22.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul mareste impozitul pe avere

Fiscul mareste impozitul pe avere

Proiectul de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal are, de saptamâna trecuta, o forma finala. Modificarile vor intra insa in vigoare pe 1 ianuarie 2007, o data cu aderarea României la UE.


Principalele modificari incluse in proiectul final al Noului Cod Fiscal se refera in principal la impozitele pe proprietate si la regimul fiscal pentru microintreprinderi. Astfel, potrivit acestuia, incepând cu 1 ianuarie 2007, microintreprinderile vor fi impozitate cu 16% din profit. Pâna acum, agentii economici care se incadrau in aceasta categorie aveau posibilitatea sa aleaga intre impozitarea cu 3% a cifrei de afaceri si impozitarea cu 16% a profitului.


Si agricultorii vor „beneficia“, la rândul lor, de impozit. Finantele propun o taxa de 2% pentru veniturile arendasilor care vând angro produse vegetale catre unitatile de colectare si depozitare.


Impozitele pentru locuinte vor fi majorate


Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, valoarea impozabila pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 mp se va majora cu câte 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia. In plus, din 2007, populatia va plati, indiferent de rangul localitatii (oras sau comuna) in a carei raza administrativ-teritoriala se afla cladirea, o cota unica de impozit de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii. Efectul diminuarii cotei pentru cladirile din mediul urban, care in prezent platesc 0,2%, va fi insa anulat de dublarea coeficientilor de corectie, potrivit carora valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste cu circa 6%, de la 6,3 milioane de lei la 6,7 milioane de lei. Potrivit aceluiasi proiect, anul terminarii cladirii reduce insa valoarea impozitabila cu 15% (daca cladirea are o vechime de peste 50 de ani) sau cu 5% (daca cladirea are o vechime intre 30 si 50 de ani).


In plus, se va introduce un impozit de 16 % din valoarea proprietatii pentru cei care o dobândesc prin schimb sau renta viagera. Impozitul nu se aplica insa pentru tranzactiile cu imobile si terenuri detinute pe o perioada mai mare de trei ani, precum si in cazul celor mostenite, primite prin donatie, pâna la gradul al doilea inclusiv, sau retrocedate.


Alta noutate este aceea ca proprietarii nu vor putea sa vânda cladirile si terenurile pâna când nu au achitat toate obligatiile fiscale aferente.


O noua taxa pe lux


Proiectul Codului Fiscal modifica grupele de incadrare a autoturismelor si modul de calcul al impozitelor in functie de capacitatea cilindrica. Drept urmare, conform proiectului, de la 1 ianuarie 2007, proprietarii masinilor de lux, iahturilor, scuterelor de apa vor plati impozite mult mai mari decât in prezent. Impozitul pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica de pâna la 1.600 de cmc se va dubla (de la 280.000 lei la 560.000 de lei). Proprietarii de masini de peste 3.200 de centimetri cubi inclusiv, de exemplu, vor achita un impozit de minimum opt milioane de lei vechi.


Posesorii de iahturi, la rândul lor, vor scoate din buzunar aproape de trei ori mai mult decât in prezent, prin cresterea impozitului de la 17.750.000 la 50.000.000 de lei.


Tranzactii bursiere


Incepând din 2007, Finantele intentioneaza sa aplice un impozit nediferentiat de 16% asupra fiecarui câstig net anual realizat pe piata de capital, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu (in acest moment, pentru vânzarea actiunilor detinute mai mult de un an impozitul este de 1%). Acelasi impozit se aplica si in cazul câstigului rezultat din rascumpararea titlurilor de participare la un fond deschis de investitii, cel din transferul valorilor imobiliare in cazul societatilor inchise, precum si pentru veniturile sub forma de dividende. Reamintim ca in 2004 dividendele erau impozitate cu 5%, iar in 2005 cu 10%.


Vor fi insa scutite de impozit veniturile provenite din dobânzile bancare la termen, la vedere sau conturi curente, in limita a 100 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS