17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExportatorii gorjeni, amenintati cu falimentul

Exportatorii gorjeni, amenintati cu falimentul

Producatorii gorjeni a caror marfa merge la export se pling ca deprecierea valutei in raport cu leul i-a adus in pragul falimentului, inregistrind pierderi de zeci de miliarde de lei. Acestia spun ca valuta rezultata in urma exporturilor nu mai acopera costurile de productie.


ROSTRAMO SA si STAR GLASS SA sint doua dintre principalele societati exportatoare din judetul Gorj. Acestea se afla aproape de faliment ca urmare a scaderii cursului la principalele valute, citeva sute de angajati riscind sa intre in somaj. Prima societate are ca obiect de activitate producerea de mobila, pal si placaj, iar cea de-a doua producerea de sticla, aproape toata marfa lor fiind exportata. Marcel Cocan, directorul ROSTRAMO, a spus ca daca deprecierea valutei va continua, in luna mai societatea isi va inchide portile. „Ceea ce se intimpla acum reprezinta condamnarea la moarte a exportatorilor. Societatea are in prezent 1.500 de angajati si plateste lunar la bugetul statului sase miliarde de lei. Cifra de afaceri a societatii este de zece milioane de euro si un export de peste 5,5 milioane de euro. In ultimii doi ani am facut investitii in modernizarea tehnologiei de un milion de dolari. Din cauza deprecierii valutei, numai in ultimele doua luni am inregistrat pierderi de peste sase miliarde de lei. In aceste conditii, am fost nevoiti in aceasta luna sa trimitem oamenii in concediul fara plata cinci zile. Daca vom continua asa, in luna mai societatea si-ar putea inchide portile. Valuta pe care noi o realizam in urma exporturilor nu acopera costurile. In timp ce valuta a scazut in raport cu leul, preturile la energie electrica, gaze naturale si motorina au crescut. Societatea noastra are desfacere pe piete din Marea Britanie, Irlanda, SUA. Germania, Franta si Grecia. Concurenta este acerba si nu putem sa ridicam pretul produselor, pentru ca ne-am pierde clientii si abia asteapta altii din Taiwan sau China sa ne ia partenerii de afaceri. Sintem cu cutitul la os“.


Salariatii societatii de mobila picheteaza sediul Prefecturii Gorj si cel al BNR


Conducerea societatii ROSTRAMO crede ca BNR este principala vinovata de aceasta situatie. „Politica Bancii Nationale de a aprecia leul face imposibila supravietuirea exporturilor, chiar si a acelora cu tehnologie de ultima generatie. In ultima perioada, dind dovada de nepricepere, cinism si infatuare, reprezentantii BNR n-au ezitat sa iasa la rampa si sa acuze exportatorii, tratindu-i ca pe niste profitori. Acesti tovarasi transformati in domni cred ca o firma care face export are citeva mii de miliarde de lei in cont. La conducerea Bancii Nationale si a ministerului exista persoane care nu stiu ce inseamna exportul si confunda importul cu exportul. (…) Am hotarit sa pichetam sediul Prefecturii Gorj, miercuri (astazi – n.r.), intre orele 8.00 si 10.00“, a spus Marcel Cocan. ROSTRAMO a solicitat si pichetarea sediului BNR-filiala Tirgu Jiu, dar primaria a respins aceasta cerere. Totusi, salariatii de la ROSTRAMO vor trece prin fata sediului Bancii Nationale cu pancarte inscriptionate cu sloganuri de genul „BNR – «Nufarul» banilor murdari“.


Conducerea societatii de mobila a trimis mai multe scrisori guvernatorului si viceguvernatorului BNR, precum si prefectului de Gorj, dar nu a primit nici un raspuns.


100 de salariati ai fabricii de sticla vor pleca acasa


Fabrica de sticla din Tirgu Jiu STAR GLASS este o alta societate afectata de scaderea valutei in raport cu leul. Potrivit conducerii societatii, pierderile inregistrate din diferentele de curs dintre momentul contractarii si cel al platii este de peste opt miliarde de lei. „Vom fi nevoiti sa ne restringem activitatea. Pina la sfirsitul acestui an va trebui sa facem o reducere de personal semnificativa, 100 de oameni va trebui sa plece acasa. Nu avem ce sa facem, numai sa luam din salariile oamenilor. Costurile pe care le avem nu acopera veniturile pe care le realizam, principalul motiv fiind deflatia. Ne-a nenorocit acest curs. Toata productia noastra de sticla este suflata si lucrata manual. Avem tot acest an acoperit cu comenzi. Daca mergeti in buticuri din Franta, Germania, Austria SUA, Canada sau Japonia veti vedea in magazine produsele societatii noastre“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS