30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParasutismul, hobby cu adrenalina

Parasutismul, hobby cu adrenalina

Parasutismul si planorismul au inceput sa se practice ca activitate de masa in perioada 1927 – 1930. In tara noastra, parasutismul sportiv de masa a luat amploare dupa 1953. Performantele obtinute au fost din ce in ce mai bune si, in 1956, a avut loc prima participare a tarii noastre la un campionat mondial. In 1958, Elena Bacauanu a câstigat titlul de campioana mondiala.


In România, parasutismul se practica doar ca sport sau contra cost pe baza de contract in cadrul aerocluburilor. In primele 20 de salturi, sportivii utilizeaza parasute cu deschidere automata pâna când se obisnuiesc cu senzatia de cadere libera. Dupa insusirea manevrelor de directie, ei isi deschid singuri parasuta dupa trei – zece secunde de cadere libera.


La 25 de salturi, sportivul primeste licenta de parasutist si incepe antrenamentul pentru precizia aterizarii. Lansarea se face de la aproximativ 1.000 m si se puncteaza aterizarea pe un disc cu diametrul de aproape 10 cm.


„Parasutismul este un sport deosebit pe care nu-l practica oricine. Senzatiile pe care le traieste un parasutist sunt greu de explicat in cuvinte. Nu cred ca ar putea cineva sa descrie frumusetea si placerea zborului. Pentru a simti trairile acestui sport, trebuie sa il practici. Speram ca la finalul acestei etape sa ne putem lauda ca am brevetat cât mai multi parasutisti si sa reusim sa organizam si noi Cupa Oltenia si Campionatul Interjudetean. Incercam ca la fiecare etapa de zbor sa antrenam lotul Craiovei cu care mergem la concursuri si sa initiem si noi elevi care vin in fiecare an sa se inscrie la cursuri“, a declarat instructorul de parasutism Cristian Smarandache, comandantul Aerodromului Craiova.


Primul salt


Georgeta Foamete are 22 de ani, este studenta in anul trei la Facultatea de Geografie – Italiana. Unul dintre hobby-urile ei este parasutismul, pe care il practica de aproximativ cinci luni. In aceasta sesiune de salturi, desfasurata la Aeroclubul din Craiova in perioada 23 iunie – 30 iulie, Georgeta a efectuat prima ei saritura. „Imi doream foarte de mult sa fac parasutism. Anul acesta am aflat ca se fac aceste cursuri si in Craiova, am venit aici, m-am inscris, am facut cursurile, am dat examen si iata-ma la primul salt. Nu a crezut nimeni ca sunt in stare. Toti imi ziceau ca sunt nebuna si ma intrebau cum de am curaj sa fac asa ceva. Parintii mei, in momentul in care au vazut ca este un lucru serios si ca ma tin de cursuri, mi-au urat succes si s-au resemnat, dându-si seama ca este ceea ce imi doresc“, a declarat Georgeta dupa efectuarea primului ei salt cu parasuta.


Pentru cursurile de parasutism la Aeroclubul din Craiova este o limita de vârsta – 23 de ani – pâna la care nu se platesc salturile. „Eu am 22 de ani si nu am platit nici unul pâna acum, dar de anul viitor probabil ca o sa le platesc. Astazi a fost primul salt al meu si ma simt extraordinar. A fost foarte bine, ai o senzatie extraordinara. Nu ai cuvinte sa iti exprimi sentimentele. Sfatuiesc orice persoana care este pasionata sa incerce si sa nu rateze aceasta ocazie unica de a se intâlni cu adrenalina. Nu mi-as dori sa se rezume totul doar la niste simple sarituri cu parasuta. As vrea sa ajung la faza judeteana, apoi nationala si asa mai departe“, a declarat sportiva.


Pentru Georgeta, parasutismul nu este singurul sport care elibereaza adrenalina si care o pasioneaza. Alpinismul si raftingul sunt alte doua sporturi pe care si-ar dori sa le practice. „Alt sport care ma preocupa este alpinismul, de altfel, orice sport care dezvolta adrenalina. Am fost la munte, la Sinaia, am facut un curs de o zi si apoi m-am urcat la o inaltime destul de mare. Chiar a fost ceva serios, un doar asa, hai, sa ne cataram“, a spus tânara.


Cratita, la timpul ei


Una dintre veteranele echipei de parasutism a Craiovei este Ana-Maria Petrovie. Aceasta practica parasutismul de aproximativ sapte ani si are la activ peste 150 de sarituri. Dupa zece salturi, am sarit la liber, adica mi-am deschis singura parasuta. Frica mi-a fost la cel de-al doilea salt pentru ca la primul te arunci fara sa constientizezi ceea ce faci. La al doilea salt am stat in usa avionului, m-am uitat la pamânt si-mi ziceam: «Ce caut eu aici?». De la al treilea te mobilizezi si totul este bine“, a mentionat Ana-Maria.


Ţinând cont de faptul ca toata lumea spune despre acest sport ca nu este unul pentru fete, Ana-Maria Petrovie a reusit sa se mentina foarte mult timp in echipa. „Sunt putin mai baietoasa si m-a atras adrenalina, cu toate ca la inceput antrenamentele sunt mai grele pentru o fata. Daca iti intri intr-un anumit ritm si ai o anumita continuitate, totul este bine. Oricum, este destul timp pentru statul la cratita dupa ce treceti de o anumita vârsta, asa ca veniti sa va distrati si sa va bucurati de viata“, a spus Ana-Maria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS