28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensia alternativa, un vis pentru multi craioveni

Pensia alternativa, un vis pentru multi craioveni

Craiovenii care doresc ca la batrânete sa primeasca o pensie decenta vor avea curând posibilitatea sa scoata lunar din buzunar o suma de bani pentru a-si plati contributiile pentru o pensie facultativa. Cei mai multi se considera insa prea saraci pentru astfel de „investitii pentru viitor“.


Camera Deputatilor a adoptat, in urma cu câteva zile, proiectul de lege privind pensiile facultative. Orice persoana care are posibilitati financiare sau face un efort in acest sens isi poate asigura batrânetea, virând lunar bani pentru o pensie decenta la batrânete.


„Nu avem incredere ca la batrânete ne-am primi banii inapoi“


Craiovenii nu primesc cu mare entuziasm varianta unei pensii facultative. Multi dintre ei, angajati pe salarii extrem de mici, abia isi duc traiul de pe o luna pe alta. „Nu avem posibilitatea ca din venitul meu si al sotului sa alocam bani, pentru a ne asigura intr-un fel batrânetea. Numai pentru rechizitele copilului, hrana si plata datoriilor cheltuim lunar salariul meu si peste jumatate din salariul sotului. Restul banilor ne ramân pentru cheltuieli curente… In plus, nu avem incredere ca la batrânete ne-am primi banii inapoi. Poate peste cinci, zece ani tinerii de astazi vor avea alte posibilitati financiare decât noi si isi vor putea asigura si pensia pentru batrânete. Astfel de legi sunt parca facute tot pentru oameni cu bani, care isi permit sa investeasca in ceva, de care se vor folosi peste zeci de ani. La salariul pe care il primesc si la grupa de munca pe care o am, o sa am o pensie de mizerie, dar macar sigura“, a spus Ileana Sipa, de 42 de ani, din Craiova. Sunt si craioveni interesati sa-si asigure „anii negri“ ai batrânetii. „As fi dispus ca din salariul de 4.500.000 sa dau maximum 500.000 de lei pentru a-mi asigura pensia la batrânete… Pacat de saracii pensionari care traiesc cu 2.000.000 de lei, ca nu au avut si ei aceasta sansa“, a spus Cornel Genoiu, din Craiova.


15% din veniturile impozabile pentru pensie facultativa


Reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj sunt de parere ca oamenii vor fi destul de reticenti si speriati de posibilitatea alegerii unei pensii facultative. „Va mai dura cel putin câteva luni pâna când se vor pune la punct toate detaliile necesare unei astfel de pensii facultative. Oamenii sunt speriati ca isi vor pierde banii si va dura ceva timp pâna vor capata incredere in acest sistem. Se vor infiinta niste societati care sa se ocupe de pensiile facultative, insa capitalul social al administratorilor de astfel de fonduri de pensii nu poate proveni din imprumuturi sau credite. Pentru a beneficia de pensie facultativa, orice persoana va putea contribui cu pâna la 15% din veniturile impozabile pentru economisirea unei sume de bani, care va fi utilizata dupa momentul pensionarii“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj. Salariul mediu net era de 3.063 de lei in 1989 si pensia medie de stat insuma 1.430 de lei, iar din 2005, pensia medie oferita de stat reprezinta numai 36% din salariul net. In momentul de fata, 4,5 milioane de salariati sustin un numar mai mare de pensionari.


Cotizatii timp de sapte ani si jumatate


Dreptul la pensia facultativa va fi acordat, la cererea beneficiarului, cu conditia ca acesta sa fi implinit vârsta de 60 de ani, sa fi platit minimum 90 de contributii lunare, echivalentul a sapte ani si jumatate, iar activul personal sa fie cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS