19.5 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalafatul nu este in pericol sa fie inundat

Calafatul nu este in pericol sa fie inundat

Nivelul Dunarii la Calafat a scazut vineri cu 25 de centimetri, raminind stationar la cota de 635 cm. Nici vorba de depasirea cotei de inundatie sau de intrarea in zona de pericol in punctul Calafat – Ciupercenii Vechi. „Dunarea a inceput sa creasca de pe 15 martie. Atunci avea o cota de 226 cm. Cresterea nivelului depinde si se poate regla de la barajul Portile de Fier. Cea mai mare crestere a fost pe 22 martie, cind nivelul a luat un plus de 95 cm. Cota de atentie la Dunare este de 600 cm, cota de inundatie este de 715 cm, iar cota de pericol este de 780 cm. Asa cum este azi (ieri – n.r.) fluviul in zona Calafat, abia s-a depasit cu putin cota de atentie“, a spus seful Protectiei Civile din municipiu, Costel Savin. Punctul Gruia, situat in amonte de Calafat, este semnalul pentru Apararea Civila din municipiu.


Daca o eventuala viitura se semnaleaza la Gruia, ea se propaga in 20 de ore la Calafat, timp suficient, spun autoritatile locale, pentru luarea masurilor de siguranta pentru oameni si bunuri. Pentru ca zona Calafat sa fie in pericol de a fi inundata, debitul Dunarii trebuie sa fie peste 12.500 mc/s.


Ca in fiecare primavara, Dunarea a inundat plajele de pe ambele maluri. Celebra fintina Baba Lupa de pe plaja din apropierea portului Calafat este sub apa. In eventualitatea cresterii cotelor apelor Dunarii in zilele urmatoare, vor fi afectate peste 25 de gospodarii, 300 ha teren si intregul sector zootehnic din Ciupercenii Vechi. In acest punct, cota de atentie este de 680 cm, iar cea de inundatie este de 740 cm, la un debit de 13.100 mc/s. Pentru balastiera din Calafat, cota de inundatie este de 869 cm, iar de pericol – 918 cm. Termocentrala orasului poate fi inundata la o cota de 932 cm, iar statia de epurare a orasului are o cota de inundatie de 832 cm. „La o cota de peste 700 cm la Ciupercenii Vechi, apa va intra in citeva curti“, a spus primarul orasului Calafat, Petre Traistaru. Cea mai mare cota a Dunarii in zona Calafat s-a inregistrat in anul 1981, cind s-a depasit cota de inundatii, ajungind la 801 cm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS