33.6 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul se pune rau cu patronii

Guvernul se pune rau cu patronii

Legea patronatelor (nr. 356/2001) va fi modificata si completata. Proiectul adoptat de guvern modifica structurarea organizatiilor patronale potrivit unor criterii noi menite sa asigure compatibilitatea si corespondenta organizatorica a partenerilor sociali. Organizatiile patronale nu agreeaza schimbarile propuse de guvern.


In prezent, in România, miscarea patronala este reprezentata de 13 confederatii, ceea ce face ca divizarea sa fie mare. Necesitatea adoptarii unei reglementari moderne si echilibrate in raport cu organizarea sindicatelor a fost impusa atât de calitatea României de membru fondator al Organizatiei Internationale a Muncii, cât si de exigentele ce deriva din statutul de viitor membru al Uniunii Europene. In Raportul de tara al Comisiei Europene pe anul 2005 a fost subliniata necesitatea participarii efective si constructive a patronatelor si sindicatelor in aplicarea acquis-ului comunitar in legislatia româna.


Modificari esentiale in organizarea structurilor patronale


Potrivit proiectului de lege adoptat de guvern, structurarea organizatiilor patronale se va face pe principiul domeniului de activitate. Patronatele, denumite si organizatii patronale, intr-o noua abordare propusa de proiect, sunt forme de asociere a patronilor pe baza consimtamântului liber exprimat al membrilor lor, autonome, fara caracter politic, infiintate ca persoane juridice de drept privat, fara scop patrimonial. Patronatele sunt independente fata de autoritatile publice, de partidele politice si organizatiile sindicale. Actul normativ aflat in proiect care va fi trimis parlamentului in regim de urgenta stabileste ca in domeniul relatiilor industriale organizatiile patronale pot participa la negocierea si incheierea contractelor colective de munca, la tratative si acorduri cu autoritatile publice si cu sindicatele, precum si in structurile specifice dialogului social. Unul dintre criteriile pe baza carora se pot constitui patronatele este cel al domeniului de activitate, pe baza apartenentei obiectului principal de activitate la aceeasi diviziune, grupa sau clasa definita prin codul de doua, trei sau patru cifre din CAEN. Alt criteriu pe baza caruia se pot constitui organizatiile patronale este cel teritorial, pe baza apartenentei patronilor la aceeasi unitate administrativ-teritoriala si se pot organiza in uniuni judetene sau regionale. O noutate introdusa de actul normativ prevede ca un patronat poate fi membru al unei singure structuri asociative patronale constituite pe criteriul domeniului de activitate si al unei singure structuri asociative patronale constituite pe principiul teritorial. Proiectul de lege introduce o serie de proceduri distincte pentru inregistrarea organizatiilor patronale obligând instantele de judecata sa tina un registru special cu inregistrarile patronatelor. Intervin noutati si in ceea ce priveste patrimoniul initial al organizatiilor patronale care va fi cuprins intre 3.000 de lei noi si 10.000 de lei noi in cazul confederatiilor patronale.


Actualele patronate se impotrivesc proiectului


Initiativa guvernului de a modifica actuala lege a patronatelor nu si-a gasit un ecou favorabil in actualele structuri patronale. Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului national al IMM, crede ca modificarile propuse de guvern practic desfiinteaza actualele structuri patronale obligându-le sa se reinregistreze pe criterii, altele decât cele care au stat la baza infiintarii lor, si ca acest lucru ar bulversa pentru cel putin sase luni toata activitatea acestora. „Ceea ce a propus acum guvernului este de fapt o lege noua care sparge tot ceea ce exista ca organizatii patronale in tara. Noi suntem nemultumiti si am sustinut ideea ca acele asociatii patronale care vor sa se infiinteze pe criteriile propuse de guvern sa se infiinteze, iar cele care nu doresc acest lucru sa ramâna pe actuala forma pentru a nu bulversa intreaga activitate. Patronatele din energie care sunt organizate pe ramura cred ca au fost singurele multumite, pentru ca ele sunt organizate asa cum doreste acum guvernul. Dau un singur exemplu care cred ca explica de ce nu suntem de acord cu propunerea. Daca ne organizam pe ramura, Electroputere va trebui sa fie in aceeasi organizatie cu un patron care are cinci angajati. Este clar ca Electro va lupta pentru drepturile marilor intreprinderi si nu va fi interesata foarte tare de mica societate care va fi redusa la tacere. Mai avem o speranta in grupul nostru de lobby din parlament care cuprinde 30 de parlamentari din mai multe partide politice. Poate ca acestia vor reusi sa modifice prin vot ceea ce nu am putut noi sa modificam prin discutii amiabile. Daca nu se va reusi modificarea proiectului, ne vom supune legii“, a declarat Valentin Cristea. Actualele structuri patronale sunt ingrijorate si de relatiile internationale cu structuri similare din Europa sau din lume care ar putea fi afectate din cauza schimbarii radicale propuse de proiectul de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS