10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenta Daniela Costea este o diversiune a Limbii romane

Studenta Daniela Costea este o diversiune a Limbii romane

Daniela D. Costea, din satul Balota de Sus, comuna Murgaşi – Dolj, după propria-i mărturisire, a lucrat cinci ani in invăţămint (suplinitor necalificat -n.r.), are doi copii, 33 de ari de pămint, soţul şomer şi o mare problemă. Incepind cu anul şcolar 2001-2002, aceasta nu mai lucrează in invăţămint. In pofida contestaţiilor, a reclamaţiilor, memoriilor şi plingerilor făcute la conducerea inspectoratului, la ministrul Ecaterina Andronescu şi la premierul Adrian Năstase, tot nu a reuşit să obţină post in invăţămint. De ce? S-a deconspirat că a lucrat „sub acoperire“ in marea instituţie a LIMBII ROMANE.

Daniela este studentă in anul II la Colegiul Universitar Pedagogic „Dacia-Hercules“ din Băile Herculane şi trebuie să-şi plătească taxele de şcolarizare. Or, fără leafă, se descurcă destul de greu. Unii localnici, care nu vor să-şi decline identitatea – intrucit „domnu’ Costea, fost vatman pe tramvai in Bucureşti, este violent“ -, susţin că „Daniela mai vinde morcovi la tarabă prin Piaţa Gării, iar soţul ei face clandestin taxi de cursă lungă“. Ei, şi? Potrivit gindirii populare, şi „viaţa este clandestină pe pămint“.

Memorii fără memoria topicii şi a ortografiei

Revenind la nemulţumirile cadrului didactic in curs de calificare, cele trimise la MEC, se poate constata incoerenţa lor: „In anul şcolar 2001-2002, am depus dosar de suplinire pentru catedra de limba romană din localitatea Balota de Jos, comuna Murgaşi, unde mai funcţionasem 3 ani dintre care ultimul chiar pe catedra aceasta. In urma concursului am obţinut nota 7,85. (Anexez şi copia adeverinţei doveditoare). Cu mine au mai susţinut examen alte două candidate la acelaşi post şi anume: Safta Laura – a obţinut 7.30, iar Ciochină Ramona – a obţinut 9.00. Deşi eu şi Ciochină Ramona am obţinut note mai mari şi aveam deja vechime in invăţămant pe posturi de limba romană, cu calificative de F.B. semnate de directorii şcolilor şi de directorul coordonator, noi nu am fost acceptate pe ore deoarece Safta Laura avea o funcţie pe care noi nu o aveam – era nepoata directorului coordonator (Smaranda Georgeta) şi cerind explicaţii mi s-a spus să depun contestaţie. Am depus o primă contestaţie (anexez copia numărului de inregistrare cu nr.1) şi deoarece nu mi s-a dat răspuns am depus o a doua contestaţie, menţionand că doresc un răspuns scris (nr. de inregistrare – 2). Mă intreb şi vă intreb: cum de s-a putut ca un student in anul al III-lea la Filologie să obţină o notă mai mică decit un student anul I la «Institutori – educator» – Colegiu «Mircea cel Bătran» – Craiova şi totuşi primi să fie de preferat. Din această cauză in anul şcolar 2001-2002 eu am fost trimisă acasă, avind in ingrijire doi copii, soţul şomer şi taxe de plătit la Colegiu“. Daniela D. Costea de la Balota de Sus a avut „ghinion“ şi pentru anul şcolar 2002-2003. Pentru că nu s-a mai organizat concurs pentru ocuparea posturilor de suplinitori necalificaţi. In acelaşi memoriu trimis la minister, aceasta spune că postul de invăţător de la Balota de Jos a fost ocupat de femeia de serviciu doar pină la 1 noiembrie, deoarece „in urma pistonărilor mele la domnul inspector“ problema s-a rezolvat, fiind trimis un cadru didactic calificat. Cert este că, in satele izolate din ţară, femeile de serviciu cu vechime, care au stat pe lingă profesori adevăraţi, au invăţat carte mai multă decit un student de la „Hercules“

Scenariul şi regia, sub semnătura Costea, au fost demontate

Directoarea coordonatoare Smaranda Georgeta de la Şcoala Murgaşi impreună cu directoarea Şcolii Balota de Jos au dejucat „planurile“ reclamantei, au demontat scenariul şi regia legate de erorile de fond ale acesteia. Acelaşi lucru l-a făcut şi Ion Militaru, inspector cu evidenţa şi mişcarea personalului didactic la ISJ Dolj. De asemenea, directorul general adjunct din MEC, Constantin Trăistaru, a trimis răspunsul la memoriu pe numele Costea Ion. Adică al soţului, „suspect“ că ar şti mai multă carte decit soţia sa, Daniela. Toate afirmaţiile acestora, precum şi probe puse la dispoziţie se pot condensa intr-un singur cuvint: penibil.

„Las la aprecierea dumneavoastră dacă merit să fiu jignită“

Ca şi cum n-ar fi fost suficient, Daniela D. Costea şi-a dat arama pe faţă in memoriul transmis premierului Năstase. Spre exemplificare, iată mici fragmente in care Limba romană nu este la ea acasă: „2) in loc să se analizeze problemele făcute cunoscut de mine, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj mă jigneşte, făcandu-mă incompetentă şi agramaticală dar, pe plicul pe care vi-l trimit, toate datele de pe plic sunt scrise incorect insuşi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj (d-na cu d mic, sat cu s mic, comuna cu c mic, judeţ cu j mic)“. „Las la aprecierea dumneavoastră dacă merit să fiu jignită (…)“. „Domnule Prim – Ministru, cu respect vă rog a mi se comunica această analiză a situaţiei dar nu de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, şi aici existand corupţie. Menţionez că am doi copii minori (12 şi respectiv 5 ani), soţul fiind in continuare şomer şi fac faţă cu greu situaţiei financiare precare, stresul fiind major. (vezi facsimil).

Exmatriculare, desfiinţare sau demisia ministrului

Fără discuţie, o asemenea stare de fapt este inacceptabilă. Dacă textele trimise la minister şi guvern sint scrise şi semnate de o aşa-zisă studentă in anul al II-lea la Colegiul Universitar Pedagogic „Dacia-Hercules“ din Băile Herculane, trebuie să se-ntimple ceva, obligatoriu, ca in orice democraţie reală: studenţii de „valoare“ precum Daniela D. Costea să fie exmatriculaţi, iar profesorii universitari sancţionaţi sau colegiului particular să i se retragă autorizaţia de funcţionare. In caz contrar, ministrul educaţiei naţionale trebuie să-şi depună demisia.

Poetul Geo Dumitrescu avea o vorbă pentru cei care-i trimiteau texte „ieftine“, nu cu greşeli grosolane de ortografie ca in cazul de faţă: „Nu mai bateţi la poarta noastră, că dăm drumu’ la ciini!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS