30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBerneanu si Patru ramân in arest

Berneanu si Patru ramân in arest

Bogdan Berneanu si Tibi Patru, ziaristii arestati pentru obtinerea unei returnari ilegale de TVA, ramân dupa gratii. Curtea de Apel Craiova a respins ieri recursul celor doi.


Cei doi ziaristi craioveni Tibi Patru si Bogdan Berbeanu, arestati in urma cu câteva zile pentru o returnare ilegala de TVA, ramân dupa gratii. Judecatorii Curtii de Apel Craiova au respins ieri recursul formulat de inculpati impotriva masurii arestarii preventive luate de Tribunalul Dolj pe o perioada de 30 de zile.


Patru si Berneanu sunt invinuiti de comiterea mai multor infractiuni, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani, evaziune fiscala si asociere in vederea savârsirii de infractiuni, fapte comise cu scopul de a obtine, in august 2004, o returnare ilegala de TVA de aproximativ 5,5 miliarde de lei de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.


Avocatii sustin ca arestarea este nelegala


In pledoariile lor, avocatii lui Tibi Constantin Patru si Bogdan Orlando Berneanu au invocat ca „arestarea este total nelegala“ si ca instanta merge pe supozitii când sustine ca lasarea celor doi in libertate ar prezenta un pericol social.


Aparatorii s-au aratat nemultumiti de faptul ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au adus probe noi, chiar in fata instantei de recurs. Totodata, aparatorii au negat ca instanta ar detine dovezi care sa demonstreze ca s-a incercat intimidarea si influentarea martorilor, cum ar fi cazul Simonei Mladin, care a depus, in fata organelor de cercetare penala, marturie impotriva celor doi.


Despre starea de recidiva a lui Tibi Patru si antecedentele penale ale lui Bogdan Berneanu, avocatii au spus ca sunt „rezultatele muncii de ziarist, ca au mai scris despre unul si despre altul“ si, in concluzie, sunt nesemnificative.


Berneanu s-a comparat cu Enriko si Fotescu


Din boxa acuzatilor, Berneanu si Patru s-au aratat surprinsi de masura luata de instanta, sustinând ca nu prea inteleg de ce se gasesc tocmai ei in spatele gratiilor. Berneanu chiar s-a comparat cu indivizi din lumea interlopa si oameni de afaceri craioveni care au de-a face cu oamenii legii si care se afla in libertate, desi faptele lor au o gravitate mult mai mare decât cele comise de el.


„Inseamna ca eu prezint un pericol social mai mare decât unii indivizi din lumea interlopa a Craiovei, cum ar fi Enriko Constantinescu si ceilalti carora li s-a inlocuit masura arestarii preventive cu alte masuri de siguranta. Exista oameni de afaceri care sunt invinuiti de obtineri ilegale de TVA de o valoare mult mai mare, 60-70 de miliarde de lei, cum este cazul lui Fotescu, si sunt lasati sa-si pregateasca apararea in stare de libertate. Eu nu sunt in aceeasi situatie, sunt un ziarist implicat intr-un dosar de returnare de TVA, o data in viata“, a afirmat Bogdan Berneanu.


De cealalta parte, Patru a spus in fata judecatorilor ca nu intelege cum din martor, calitate pe care o avea cu luni in urma, a ajuns inculpat. El a sustinut ca acuzatiile din dosar sunt false, iar declaratiile Simonei Mladin sunt declaratii facute la comanda anchetatorilor.


Tranzactie penala


Reprezentantii Parchetului au sustinut ca Tibi Patru si Bogdan Berneanu s-au inteles sa incheie o tranzactie fictiva cu o tipografie. Aceasta ar fi fost vânduta de SC OLTIB ULTRA SRL, unde este asociat Patru, catre SC MEDIA GRUP GAZETA SRL a lui Berneanu. Tranzactia a avut loc in iunie 2004 cu ajutorul unor complici, Mihail Gavrila, Simona Mladin, Vergica Diaconu, care au semnat actele false. Numai ca, in urma cercetarilor, anchetatorii au descoperit ca utilajele tipografice cu pricina nu au fost niciodata in patrimoniul societatii lui Patru. Procurorii au ajuns la concluzia ca scopul tranzactiei fictive a fost inca de la inceput obtinerea unei rambursari ilegale de TVA de la DGFP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII