11.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024

12 ani de GAUDEAMUS

Ajuns la editia a XII-a, GAUDEAMUS se deschide azi cu mai multi expozanti si o suprafata mai mare decât anul trecut, dar cu mai putine evenimente in program. Târgul de anul acesta a crescut cu 18%, iar numarul expozantilor a ajuns de la 270 la 360, fiind vorba in cea mai mare parte de edituri românesti si straine, institutii de invatamânt, agentii de difuzare de carte, firme multimedia, asociatii profesionale si centre culturale. Programul de manifestari cuprinde insa circa 390 de evenimente, fata de 415 la editia precedenta.


Evenimentul aduce ca noutati o expozitie organizata cu sprijinul Cite des Sciences et de l’Industrie din Paris, intitulata „… la mii de ani lumina…“, si un Salon al Ilustratorilor de Carte (Ne)publicati inca. Presedintele de onoare al editiei de anul acesta este Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in România. Intrarea va fi si anul acesta libera. Vizitatorii care vor trece pragul târgului pâna in 27 noiembrie vor gasi la un loc titluri vechi de câtiva ani si ultimele aparitii editoriale, multe dintre ele la pret redus. Sfârsitul toamnei este una dintre cele mai active perioade editoriale, asa ca majoritatea editurilor vin cu titluri noi. Târgul e deschis de azi pâna sâmbata intre orele 10.00 si 19.00 si duminica intre orele 10.00 si 16.00.


Tot la Târg – celularul cu harta de orientare si termometru


Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT) organizeaza in cadrul GAUDEAMUS cea de-a cincea editie a Salonului National de Inventica pentru Tineret, in programul acestei editii fiind incluse o expozitie de inventii si idei, conferinte pe diferite domenii ale stiintei si tehnologiei si un concurs de inventii. Vor fi expuse aproximativ 60 de inventii, lucrari apartinând unor tineri cu vârste cuprinse intre 15 si 29 de ani, din mai multe judete ale tarii, printre care Iasi, Suceava, Vaslui, Timis, Hunedoara si Bucuresti. Pe parcursul celor cinci zile ale târgului, tinerii vor prezenta inventii cum ar fi „Telefon celular cu harta de orientare si termometru“, „Sistem de colectare a noxelor de pe sosele“, „Adidasii inteligenti CAMA“, „Mother’s voice“, „Programator pentru microcontrolere“ sau „Cos de gunoi cu senzori“. In finalul Salonului, juriul, format din reprezentanti ai ANT si ai Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, va selecta cele mai bune lucrari, care vor fi premiate in cadrul unei festivitati, duminica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII