26.7 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViitorii studenti romi vor fi verificati amanuntit

Viitorii studenti romi vor fi verificati amanuntit

Ministerul Educatiei si Cercetarii a alocat romilor din Craiova, pentrul anul universitar 2005-2006, 20 de locuri. Desi cresterea numarului de locuri in raport cu anul trecut este de numai trei procente, reprezentantii romilor se asteapta ca numarul celor care doresc sa urmeze o facultate sa fie mult mai mare. Aceste estimari au la baza citeva sondaje realizate in rindul elevilor de liceu din clasa a XII-a.


„In urma sondajelor, s-a constatat ca tot mai multi romi se vor inscrie la Universitatea din Craiova. Noi ii vom sprijini pe romii care doresc sa devina studenti. Trebuie sa le amintim insa ca e important ca, dupa ce sint admisi in cadrul unei facultati, sa nu isi uite originile si sa se implice in continuare in problemele romilor. Nu putine au fost situatiile in care s-au folosit de noi pentru a deveni studenti, dupa care parca au uitat de unde provin. Majoritatea reprezentantilor ONG-urilor din tara sint nemultumiti de activitatea studentilor care nu se implica in viata romilor. Speram ca macar bobocii sa realizeze ca avem nevoie de ei“, a declarat Vasile Velcu Nazdravan, presedintele Uniunii Nationale a Romilor, filiala Craiova.


La inscriere, candidatii romi, pe linga actele solicitate de fiecare facultate, trebuie sa depuna si o recomandare scrisa din partea unei organizatii legal constituite a romilor, care sa ateste apartenenta acestuia la etnie. Pentru prima data, nu mai sint acceptate declaratii pe propria raspundere prin notariat sau acte emise in acest sens de diverse institutii. Inainte sa se inscrie la facultate, viitorul student trebuie sa depuna insa si o cerere scrisa la secretarul-sef al universitatii, care va informa facultatile despre numarul optiunilor.


Romii au gasit solutii pentru eliminarea fraudei


Pentru a elimina orice modalitate de frauda, incepind din acest an, organizatia de la care romii vor solicita recomandarea va intruni o comisie care sa studieze arborele genealogic al candidatilor. In cazul in care se descopera ca nu sint de origine roma, cererea este respinsa.


„Nu mai acceptam nici cazuri in care o persoana locuieste intr-o familie roma, dar la origine nu face parte din aceasta etnie. Noi am investigat deja care este cererea din acest an. Se pare ca romii au realizat, in sfirsit, cit de importanta este educatia si doresc sa urmeze o institutie de invatamint superior. Pe noi ne incinta aceasta idee, deoarece vom avea mai multi oameni cu carte care sa se lupte pentru ai nostri. Daca vor fi mai mult de 20 de candidati, asa cum credem noi, probabil ca se va organiza un concurs si se va intra in functie de media obtinuta“, a incheiat Nazdravan.


MEC a gasit o solutie si pentru cei care doresc sa urmeze un anumit profil care nu se regaseste in universitatea din orasul in care locuiesc. Doar in acest caz ei se pot inscrie intr-un centru universitar din alta localitate, pentru a urma cursurile facultatii dorite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS