24.5 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlarma cu gaze in Lapus

Alarma cu gaze in Lapus

Punctele termice 4 si 4a, aflate in vecinatatea PT 3, dezintegrat in urma exploziei din luna ianuarie, au fost scoase din functiune joi noapte, dupa ce in zona s-a instalat un puternic miros de gaze. Aproape 500 de apartamente din zona au ramas fara apa calda si caldura.


Locatarii a peste zece blocuri din cartierul Lapus au semnalat joi seara un miros greu de gaze in preajma punctelor termice 4 si 4a, din b-dul Calea Bucuresti, aflate la câteva sute de metri de locul tragicului eveniment din ianuarie, de la PT 3. Pâna la sosirea reprezentantilor Regiei de Termoficare Craiova, proprietarul punctelor termice, craiovenii din vecinatate au trait clipe de cosmar si au tinut larg deschise ferestrele de la apartamente timp de trei-patru ore, multi dintre ei parasindu-si locuintele. Activitatea in cele doua cladiri de distributie a agentului termic a fost oprita joi, la ora 18.00, aproape 500 de apartamente ramânând fara caldura si apa calda. „Nu puteam risca repetarea unei catastrofe, asa incât am dispus imediat ce am fost anuntat de operatori: sistarea oricarei activitati in PT 4 si PT 4a si am solicitat Distrigaz Sud sa vina sa verifice si sa masoare eventualele emanatii. Intr-adevar, un miros puternic de metil mercaptan se simtea in acea parte de cartier“, a declarat Tatian Tudorache, directorul Termoficarii. Precizam ca metil mercaptanul este o substanta care se introduce in retelele de transport pentru a odoriza gazul, facându-l astfel usor de depistat. Specialistii Distrigaz Sud au declarat ca aparatele de masura nu au inregistrat emanatii de gaze nici in punctele termice, nici in canalele Termoficarii, nici la subsolul blocurilor si ca, probabil, mirosul provine de la niste fiole de metil mercaptan aruncate lânga cele doua imobile de o mâna criminala. Ca atare, acestia au considerat ca nu se impune oprirea alimentarii cu gaze. Tatian Tudorache sustine ca a decis repornirea punctelor termice ieri, la ora 9.00, dupa ce reprezentantii Distrigaz Sud au semnat un proces-verbal de constatare. Directorul Distrigaz Sud, Petre Ciocanescu, a declarat ca societatea pe care o conduce nu manipuleaza recipiente cu metil mercaptan: „Nu am oprit gazul, pentru ca la masuratori nu s-a inregistrat nici o emanatie. Nu sunt scurgeri in zona. Probabil cineva rau intentionat a imprastiat mercaptan. Numai o persoana nebuna ar putea face asa ceva. Oricum, Distrigaz Sud nu foloseste aceasta substanta, ci furnizorii nostri. O asemenea substanta nu se gaseste pe toate drumurile. Politia ar trebui sa cerceteze“. Politia a fost deja sesizata de viceprimarul Sorin Iordache, care sustine ca l-a sunat personal pe seful IPJ Dolj, Georgel Enescu, si l-a rugat sa dispuna efectuarea unei anchete.


Orele de groaza


Seful sectorului punctelor termice din zona, Stefan Georgescu, povesteste ca locatarii s-au speriat si au cerut masuratori la subsolurile blocurilor, fara sa le mai pese ca el oprise caldura si apa calda: „Oamenii au intrat in panica, fiindca nu intelegeau ce se intâmpla. Erau convinsi ca ceea ce miroseau erau gaze si nu stiau ce sa faca. Strigau sa vina cineva sa vada daca sunt gaze in subsoluri. I-am informat pe cei de la Distrigaz Sud, care au venit si au efectuat masuratori. Au spus ca nu este gaz, ci mercaptan, pus de cineva care a facut o gluma proasta. Dar nu au descoperit vreun recipient. Masuratori s-au facut si in zona PT 4A, pentru ca s-au speriat locatarii“. Ionel Selea, locatar in blocul N5a, isi aminteste ca „se simtea un miros intepator de gaz peste tot. Am deschis geamurile pe la ora 18.00 (joi – n.r.), când toata lumea a iesit sa vada ce se intâmpla. Nici nu se putea sta in casa din pricina mirosului. Trei sau patru ore am tinut ferestrele deschise. Am inteles ca nu s-a gasit nimic, nici pe afara, nici in blocuri“. Elena Simion, locatara in blocul N5c, spune ca mirosul de gaz persista in locuinta: „Am aerisit, dar degeaba. N-am putut sa dormim toata noaptea de teama“.


Anchetatorii nu au ajuns la o concluzie


In timp ce mirosul de gaze baga groaza in locatarii din Lapus, circumstantele in care s-a produs deflagratia din noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2006 la PT 3, in urma careia au murit doi oameni, nu le sunt inca in totalitate cunoscute anchetatorilor.


Desi, la fiecare doua saptamâni, specialistii institutiilor competente dau ca sigura o concluzie, de fiecare data intervine o noua necunoscuta, dupa cum sustin chiar factorii implicati. Institutul specializat in expertiza cauzelor exploziilor, INSEMEX Petrosani, nu poate trage acum linie sub rapoarte din cauza ca ITM Dolj nu a trimis inca toate datele solicitate, dupa cum a declarat directorul INSEMEX, Constantin Lupu.


Silviu Poenaru, seful Serviciului accidente de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, a precizat ca acele informatii – intre care si volumele racordurilor – au fost cerute de curând, dar ca vor ajunge luni la Petrosani. Inspectorul Silviu Poenaru a mai spus ca ramâne neelucidata dilema proprietarului acelui canal de termoficare neintretinut, prin care gazul a migrat in PT 3. In schimb, s-au gasit actele referitoare la magistrala din care s-a scurs gazul ucigas.


„Am aflat ca aceasta a fost construita in 1959 de Electroputere Craiova si ca a fost preluata in 1975 de regia de gaze“, a precizat Poenaru. Mentionam ca, potrivit anchetatorilor, pe lânga aspectele care tin de amplasarea si intretinerea conductei de gaze si a rasuflatorilor, precum si de masuratorile de emanatii, un element important al cercetarii este etanseizarea defectuoasa si chiar lipsa acesteia in anumite tronsoane ale canalului de termoficare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS