21.7 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Motru - demers pentru existenta

La Motru – demers pentru existenta

Dezvoltarea strategica a municipiului Motru se inscrie pe coordonatele stabilite de Guvernul României, in vederea aderarii la structurile europene si euro-atlantice, depunindu-se in acest sens eforturi de armonizare a legislatiei locale cu cerintele programului de acquis comunitar si de accedere la proiectele de finantare nerambursabila sau cofinantate. „Prin specificul mineresc, municipiul Motru a capatat un profund caracter monoindustrial si acceseaza orice oportunitate in vederea iesirii din situatia grea actuala“ sint cuvintele primarului municipiului Motru, Dorin Hanu, adresate presedintelui României, atunci cind a inaintat proiectul-plan de construire a unei centrale termoelectrice de 200 de MW in Municipiul Motru.


Ideea construirii unei centrale termoelectrice in bazinul carbonifer al Motrului a aparut in premiera in discutiile purtate de Sindicatele Miniere din SNLO Tirgu Jiu, iar apoi a fost preluata de conducatorii municipiului Motru, care au aprofundat-o si au studiat conditiile necesare, inaintind-o apoi tuturor forurilor de decizie din guvern, minister, Senat si presedintie.


Propunerile insotite de documente ale proiectului de investitie contin date care demonstreaza viabilitatea, precum si justificarea investitiei propuse.


Pentru ca proiectul respectiv sa aiba sorti de izbinda si sa poata fi demarat, au fost expuse si prezentate doua variante de investitie.


Una din variante prevede un parteneriat public-privat cu o companie interesata din tara sau strainatate, iar alta varianta prevede un parteneriat al Consiliului Local Motru cu o centrala termoelectrica apartinind unui complex energetic.


In prima varianta, companiilor care ar accesa derularea investitiei si ar intra in parteneriat cu Consiliul Local Motru li se va pune la dispozitie terenul necesar si li se vor acorda multiple facilitati.


Investitia in sine nu va fi garantata de stat, iar recuperarea banilor nu se va face prin obligatii de cumparare a energiei electrice.


In cazul variantei de parteneriat cu un complex energetic existent, investitia va fi garantata de stat si ar exista un contract de cumparare a energiei electrice pe un termen mai lung.


Ca justificari ale investitiei solicitate de Consiliul Local Motru, s-a specificat ca in zona carbonifera Motru exista rezerve de carbune, lignit, in cantitate de 285 de milioane de tone, care, exploatat la nivelul tehnologiei actuale, ceea ce inseamna cinci milioane de tone pe an, ar putea fi extras aproape 60 de ani.


Tot in privinta justificarilor, se arata ca vor fi eliminate in totalitate cheltuielile cu transportul carbunelui pe calea ferata sau cu mijloace auto, cu un impact deosebit asupra pretului si costului de productie pentru energia electrica.


Sint aratate si problemele de ordin social, care pot fi rezolvate, deoarece oferta fortei de munca calificata si ieftina, precum si asigurarea unui loc de munca pentru aproximativ 500 de salariati sint foarte tentante.


La acestea se mai adauga alimentarea municipiului Motru cu agent termic si apa calda menajera la un pret mult mai scazut, precum si alte variante economice pe care le-ar avea comunitatea din Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS