18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii, intre nepasare si groaza

Doljenii, intre nepasare si groaza

In timp ce autoritatile anunta pericol de viitura pe Dunare, majoritatea locuitorilor din zonele riverane isi continua nestingheriti munca la câmp. Nici primarii nu par sa constientizeze pericolul. Cu toate acestea, Dunarea a blocat activitatea portuara si ameninta sa rupa digul de la Bechet.


De câteva zile, reprezentantii Prefecturii Dolj, Directiei Apelor Jiu si cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj anunta ca pe teritoriul României este asteptata viitura de pe Dunare, care a facut ravagii in Europa. Cu toate ca debitul Dunarii este in crestere de la o zi la alta, ajungând ieri la intrarea in tara la 13.600 mc/s, nivelul apei a crescut la Calafat cu 64 cm peste cota de pericol, iar la Bechet cu 32 cm, autoritatile locale asigura cetatenii ca pericolul inundatiilor este departe de localitatile lor. Insusi primarul orasului Calafat, Petre Traistaru, care se autodenumeste „primarul primarilor din Dolj“, asigura ieri ca in Ciupercenii Vechi, in caz de viitura, nu vor fi inundate decât terenurile agricole. „Nu o sa se inunde nici o casa, deoarece Dunarea ar trebui sa depaseasca 810 cm. Pierderi nu vor fi decât cel mult la terenuri, pentru ca la Ciupercenii Vechi exista un dig de protectie si, când este depasit, se inunda numai câmpul, nu si casele. Nu este cazul sa alarmam populatia, deoarece oamenii isi cunosc bine locurile si stiu ca nu exista pericol“, a spus Petre Traistaru. Cu toate ca primarul a trait pe viu inundatia din1970, pe vremea când era presedinte de CAP, când Dunarea a acoperit intregul cartier, nu le explica oamenilor pericolul iminent care ii paste. „Sunt sigur ca nu o sa vina inundatii ca acum 36 de ani, când mergeam cu barca prin Ciupercenii Vechi, pentru ca acum exista un dig care a fost construit special ca sa ne apere de astfel de pericole“.


Locuitorii din Ciupercenii Vechi ajung in Calafat prin padure


In Ciupercenii Vechi insa, situatia este cu totul alta decât cea mentionata de reprezentantul urbei. Dunarea a trecut de mult peste barajul de protectie, fiind acum la maximum zece metri distanta de casele oamenilor. In plus, cei aproximativ 2.000 de locuitori sunt izolati in cartierul amenintat de ape, deoarece drumul judetean care face legatura intre Calafat si Ciupercenii Vechi a fost inundat de apele fluviului inca de vinerea trecuta. Singura posibilitate a oamenilor de a ajunge in oras este sa strabata câtiva kilometri pe un drum printr-o padure.


Oamenii stau cu ochii spre Dunare


Locuitorii cartierului Ciupercenii Vechi erau impartiti in mai multe tabere. In timp ce unii carau cu carutele pamânt, pentru a incerca sa isi apere locuintele, altii isi vedeau linistiti de munca la câmp, crezând ca apele se vor retrage, asa cum se intâmpla in fiecare primavara si toamna. Altii chiar pescuiau. Pentru cei multi, agricultura este mai importanta, considerând ca viitura care a facut ravagii in atâtea orase ale Europei nu va veni si la Ciuperceni. „Din asta traim, mama. Nu vine nimeni in locul nostru sa ne sape sau sa ne taie viile. Ce-o vrea Dumnezeu acum, dar nu o sa vina apa peste noi. Se va retrage in câteva zile, iar noi ramânem cu munca si asta nu poate astepta“, a spus Marioara Buzatu, una dintre localnice. In schimb, altii erau ingroziti de apa care se apropia amenintator de casele lor. Daca primarul Calafatului sustinea ca a trimis 350 de saci de rafie umpluti cu pamânt si doua tractoare cu remorca au carat pamânt ca sa intareasca digul, in zona actionând un echipaj format din 25 de voluntari si cinci jandarmi, oamenii spun ca nu au vazut decât o raba de pamânt si câtiva saci. „Suntem speriati si nu avem nici o putere. Trebuia sa aduca rabe cu pamânt si sa intareasca digul. Daca tot sapa apa si daca vine cu putere, tot satul va fi luat de Dunare. Niciodata nu am mai vazut Dunarea atât de aproape de case. Constantin Artopala, vecinul meu, are toata gospodaria si casa in apa. Animalele si le-a dus pe la rude, in sat, iar el sta mai mult plecat de frica sa nu cada casa pe el“, a spus Tudor Constantin.


Portul si digul de la Bechet, amenintate de Dunare


Daca Dunarea nu a depasit cota de pericol in portul Calafat, in Bechet activitatea portuara a fost ieri suspendata temporar, deoarece platforma portuara si parcarea din zona vamii au fost inundate, apa nepatrunzând insa in anexele vamii. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca portul va ramâne inchis, pâna când apa se va retrage si pericolul viiturii va trece. La Bechet, Dunarea nu a afectat doar activitatea portuara, ci si digul de aparare dintre Bechet si Ostroveni, care nu a mai fost consolidat de peste 30 de ani si pe care ANIF si Directia Apelor Jiu il paseaza de la una la alta. „Daca se produce o ruptura in dig, 350 de gospodarii din Bechet vor fi inundate, iar oamenii evacuati. Apa se va intinde pe o suprafata de peste patru kilometri patrati. Exista si un punct sensibil pe acest dig, unde 30 de militari, alaturi de oameni din Ostroveni si Bechet, trebuie sa il inalte cu peste 3.000 de saci de pamânt. Daca ANIF si Directia Apelor Jiu s-ar fi implicat intr-un fel, digul ar fi fost consolidat in maximum doua luni si nu am fi stat cu frica in sân“, a spus Constantin Oclei, primarul orasului Bechet.


Atentionare meteo


Ministerul Mediului a transmis ieri o noua atentionare meteo catre toate prefecturile. Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul institutiei atrage atentia ca, in intervalul 11 – 13 aprilie, va ploua pe arii extinse, incepând din
sud-vestul tarii. Cantitatile de apa vor depasi 20 de litri/mp in Crisana, Maramures, Transilvania, iar in Banat, Oltenia si Muntenia local vor ajunge la 30-35 de litri pe metrul patrat.


Prognoza


Conform prognozei, in intervalul 10 – 16 aprilie, debitul Dunarii la intrarea in tara va fi in crestere, atingând valori de peste 13.700 mc/s, cu un debit maxim de 13.900 mc/s in zilele de 11 – 12 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS