10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Scurte stiri

Minor criminal, acuzat de necrofilie

Minorul care a ucis cu bestialitate o batrina din comuna gorjeana Borascu este cercetat si pentru viol. Mihaita I., de 14 ani, din localitate, este acuzat ca dupa ce i-a taiat gitul Anei Popescu, de 67 de ani, cu un topor, a violat cadavrul victimei. Initial, faptasul le-a spus politistilor ca a beneficiat si de ajutorul unui complice, insa in cele din urma Mihaita I. a recunoscut ca a actionat singur. Scopul crimei a fost jaful, citeva sute de mii de lei disparind de la locul crimei. Elev in clasa a VII-a la Scoala generala din Borascu, baiatul este cercetat in prezent de politisti pentru comiterea urmatoarelor infractiuni: omor deosebit de grav, violare de domiciliu, viol si tilharie. Minorul a fost retinut in baza unui mandat de arestare emis pe 29 de zile. Pentru faptele comise, acesta ar putea primi pina la 25 de ani inchisoare, insa, intrucit este minor, pedeapsa i se va reduce la jumatate.

Cine nu plateste ramine fara loc de veci

Aproape 9.000 de craioveni nu si-au platit taxa pentru intretinerea locurilor de veci, anunta Regia Autonoma a Administratiei Publice si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. Cei mai multi restantieri sint posesorii locurilor de veci din cimitirul Sineasca, peste 8.000. „Ii mai lasam pina in luna aprilie. Atunci vom face un referat de anulare a concesiunii. Le vom trimite instiintari la domiciliu si, daca nici atunci nu vor veni sa isi plateasca restantele, vom trece la anularea contractelor de concesiune“, a spus Lucian Mosoiu, tehnician in cadrul RAADPFL. Restantele sint mai vechi de trei ani, iar cuantumul acestora se ridica la peste 100 de milioane de lei. Din 2004, taxa pentru intretinerea locurilor de veci a crescut la 120.000 de lei pe an.

Craiova nu are terenurile intravilane cartografiate

Municipiul Craiova nu are terenurile intravilane cartografiate si nici proprietarii identificati. Pentru acest lucru, primaria ar trebui sa scoata la licitatie lucrarea de identificare a proprietarilor, in conditiile in care este interesata sa depisteze numarul real de platitori de impozite. Pentru ca afacerile cu paminturile comunelor limitrofe Craiovei luate cu japca de municipalitate s-au derulat prin primarie si cu aportul direct al functionarilor sai, nimeni nu are interesul ca orasul sa detina la un moment dat o harta cadastrala cu proprietarii identificati.

Restantierii la caldura – somati sa plateasca

Regia de Termoficare Craiova are de recuperat aproape 50 de miliarde de lei de la agentii economici. Cele mai mari restante, de 4,6 miliarde de lei, le are Centrul Bugetar Craiova nr. 2, urmat de Centrul Bugetar nr. 3- doua miliarde de lei, si Liceul „Henri Coanda“ – 1,3 miliarde de lei. La mare distanta, cu datorii cuprinse intre 800 si 300 de milioane de lei, se situeaza societatile: COOPERATIVA OLTENIA, DERMALUX, ALIA, VOINTA, SOCOM, PAN GROUP, RAADPFL si COREAL. Agentii economici sint somati sa plateasca, altfel li se va sista furnizarea caldurii, ameninta conducerea regiei.

Trei degerati pe zi

Scaderea drastica a temperaturii din ultimele zile a provocat un adevarat „asediu“ la Spitalul Judetean Slatina. Cadrele medicale din cadrul Sectiei primiri urgente au in fiecare zi cite trei cazuri de boschetari care au degeraturi, in special ale membrelor inferioare. „In ultima perioada au fost adusi in soc hipotermic la sectia noastra cel putin trei persoane pe zi. Aceste persoane sint toate din rindul celor care nu au un loc stabil unde sa locuiasca“, au spus cadrele medicale. Boschetarii sint dusi apoi la Sectia de psihiatrie, unde urmeaza un tratament. Majoritatea oamenilor strazii ramin internati in Sectia de psihiatrie a spitalului slatinean pina la trecerea iernii.

Conflicte funciare intre judetele Olt si Dolj

Dupa infiintarea IAS Redea din judetul Olt, unele terenuri care apartineau CAP-urilor din comunele doljene Celaru, Amarastii de Jos, Amarastii de Sus si Diosti au trecut in judetul Olt. Dupa aparitia Legilor fondului funciar, s-a constatat ca aplicarea lor nu este posibila deoarece o parte din pamintul care trebuia sa intre in posesia doljenilor era in judetul Olt. Dupa lungi tratative intre reprezentantii celor doua judete, s-a ajuns la concluzia ca Oltul trebuie sa preia tabelele cu doljenii indreptatiti sa ia pamint de la vecinii de judet. Desi in acest fel s-a rezolvat problema oamenilor, s-a redus suprafata de teren aflata in administrarea judetului Dolj.

Amenzi de sute de milioane

Inspectorii metrologi doljeni au aplicat in 2003 amenzi contraventionale in valoare de aproape 300 de milioane de lei persoanelor prinse cu ocaua mica sau cu aparate de masura si control interzise. Din cele 6.800 de aparate verificate, 380 au fost interzise, fiind defecte, neomologate sau ilegale.

Poleiul face victime printre slatineni

Zeci de persoane s-au prezentat in aceste zile la camera de garda a Spitalului Judetean Slatina cu diverse rani provocate de alunecarea pe gheata. Printre cele mai dese accidente cauzate de poleiul de pe trotuarele si strazile din municipiu se numara fracturile, luxatiile si entorsele. Numai ieri, la Sectia ortopedie a Spitalului din Slatina se prezentasera pina la orele amiezii sapte persoane care au necesitat internarea. In prezent, toate paturile Sectiei de ortopedie sint ocupate.

In spitalele doljene a fost abandonat zilnic cite un nou-nascut

In fiecare zi din 2004, in spitalele din judet a fost abandonat cite un nou-nascut, anunta Directia pentru Protectia Drepturilor Copiilor (DPDC) Dolj. Desi se fac eforturi sustinute pentru combaterea abandonului, sint mame carora nu le pasa de copiii lor, sustine Maria Manolache, directorul adjunct al DPDC. Anul trecut, au fost abandonati 297 de nou-nascuti, dintre care 186 au fost reintegrati in familie, 77 sint in grija asistentilor maternali, 20 au fost transferati in alte judete, iar pentru 14 dintre ei comisiile de specialitate nu au luat inca o hotarire.

Batrin ars de viu

Un batrin din Hurezani – Gorj a ars de viu in propria casa ieri- dimineata. Nicolae Tanasescu, de 73 de ani, dormea cind a izbucnit focul, bartrinul arzind de viu. Fumul gros care iesea din anexa incalzita cu ajutorul unei sobe metalice improvizate a fost zarit de vecinii batrinului, care au anuntat pompierii. La fata locului au sosit doua echipaje care, in citeva ore, au lichidat incendiul, care s-a intins si la casa. Cadavrul carbonizat al lui Nicolae Tanasescu a fost transportat la Morga Spitalului din Turceni, in vederea efectuarii necropsiei.

Mort de frig in sant

Dumitru Caploiu, de 59 de ani, din localitatea gorjeana Hurezani, a murit de frig. Barbatul a fost gasit mort intr-un sant de la marginea Drumului National 67 B de o echipa de jandarmi care asigura paza conductelor SC CONPET SA. La fata locului a fost chemata o ambulanta, insa era prea tirziu. Cadavrul a fost transportat la Morga Spitalului din Tirgu Jiu, pentru necropsie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS