29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalarii de bugetari in privatizare

Salarii de bugetari in privatizare

Masura este ceruta de Ministerul Finantelor pentru a aduce mai multi bani la buget


Dupa medici, profesori si pensionari, care nu se aleg cu majorari de venituri, o alta categorie de salariati a fost luata la ochi de reprezentantii Ministerului Finantelor. Daca masura va primi avizul executivului, cei care lucreaza in privatizare vor fi asimilati bugetarilor, ceea ce a provocat panica la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.


Aceasta schimbare are drept scop incercarea de a aduce la buget cit mai multi bani pentru acoperirea golului provocat de introducerea cotei unice.


O lovitura extrem de dureroasa si periculoasa in acelasi timp, existind riscul cresterii gradului de coruptibilitate, tinind cont ca salariile vor fi drastic reduse.


Practic, una este sa incasezi lunar sume de la 15 milioane de lei in sus si alta este ca pe fluturas sa fie inscrisa o suma intr-o singura cifra a milioanelor, salariul mediu net in sectorul bugetar fiind de doar cinci milioane de lei.


Masura in sine nu mira, tinind cont ca ea ar fi ca o continuare a deciziei guvernului de a limita salariile membrilor in Comisiile de privatizare a bancilor. De pilda, Ovidiu Musetescu, ca presedinte al Comisiei de privatizare a BCR, incasa lunar, suplimentar, 20 la suta din salariul presedintelui bancii, aproximativ 1.500 de dolari.


Reamintim ca salariile din privatizare sint, in prezent, asigurate prin autofinantare, din alocarea unui procent de maximum 20 la suta din sumele obtinute din vinzarea actiunilor, restul fiind varsat la buget pentru acoperirea deficitelor. Potrivit Rompres, anul trecut, Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, a efectuat, din veniturile incasate din vinzarea actiunilor si din dividende, varsaminte la buget in valoare de 611,274 milioane de euro, 5.625 de dolari si 1.845,334 miliarde de lei. La AVAS, numai in perioada 1.05.2004 – 31.12.2004 veniturile totale din privatizare si administrarea participatiilor statului s-au cifrat la 3.441.000 milioane de lei, din care s-au alocat 210.000 milioane de lei pentru cheltuieli de personal. Pe lista marilor privatizari asteptate de AVAS se numara, printre altele, Electroputere Craiova si BCR. Ramine de vazut cum masura ceruta de Ministerul Finantelor va duce, pe de o parte, la cresterea calitatii actului de privatizare, iar pe de alta parte la limitarea cazurilor de coruptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS