5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul director al Avioane SA, retinut

Fostul director al Avioane SA, retinut

Deneanu este cercetat pentru fals si delapidare, fiind suspectat ca si-a insusit circa trei miliarde de lei, sub forma unui asa-zis comision platit unei firme de consultanta din SUA.


Fostul director al Fabricii de Avioane Craiova, Nicolae Deneanu, a fost retinut ieri-dimineata de politistii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, fiind acuzat de savârsirea unor falsuri si o delapidare de circa trei miliarde de lei. Deneanu s-a ales cu dosar penal, aflat acum in lucru la Parchetul Tribunalului Dolj, in urma unui control efectuat de Curtea de Conturi privind activitatea pe anul 2001, control care a scos la iveala triunghiul contractual AVIOANE Craiova – ELBIT SYSTEMS Israel – GOLD BOROUGH SUA, in urma caruia firma americana de consultanta financiara ar fi fost gratulata cu un comision nemotivat de 90.000 de dolari. In dosarul penal al lui Nicolae Deneanu mai este cercetata si directoarea economica Maria Iolanda, insa aceasta n-a fost retinuta.


Americanii intra pe fir


Pe 14 decembrie 2000, SC AVIOANE SA si ELBIT SYSTEMS Ltd. Israel au semnat un contract prin care constructorul craiovean se obliga sa asigure catre partenerul strain componente pentru fabricarea avionului IAR 99 Soim. In replica, ELBIT trebuia sa achite contravaloarea acestor componente in termen de 30 de zile de la efectuarea livrarilor. Acelasi contract prevedea pentru firma israeliana obligatia de a plati un avans de 30% din valoarea contractului in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a acestuia, cu conditia ca, mai intâi, SC AVIOANE SA sa constituie o garantie la o banca de renume, acceptata si de partea israeliana.


Pe 20 septembrie 2001, la aproape o saptamâna de când prima transa de componente de avion, in valoare de 2,7 milioane de dolari SUA, fusese livrata catre ELBIT SYSTEMS, directorul general al SC AVIOANE SA de la acea vreme, Nicolae Deneanu, a semnat un contract de consultanta financiara cu firma GOLD BOROUGH CONSULTANCE (GBC), din orasul american Carson. Respectiva intelegere viza exclusiv obiective ce urma sa fie realizate in viitor, nicidecum vreo interventie a partenerului american pe lânga ELBIT pentru ca SC AVIOANE SA sa-si incaseze la timp banii de la israelieni.


„Bacsis“ de trei miliarde


Totusi, pe 4 octombrie 2001, directorul Nicolae Deneanu trimitea catre GBC o adresa prin care solicita o asemenea interventie, culmea, desi scadenta pentru prima transa era prevazuta abia pentru 14 octombrie. Graba lui Deneanu parea nemotivata, cu atât mai mult cu cât nici macar nu respectase obligatia contractuala privind constituirea garantiei bancare. El le cerea, in schimb, celor de la GBC sa ia si masuri pentru incasarea avansului de un milion de dolari de la partenerul israelian.


In baza acestei cereri, SC AVIOANE SA, la dispozitia directorului Deneanu, a efectuat catre americani, in perioada noiembrie 2001 – august 2002, plati insumând 89.263 de dolari, echivalentul a circa trei miliarde de lei, intr-un cont din Elvetia. Controlul ulterior al Curtii de Conturi Dolj a apreciat aceste plati ca fiind complet ilegale, din doua motive. In primul rând, nu se impunea interventia GBC pe lânga israelieni, din moment ce ELBIT SYSTEMS nu-si incalcase in nici un fel obligatiile. In al doilea rând, pentru ca firma americana nu a depus nici un document din care sa rezulte ca ar fi efectuat vreodata o astfel de interventie in favoarea SC AVIOANE SA. Totusi, trei miliarde de lei din banii unei societati aflate oricum in dificultate si-au luat zborul catre SUA. Pentru acest generos comision, considerat fictiv, procurorul financiar al Curtii de Conturi a sesizat Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj.


In actul de control al Curtii de Conturi s-a retinut si ca serviciul economic al SC AVIOANE SA a contabilizat platile catre firma americana, incluzându-le in cheltuielile firmei, fapt care ar fi determinat reducerea impozitului pe profit cu 250 de milioane de lei pentru 2001 si cu 282 de milioane de lei pentru primul semestru din 2002. Pe aceste considerente, Curtea de Conturi a sesizat Parchetul si cu privire la o eventuala evaziune fiscala.


Procuroarea Deneanu isi apara tatal


Politistii de la Investigarea Fraudelor nu-l prezentasera, pâna la ora inchiderii editiei, pe Nicolae Deneanu in fata procurorilor doljeni. Oamenii legii il asteptau pe avocatul ales al lui Deneanu, nimeni altul decât fiica acestuia, Alina Deneanu, fost procuror in Dolj, in prezent procuror la Brasov, care are dreptul, conform legislatiei in vigoare, sa-si apere tatal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU