5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Dinel – kitsch penal

Sute de cladiri istorice din Craiova sunt in pericol sa fie transformate in monumente kitsch din cauza lipsei de personal specializat in monitorizarea acestora. Un caz intrat in atentia specialistilor este casa detinuta de omul de afaceri Dinel Staicu in strada Bujorului, la care peste noapte au aparut termopane fara ca acestia sa aiba habar de o asemenea modificare.


La Sectia de monumente istorice din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Dolj nu activeaza in prezent decât un singur angajat. Acesta este responsabil atât pentru emiterea avizelor la efectuarea unor lucrari la cladirile cu valoare istorica, cât si pentru supravegherea santierelor si monitorizarea celorlalte monumente istorice. Marcel Berendei, expert in cadrul Sectiei de monumente a DJCCPCN Dolj, a declarat ca din cauza lipsei de personal care sa supravegheze toate monumentele Baniei, acestea ajung sa fie vizitate o singura data pe an. „Neregulile pe care le-am semnalat in ultimul an sunt de ordinul zecilor, peste 20, dar toate au fost inregistrate la monumentele la care stiam ca se efectueaza lucrari si au fost remediate de proprietari. Pe celelalte nu le putem supraveghea permanent pentru ca sunt 250 de monumente istorice inregistrate in Craiova si eu sunt cel care le monitorizeaza pe toate. Ma duc primavara si toamna, când nu exista vegetatie, sa le fac fotografii, sa vad daca proprietarii au mai schimbat ceva, dar nu pot sa vizitez decât o data pe an un monument“, a precizat Marcel Berendei. Arhitectul a adaugat ca neregulile sesizate de directia pentru cultura care nu sunt remediate de proprietari sunt raportate Serviciului de Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Craiova sau Inspectoratului Judetean in Constructii, care au autoritatea de a aplica sanctiuni.


Casa lui Staicu, vizitata de experti


In lipsa mai multor specialisti care sa monitorizeze monumentele din Craiova, unii proprietari de case cu valoare istorica si arhitectonica s-au gândit ca ar fi mai nimerit sa sara peste etapa obtinerii avizelor din partea directiei de cultura si au efectuat lucrari dupa cum i-a taiat capul. Este si cazul Fundatiei Crestin Catolic-Ortodoxe, controlata de omul de afaceri Dinel Staicu care detine casa cunoscuta sub numele de Barbu Druga din strada Bujorului nr. 12. Desi pentru lucrarile de renovare efectuate in urma cu doi ani, Staicu a cerut avizul directiei de cultura, pentru termopanele rasarite la ferestrele monumentului istoric peste noapte, doctorul in economie subterana n-a mai catadicsit sa obtina aprobare. Conform legii, in cazul in care vor sa efectueze lucrari la o casa clasificata ca monument istoric, proprietarii sunt obligati sa foloseasca materiale cât mai apropiate de cele originale pentru a pastra cât mai mult din aspectul initial al casei. „Fundatia respectiva a cerut aviz pentru lucrari de renovare la exterior acum vreo doi ani, insa de atunci nu am mai avut nici un fel de solicitare inregistrata din partea lor. Daca a efectuat modificari la cladire, orice fel de modificari, inclusiv termopane, este o fapta foarte grava. Mâine (n.r. – azi) voi merge acolo pentru a vedea care este situatia si voi cere si delegatie din partea directorului directiei pentru a putea intra in casa“, a precizat arhitectul Marcel Berendei.


Staicu risca amenzi sau inchisoare


In cazul in care expertul va constata schimbarile evidente operate la tocaria casei din strada Bujorului, Dinel Staicu ar putea scoate bani frumosi din buzunar sau ar putea ajunge chiar la inchisoare. Gheorghe Daici, seful Serviciului Disciplina in Constructii din cadrul primariei, a precizat insa ca acest lucru se poate intâmpla numai daca directia de cultura face o sesizare in acest sens, serviciul neputându-se sesiza din oficiu. „Modificarile de orice natura realizate la monumente istorice nu intra sub incidenta contraventiei. Acest lucru se constituie in mod automat in fapta penala si se pedepseste conform legii cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda cuprinsa intre zece milioane si un miliard de lei vechi. Oricum, noi nu putem da amenzi decât in cazul in care suntem sesizati de Directia pentru Cultura“, a declarat Gheorghe Daici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII