30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScaletchi vrea sa desfiinteze arestul craiovean

Scaletchi vrea sa desfiinteze arestul craiovean

Comisarul Georgel Enescu, seful politiei doljene: „Arestatii vin si pleaca, dar politistii lucreaza toata viata acolo si nu se pling“


Reprezentantii Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO) au sosit, cu citeva zile in urma, la Craiova, pentru a evalua modul in care personalul unor institutii din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Justitiei, din judetul Dolj, respecta drepturile omului. Florentin Scaletchi, presedintele organizatiei, spune ca actiunea face parte dintr-un amplu program al Uniunii Europene, demarat in România in vara anului 1999. Pina in prezent, OADO si-a facut simtita prezenta in 36 de judete ale tarii, Doljul fiind al 37-lea. Actiunea organizatiei va dura pina la finalul acestui an, perioada in care vor fi monitorizate institutii ca penitenciarele, spitalele, primaria, prefectura, politia, parchetele si altele.


Din primele contacte, membrii organizatiei au ajuns la concluzia ca si Doljul, ca de altfel judetele prin care au trecut, are aceleasi probleme. Functionarii din institutiile vizate nu inteleg ca se gasesc in slujba cetateanului si se comporta ca si cum ar fi mai presus decit acesta.


„Normele europene impun ca locatia unui arest sa fie supraterana si nu subterana, cum se intimpla la Craiova“


Primele deficiente pe care evaluatorii OADO sustin ca le-au descoperit in Dolj se refera la arestul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, despre care presedintele OADO spune ca nu indeplineste normele impuse de Comunitatea Europeana si ca pina la finalul anului acesta trebuie inchis. „Arestul din Craiova nu mai are cum sa existe. Normele europene impun ca locatia unui arest sa fie supraterana si nu subterana, cum se intimpla la Craiova. In anul 2005, oamenii nu trebuie sa mai stea in WC-uri“, a declarat Scaletchi. De partea cealalta, comisarul Georgel Enescu, seful IJP Dolj, spune ca nu are unde sa mute arestul. „La arestul din Craiova au fost facute investitii si s-au creat toate conditiile pentru cei care trec prin el. Acesta are caldura, apa rece curenta, apa calda si sint respectate toate drepturile arestatilor. Singura problema este ca se afla la subsol. Daca se vor gasi fonduri pentru construirea altui arest, asa cum prevad normele europene, noi nu avem nimic impotriva sa fie inchis cel vechi. Nici pentru agentii care lucreaza pina la pensie in arestul nostru nu e usor. Cei arestati vin si pleaca, dar politistii lucreaza toata viata acolo si nu se pling“, a declarat Georgel Enescu.


Mai in gluma, mai in serios, comisarul Enescu afirma ca, daca se va construi un arest prea modern, e posibil ca infractorii sa vina de drag la politie si sa nu mai vrea sa plece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII