stimularea ministerului ar putea lovi in cei cu venituri mici care nu pot lucra pamântul din pricina faptului ca sunt prea saraci pentru a sustine lucrarile agricole. „Daca ar avea bani cred ca le-ar munci, nu cred ca ar astepta sa fie penalizati de stat“, a adaugat Valentin Bulumaci. Potrivit acestuia, in acest moment, la DADR Dolj nu exista o situatie clara a suprafetelor de teren din judet care au ramas anul acesta necultivate. „Aceasta situatie ar trebui sa fie facuta de primarii“, a spus Bulumaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS