8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiaristii TVA, eliberati

Ziaristii TVA, eliberati

Curtea de Apel Craiova a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu obligarea de a nu parasi tara in cazul lui Tibi Patru si Bogdan Berneanu.


Curtea de Apel Craiova a decis ieri ca Tibi Patru si Bogdan Berneanu, jurnalistii acuzati de obtinerea unei restituiri ilegale de TVA, sa fie judecati in stare de libertate.


Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus trimiterea in judecata a cinci persoane – jurnalistii Tibi Patru, Bogdan Berneanu, Mihai Gavrila, Simona Mladin, precum si Vergica Diaconu, pentru savârsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si asociere in vederea savârsirii de infractiuni. Conform rechizitoriului intocmit de procurori, cei cinci au obtinut, in august 2004, o returnare ilegala de TVA de aproximativ 5,5 miliarde lei vechi de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj.


„Eu iti dau drumul, dar vezi ce faci“


Cei doi au fost arestati preventiv inca din cursul urmaririi penale, masura privarii de libertate fiind mentinuta si la momentul trimiterii in judecata. Apoi, de trei ori la rând, judecatoarea Camelia Bichea de la Tribunalul Dolj a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu obligarea de a nu parasi tara. Tot de trei ori la rând, Curtea de Apel Craiova a admis recursul procurorilor, dispunând mentinerea arestarii. A patra oara, tribunalul a decis din nou punerea in libertate a celor doi. De aceasta data, completul format din judecatorii Gheorghe Vintila, Stefan Faurar si Georgeta Catanoiu a decis in unanimitate eliberarea lui Tibi Patru si a lui Bogdan Berneanu.


In momentul pronuntarii, presedintele completului, magistratul Vintila, l-a avertizat in stilul caracteristic pe Bogdan Berneanu, „amenintându-l“ cu degetul: „Berneanule, ma baiatule, eu iti dau drumul, dar vezi ce faci!


Acelasi complet, alta parere


Pe 26 mai, acelasi complet a decis cu doua voturi la unu ca Patru si Berneanu sa fie judecati in stare de arest. Judecatoarea Georgeta Catanoiu facuse opinie separata, aratându-se in favoarea punerii in libertate. Ieri, judecatorii Vintila si Faurar si-au schimbat parerea, astfel incât completul a decis cu unanimitate eliberarea ziaristilor, cu obligarea lor de a nu parasi tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS